Την διαβεβαίωση ότι όσον αφορά στο ζωικό κεφάλαιο οι αποζημιώσεις για την ανανέωση και την αγορά νέων ζώων ή μελισσοσμηνών θα καταβληθούν μέσα στον ερχόμενο Σεπτέμβριο, έδωσε ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ Ανδρέας Λυκουρέντζος, κατά την διάρκεια διαδοχικών συσκέψεων για τους πυρόπληκτους σε Σπάρτη και Τρίπολη, την Δευτέρα 23 Αυγούστου.
Όσον αφορά στο φυτικό κεφάλαιο, ο πρόεδρος του Οργανισμού δήλωσε ότι ήδη ολοκληρώνονται τα ατομικά πορίσματα, με την προκαταβολή να καταβάλλεται περί τον Νοέμβριο, ενώ σύντομα θα ακολουθήσει και η αποπληρωμή του συνόλου της αποζημίωσης.
Αναλυτικότερα, σε σχετική ανάρτησή του στο facebook ο κ. Λυκουρέντζος επισημαίνει τα εξής:
«Όλο το ανθρώπινο δυναμικό του ΕΛ.Γ.Α έχει τεθεί στην διάθεση των παραγωγών που πλήττονται από τις καταστροφικές πυρκαγιές.
Σε αυτή τη πρόκληση στηρίζουμε έμπρακτα τους παραγωγούς μας:
- Για το ζωικό κεφάλαιο, θα πληρωθεί στο 100% της αξίας τους οι δηλωμένες απώλειες ζώων και τα χρήματα θα καταβληθούν εντός του Σεπτεμβρίου.
- Για το φυτικό κεφάλαιο, θα ακολουθηθεί μία διαδικασία η οποία καλύπτεται από τον νόμο κρατικής αρωγής (47/97) ώστε να παρακάμψουμε όλες τις χρονοβόρες διαδικασίες.
- Ιδιαίτερα για τις ελαιοκαλλιέργειες ο ΕΛ.Γ.Α προτίθεται να προχωρήσει και στην αποζημίωση για την εκφύτευση και φύτευση νέων δενδρυλλίων για τα οποία οι παραγωγοί θα στηριχθούν για την απώλεια του εισοδήματός τους για τα προσεχή 4 χρόνια.
- Στόχος μας είναι να δοθούν άμεσα χρήματα στους δικαιούχους, να λάβουν μία προκαταβολή μέχρι τον Νοέμβριο.
Ο Οργανισμός είναι φερέγγυος, αξιόπιστος και διαθέτει την οικονομική δυνατότητα να ανταποκρίνεται στις υποχρεώσεις του χάρη στην χρηματοδότηση που διασφάλισε ο Πρωθυπουργός».
Οι συσκέψεις σε Σπάρτη και Τρίπολη
Επί του θέματος στην ιστοσελίδα της Περιφέρειας Πελοποννήσου έχουν αναρτηθεί τα εξής:
«Ο περιφερειάρχης Παναγιώτης Νίκας έλαβε μέρος στις δύο ευρείες συσκέψεις σχετικά με τις πρόσφατες πυρκαγιές στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, οι οποίες πραγματοποιήθηκαν σήμερα Δευτέρα 23 Αυγούστου -το μεσημέρι στην Σπάρτη και το απόγευμα στην Τρίπολη- με την παρουσία σε αυτές του υφυπουργού παρά τω πρωθυπουργώ Χρήστου Τριαντόπουλου αρμόδιου για θέματα κρατικής αρωγής και αποκατάστασης από φυσικές καταστροφές, του γ.γ. Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ Δημήτρη Σκάλκου καθώς και του προέδρου του ΕΛΓΑ Ανδρέα Λυκουρέντζου.
Τόσο στην πρώτη σύσκεψη, στη 1 το μεσημέρι, στο διοικητήριο της Π.Ε. Λακωνίας, στην Σπάρτη -για τις συνέπειες των πυρκαγιών σε Λακωνία και Μεσσηνία-, όσο και στην επόμενη, στις 6 το απόγευμα, στο κτήριο της έδρας της Περιφέρειας, στην Τρίπολη -για τις συνέπειες των πυρκαγιών στην Αρκαδία-, τα κυβερνητικά στελέχη ενημερώθηκαν για την κατάσταση, όπως έχει ήδη καταγραφεί από τις υπηρεσίες της Περιφέρειας και στη συνέχεια παρουσίασαν τον σχεδιασμό της πολιτείας όσον αφορά, τόσο τις αποζημιώσεις των πληγέντων, όσο και την αντιπλημμυρική προστασία των πληγεισών περιοχών κατά τον ερχόμενο χειμώνα.
