Οι αποφάσεις για την πληρωμή της προκαταβολής για τον παγετό είναι ειλημμένες, όπως έχει ήδη γράψει η Agrenda. Aυτό που μένει τώρα είναι η τυπική έγκρισή τους από το Διοικητικό Συμβούλιο του ΕΛΓΑ που συνεδριάζει στις 11 το πρωί της Πέμπτης 29 Ιουλίου.
Μέχρι το τέλος της επόμενης εβδομάδας θα έχει πιστωθεί μια πρώτη παρτίδα με το 40% του ποσοστού της ζημιάς όπως αυτό έχει προσδιορισθεί ανά υποκατάστημα του φορέα που θα αφορά µόνο στα συμπύρηνα (ροδάκινα, νεκταρίνια, δαμάσκηνα, βερίκοκα και κεράσια – εκτός από κεράσια Ημαθίας και Πέλλας) και τις Περιφερειακές Ενότητες Ημαθίας, Πέλλας, Λάρισας, Κοζάνης, Φλώρινας και Καστοριάς, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες από τον ΕΛΓΑ.
Η καθυστέρηση σε σχέση με τον αρχικό προγραμματισμό των αρμοδίων για πληρωμή της προκαταβολής στα τέλη Ιουλίου, κάτι που είχε μάλιστα ανακοινώσει και επίσημα ο ίδιος ο υπουργός, Σπήλιος Λιβανός, όπως υποστηρίζουν τώρα από τον ΕΛΓΑ, έχει να κάνει με πρακτικά πλέον ζητήματα, που αφορούν την ενημέρωση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, την έγκριση του σχετικού ποσού από το υπουργείο Οικονομικών, τη μεταφορά του στα ταμεία του ασφαλιστικού φορέα και την έκδοση μέσα σε 2 με 3 μέρες της παρτίδας πληρωμής.
Όσον αφορά το ποσό που θα πιστωθεί σε αυτή την πρώτη παρτίδα πληρωμής, αν και έχουν προεγκριθεί 155 εκατ. ευρώ, οι πληροφορίες από τον φορέα αναφέρουν ότι τα χρήματα τελικά θα είναι λιγότερα. Σε επόμενη φάση και σίγουρα μετά τις 10 Αυγούστου δρομολογείται μία δεύτερη παρτίδα προκαταβολών µε τα υπόλοιπα προϊόντα, κατά την ίδια λογική του γενικού μέσου όρου ανά Περιφερειακή Ενότητα, με τη διαδικασία των προκαταβολών να συνεχίζεται μέχρι το τέλος Οκτωβρίου, όπως άλλωστε προβλέπεται και στην τροπολογία, που ορίζει ως «δικλείδα ασφαλείας» για την πίστωση της προκαταβολής του 40% το αργότερο μέχρι την 31η Οκτωβρίου 2021.
Εν τω μεταξύ, οι γεωπόνοι ανά περιοχή, δήμο ή περιφέρεια στέλνουν συνεχώς στοιχεία εκτιμήσεων στα κεντρικά του Οργανισμού, ενώ συνεχίζονται και οι εξατομικεύσεις, οι οποίες -όπως αναφέρουν από τον ΕΛΓΑ- θα ξεκινήσουν να πληρώνονται από αρχές Νοεμβρίου. ∆εν είναι λίγες άλλωστε οι περιοχές στις οποίες οι εκτιμήσεις είναι ακόμα σε αρχικό στάδιο, που σημαίνει ότι μετά τις «οριζόντιες» προκαταβολές, από Νοέμβριο θα ξεκινήσει η διαδικασία των εκκαθαρίσεων, που πλέον θα αφορούν ατομικά κάθε πληγέντα παραγωγό ανά είδος καλλιέργειας.
Πηγή:www.agronews.gr