Πολιτική και επικοινωνιακή βαρύτητα στο ζήτημα της ανανέωσης των γενεών στα χωριά ρίχνει το τελευταίο διάστημα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, που στέλνει με κάθε μέσο γραμμή στα κράτη μέλη, ώστε να εντάξουν στα στρατηγικά τους σχέδια τρία βασικά εργαλεία χρηματοδότησης των νέων αγροτών.
Με μια σειρά αναρτήσεων στο Twitter ο Επίτροπος Γεωργίας του μπλοκ, Γιάνουζ Βοϊτσεχόφσκι, φωτογραφίζει τις δράσεις του πριμ πρώτης εγκατάστασης, του πριμ εξόδου αγροτών κοντά στη συνταξιοδότηση και τη δυνατότητα να δοθεί αυξημένη συμπληρωματική ενίσχυση σε νέους αγρότες από τα κονδύλια του πρώτου πυλώνα της ΚΑΠ, λέγοντας ότι δίπλα στις κλιματικές ευαισθησίες της νέας ΚΑΠ, αιχμή της νέας μεταρρύθμισης είναι και οι προσπάθειες ανανέωσης των γενεών στην ύπαιθρο.
Αφορμή για να ξεκινήσει η διαδικτυακή συζήτηση, στάθηκαν πρόσφατες στατιστικές που δείχνουν ότι μέσα στο 2019 8,6% περισσότεροι νέοι αγρότες υπέβαλαν αίτηση για βασική ενίσχυση, αγγίζοντας τον αριθμό των 525.000 στο σύνολο της ΕΕ. Ωστόσο ακόμα και αυτή η βελτιωμένη στατιστική ένδειξη, αφορά στο 7,5% του συνόλου των δικαιούχων άμεσων ενισχύσεων της ΕΕ, με 584 εκατ. ευρώ να φτάνουν σε εκμεταλλεύσεις νέων αγροτών.
Συνεχίζοντας ο Πολωνός Επίτροπος, στάθηκε στη δυνατότητα για αυξημένο πριμ πρώτης εγκατάστασης στη νέα περίοδο της ΚΑΠ, που ξεκινά από το 2023, στην οποία το ποσό θα μπορεί να ανέρχεται έως και 100.000 ευρώ, από 70.000 που ήταν μέχρι σήμερα. Πρόκειται για μια γραμμή που ήδη έχει ακολουθήσει η Ελλάδα, αυξάνοντας το πριμ πρώτης εγκατάστασης στα 30.000 ευρώ για το πρόγραμμα της μεταβατικής περιόδου από 14.000 που ήταν στην προηγούμενη προκήρυξη.
Επόμενο μέτρο, η υποχρέωση των κρατών μελών να μοιράσουν συμπληρωματική ενίσχυση σε νέους αγρότες που θα ανέρχεται στο 3% του συνόλου των άμεσων ενισχύσεων.
Τέλος ο Γιάνουζ Βοϊτσεχόφσκι στέκεται στη δυνατότητα εκπόνησης του πριμ εξόδου αγροτών, το οποίο αναμένεται ότι θα δοθεί συνδυαστεί με τη μεταβίβαση της εκμετάλλευσης σε κάποιον νέο Αγρότη.
Πηγή: www.agronews.gr