Επιπλέον, δήλωσαν ότι θα διενεργήσουν σύντομα αυτοψίες στις πυρόπληκτες περιοχές της Περιφέρειας Πελοποννήσου.
Ο περιφερειάρχης Π. Νίκας, παρουσιάζοντας την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί, επισήμανε ότι ο μηχανισμός της Περιφέρειας Πελοποννήσου έχει ήδη κινηθεί ως προς την καταγραφή των συνεπειών από τις πυρκαγιές σε όλα τα επίπεδα, τονίζοντας παράλληλα ότι έχει ξεκινήσει -και συνεχίζεται- η συνδρομή εκ μέρους της προς τους κτηνοτρόφους, μέσω της διάθεσης προς αυτούς των ποσοτήτων τροφής για τα ζώα τους.
Παράλληλα, γνωστοποίησε ότι έχει ζητήσει -και έχει λάβει διαβεβαίωση ότι αυτό θα γίνει- να υπάρξει άμεση μέριμνα, μέσω εγκυκλίου ή απόφασης, ώστε να αποτραπούν οι γραφειοκρατικές αγκυλώσεις οι οποίες καθυστερούν τις επείγουσες παρεμβάσεις που απαιτούνται άμεσα για τον καθαρισμό από την Περιφέρεια των υδατορεμάτων, προκειμένου να αποφευχθούν πλημμυρικά φαινόμενα τον ερχόμενο χειμώνα.
ΧΡ. ΤΡΙΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ – ΠΡΩΤΟΓΕΝΗΣ ΤΟΜΕΑΣ
Από την πλευρά του, ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Χρ. Τριαντόπουλος έκανε αναλυτική παρουσίαση των μέτρων για την ανακούφιση των πληγέντων, της διαδικασίας που θα ακολουθηθεί, ενώ έδωσε και ένα συνοπτικό χρονοδιάγραμμα όσον αφορά την καταβολή αποζημιώσεων.
Επισήμανε, εξ άλλου, ότι αποτελεί εκ των ων ουκ άνευ προϋπόθεση η στενή συνεργασία και ο συντονισμός των υπηρεσιών του υπουργείου, της Περιφέρειας και των δήμων, προκειμένου να προχωρήσουν τάχιστα οι αντιπλημμυρικές παρεμβάσεις.
Αναλυτικά, αναφορικά με το θέμα των αποζημιώσεων προς τους αγρότες και τις επιχειρήσεις, ο Χρ. Τριανόπουλος ξεκαθάρισε ότι μέσα στον πρώτο μήνα -μετά την ηλεκτρονική δήλωση του πληγέντα- καταβάλλεται ως προκαταβολή το 20% της βεβαιωθείσας ζημιάς σε επιχειρήσεις και αγροτικές εκμεταλλεύσεις, ενώ μόλις ολοκληρωθεί η διαδικασία αποπληρώνεται το συνολικό ποσοστό για την κάλυψη μέχρι και του 70%της βεβαιωθείσας ζημιάς, στην οποία πλέον συγκατελέγονται -εκτός από εξοπλισμό, μηχανήματα, υποδομές- και τα δέντρα.
Ο υφυπουργός τόνισε ότι αποζημίωση δικαιούνται και οι μη κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, αρκεί -όπως διευκρίνισε- να είναι ενήμεροι στον ΕΛΓΑ και να είναι δηλωμένοι στο ΟΣΔΕ (Ολοκληρωμένο Σύστημα Διαχείρισης και Ελέγχου). Η αποζημίωση αυτή, ωστόσο, θα καλύπτει το 35% της ζημιάς καθώς, όπως είπε ο Χρ. Τριαντόπουλος, ο βιοπορισμός των εν λόγω δεν εξαρτάται από την εν λόγω απασχόληση.
