Υπό εξέλιξη βρίσκεται η διαδικασία πίστωσης από τον ΕΛΓΑ του πρώτου πακέτου αποζημιώσεων για τον παγετό, με τα χρήματα να αναμένεται ότι θα εμφανιστούν στους λογαριασμούς των δικαιούχων από το μεσημέρι της Τετάρτης 11 Ιουνίου, σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες.
Όπως έγραψε η Agrenda η πίστωση μέσα στα επόμενα 24ωρα είναι η οδηγία Λυκουρέντζου προς τους διοικητικούς του οργανισμού, μετά και την υπογραφή του κονδυλίου 60 εκατ. ευρώ για επιχορήγηση του ΕΛΓΑ από τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Θεόδωρο Σκυλακάκη.
Ο αντιπρόεδρος του Οργανισμού, διαβεβαίωσε προ ολίγων 24ώρων στελέχη της Κοινοπραξίας ροδακινοπαραγωγών Ημαθίας ότι έως το μεσημέρι της Πέμπτης 12 Αυγούστου τα ποσά θα είναι διαθέσιμα στους παραγωγούς προς ανάληψη. Όπως μεταφέρουν άτομα που είναι σε θέση να γνωρίζουν τις διεργασίες στον ΕΛΓΑ, πλέον η ολοκλήρωση της διαδικασίας πίστωσης, εναπόκειται στον μηχανισμό των τραπεζών.
Η πρώτη φάση των πληρωμών, θα αφορά µόνο τα πυρηνόκαρπα (ροδάκινα, νεκταρίνια, δαμάσκηνα, βερίκοκα και κεράσια – εκτός από κεράσια Ημαθίας και Πέλλας) και µόνο τις περιοχές στις οποίες η ζημιά από τον τελευταίο παγετό (9 και 10 Απριλίου) ήταν γενικευμένη, όπως τις Περιφέρειες Ημαθίας, Πέλλας, Λάρισας, Κοζάνης, Φλώρινας, Καστοριάς, επομένως δεν υπήρξαν εξαιρέσεις, δηλαδή φάρμες που δεν είχαν ζημιά, τουλάχιστον σε ποσοστό που να καλύπτει την προκαταβολή.
Σχετικά µε τα ποσά που έχουν λαμβάνειν οι αγρότες, υπενθυμίζεται ότι για μέσο όρο ποσοστού ζημιάς 80% θα δοθεί προκαταβολή 180 ευρώ το στρέμμα για βιομηχανικό βερίκοκο, συµπύρηνο και επιτραπέζιο ροδάκινο, 300 ευρώ το στρέμμα για το επιτραπέζιο βερίκοκο, 230 ευρώ το στρέμμα για το δαμάσκηνο, 420 ευρώ το στρέμμα για τα κεράσια (πλην Πέλλας και Ημαθίας) και 240 ευρώ το στρέμμα για τα νεκταρίνια.
Αντίστοιχα, για μέσο όρο ποσοστό ζημιάς 65%, η προκαταβολή ορίζεται στα 135 ευρώ το στρέμμα για το βιομηχανικό βερίκοκο, το συµπύρηνο και το επιτραπέζιο ροδάκινο, στα 230 ευρώ το στρέμμα το επιτραπέζιο βερίκοκο, στα 170 ευρώ το στρέμμα το δαμάσκηνο, στα 175 ευρώ το στρέμμα το νεκταρίνι, ενώ το κεράσι δεν θα πάρει κάτι.
Πάντως πρέπει να σημειωθεί και η έντονη δυσαρέσκεια των παραγωγών, δεδομένου ότι εκτός της πρώτης δόσης των προκαταβολών μένει ένα μεγάλο φάσμα καλλιεργειών όπως ακρόδρυα και κυρίως αμύγδαλα, αµπελοειδή, αχλάδια κ.α. τα οποία ενδεχομένως να µην εμπίπτουν στον ίδιο κανόνα γενίκευσης, ωστόσο, σε κάποιες περιοχές τουλάχιστον, οδηγούνται σε μηδενική παραγωγή. Με τον τρόπο αυτό αδικείται τελικά, ένα πολύ μεγάλο φάσμα καλλιεργητών οι οποίοι και τεράστια ζημιά έχουν υποστεί και την καλλιεργητική φροντίδα θα πρέπει να συνεχίσουν, προκειμένου να υπάρξει παραγωγή την επόμενη χρονιά.
Με αυτά τα δεδομένα η επόμενη παρτίδα πληρωμών, στην οποία και αναμένεται να συμπεριληφθούν μήλα και αχλάδια, τοποθετείται για τα τέλη Αυγούστου, αν όχι αρχές Σεπτεμβρίου. Εν τω μεταξύ παραμένουν σε εκκρεμότητα οι όψιμες ποικιλίες κερασιών στις ορεινές περιοχές, για τις οποίες θα πρέπει να κατατεθεί φάκελος για πληρωμή αποζημιώσεων στην Κομισιόν.
Πηγή:www.agronews.gr