Ο υφυπουργός επισήμανε ότι επιδίωξη της κυβέρνησης είναι να έχει ολοκληρωθεί μέσα στο τρέχον έτος η εξατομίκευση των πορισμάτων, άρα και η αποπληρωμή των αποζημιώσεων, σημειώνοντας ότι για να επιτευχθεί αυτό είναι απολύτως απαραίτητη η συνεργασία Περιφερειών και υπουργείου, χωρίς γραφειοκρατικές διαδικασίες. Στη μάχη αυτή με τον χρόνο, συνέχισε, θα δημιουργηθούν επιπλέον επιτροπές εκτιμήσεων στελεχωμένες με υπαλλήλους από κάθε φορέα του δημοσίου στην περιοχή, αλλά και τα Επιμελητήρια, προσθέτοντας ότι έχει ήδη προβλεφθεί εξτρά αποζημίωση στα μέλη των εν λόγω επιτροπών.
Οσον αφορά την στεγαστική συνδρομή, ο υφυπουργός είπε ότι η αποζημίωση -για κατοικία, οικοσκευή κλπ.- καλύπτει το 80% της ζημιάς, ενώ το υπόλοιπο 20% θα αποτελεί άτοκο δάνειο με εγγύηση του ελληνικού δημοσίου.
ΑΝΤΙΠΛΗΜΜΥΡΙΚΑ
Ο Χρ. Τριαντόπουλος επισήμανε ότι η αντιπλημμυρική προστασία στις πληγείσες περιοχές αποτελεί κρίσιμο παράγοντα -δηλώνοντας μάλιστα ότι αυτή την εβδομάδα ήδη ολοκληρώνονται οι σχετικές αναγνωριστικές μελέτες για την Εύβοια και υπάρχει μια πρώτη εκτίμηση του κόστους.
Κάλεσε, ως εκ τούτου, να ξεκινήσουν άμεσα αναγνωριστικές μελέτες και στην Περιφέρεια Πελοποννήσου -σε Αρκαδία, Λακωνία και Μεσσηνία- προκειμένου να καταδειχθεί, αρχικά, το πού χρειάζονται παρεμβάσεις, έτσι ώστε να ακολουθήσουν εξειδικευμένες μελέτες ανά περιοχή για το είδος των παρεμβάσεων.
Οι παρεμβάσεις αυτές είναι τριων επιπέδων, στις ορεινές περιοχές με αρμοδιότητα των Δασαρχείων και του υπουργείου Περιβάλλοντος, για τις οποίες -όπως είπε- υπάρχουν ήδη οι πιστώσεις και αυτό που πλέον απαιτείται είναι η ταχύτητα. Το δεύτερο επίπεδο παρεμβάσεων, στο οποίο εμπλέκονται οι Περιφέρειες, αφορά σε καθαρισμούς ρεμάτων και αντιπλημμυρικά τεχνικά έργα στις πεδινές περιοχές, ενώ στο τρίτο επίπεδο καλούνται οι δήμοι να μεριμνήσουν για τις περιαστικές περιοχές.
Καταλήγοντας, ο υφυπουργός ζήτησε να υπάρξει συντονισμός στα τρία πιο πάνω επίπεδα, προτεραιοποίηση των αναγκών και -όπως για μία ακόμα φορά τόνισε- ταχύτητα, προκειμένου να έχει γίνει έργο πριν τον χειμώνα.
ΔΗΜ. ΣΚΑΛΚΟΣ
Την επάρκεια των πιστώσεων για την κάλυψη των ζημιών επισήμανε από την πλευρά του ο γ.γ. Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ Δημήτρης Σκάλκος.
Οπως σημείωσε, έγινε άμεση καταγραφή και βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη η πληρωμή αποζημιώσεων η οποία σύντομα ολοκληρώνεται. Πρόσθεσε παράλληλα ότι πάρχει δυνατότητα πληρωμών από το εθνικό Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ), ενώ θα ακολουθήσει την ερχόμενη εβδομάδα και επιπλέον προϋπολογισμός, ο οποίος μπορεί να αντεπεξέλθει καλύπτοντας την αποκατάσταση των καταστροφών σε δημόσιες υποδομές, σε νοικοκυριά, σε επιχειρήσεις.
Αναφερόμενος στην επόμενη ημέρα, όπως είπε χαρακτηριστικά -δηλαδή στην αποτροπή συνεπειών από πλημμυρικά φαινόμενα στις πυρόπληκτες περιοχές-, ο γενικός γραμματέας δήλωσε ότι μπορούν άμεσα να ξεκινήσουν να δημοπρατούνται τέτοια έργα με πιστώσεις από το εθνικό ΠΔΕ, ενώ στην πορεία, πριν την υπογραφή των σχετικών συμβάσεων, μπορεί να μετακυλιστεί η δαπάνη στο νέο ΕΣΠΑ των Περιφερειών, καθώς, όπως διευκρίνισε, είναι καθ’ όλα επιλέξιμα αντιπλημμυρικά έργα που συνδέονται με τον αστικό ιστό.
Τέλος, μιλώντας ο Δ. Σκάλκος για τον μακροπρόθεσμο σχεδιασμό, δήλωσε ότι δεν κρίνεται απαραίτητο να συσταθεί στην Περιφέρεια Πελοποννήσου το ειδικό όργανο που δημιουργήθηκε για την Εύβοια. Παρατήρησε ότι αντ’ αυτού “θα πρέπει να δουλέψουμε όλοι από κοινού και να αξιοποιήσουμε χρηματοδοτικά εργαλεία όπως οι ΟΧΕ των περιφερειακών προγραμμάτων, καθώς το νέο ΕΣΠΑ διαθέτει πολλές πιστώσεις για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής”.
ΑΝΔΡ. ΛΥΚΟΥΡΕΝΤΖΟΣ
Μιλώντας από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ Ανδρέας Λυκουρέντζος, ζήτησε να υπάρξει συνεργασία, όπως και στο παρελθόν, καθώς και συναντιληψη.
Διαβεβαίωσε δε ότι όσον αφορά στο ζωικό κεφάλαιο οι αποζημιώσεις για την ανανέωση και την αγορά νέων ζώων ή μελισσοσμηνών θα καταβληθούν μέσα στον ερχόμενο Σεπτέμβριο.
Όσον αφορά στο φυτικό κεφάλαιο, ο πρόεδρος του Οργανισμού δήλωσε ότι ήδη ολοκληρώνονται τα ατομικά πορίσματα, με την προκαταβολή να καταβάλλεται περί τον Νοέμβριο, ενώ σύντομα θα ακολουθήσει και η αποπληρωμή του συνόλου της αποζημίωσης.
ΠΑΡΟΝΤΕΣ
Στη μεσημεριανή σύσκεψη στην Σπάρτη μετείχαν επίσης -μεταξύ άλλων- οι αντιπεριφερειάρχες Λακωνίας Θεόδωρος Βερούτης και Μεσσηνίας Στάθης Αναστασόπουλος, ο θεματικός αντιπεριφερειάρχης Νίκωνας Τζινιέρης, οι βουλευτές Λακωνίας Θανάσης Δαβάκης και Νεοκλής Κρητικός και Μεσσηνίας Περικλής Μαντάς και Μίλτος Χρυσομάλλης, ο δήμαρχος Πύλου – Νέστορος Τάκης Καρβέλας, ο αντιδήμαρχος Οιχαλίας Ηλίας Ντονάς, ο περιφερειακός συντονιστικής Πολιτικής Προστασίας Περιφέρειας Πελοποννήσου Βασίλης Χαντζής, καθώς και υπηρεσιακοί παράγοντες από τις δύο Περιφερειακές Ενότητες.
Στην ανάλογη σύσκεψη στην Τρίπολη, το απόγευμα σήμερα, μετείχαν -μεταξύ άλλων- ο αντιπεριφερειάρχης Αρκαδίας Χρήστος Λαμπρόπουλος, ο πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Πελοποννήσου Μανώλης Σκαντζός, οι δήμαρχοι Γορτυνίας Στάθης Κούλης και Μεγαλόπολης Θανάσης Χριστογιαννόπουλος, καθώς και υπηρεσιακοί παράγοντες της Π.Ε. Αρκαδίας.
Μετά την σύσκεψη στην Τρίπολη, ο περιφερειάρχης επέδωσε στον υφυπουργό παρά τω πρωθυπουργό Χρ. Τριαντόπουλο και τον γ.γ. Δημ. Σκάλκο αναμνηστικά δώρα καθώς και εκδόσεις της Περιφέρειας Πελοποννήσου για την επέτειο των 200 χρόνων από την Επανάσταση του 1821».
Πηγή: www.agro24.gr