Οι κάτοχοι των πυρόπληκτων αγροτικών εκμεταλλεύσεων, από τις πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν από την 1η Μαΐου ως τον Αύγουστο 2021, μεταξύ άλλων έχουν υποχρέωση να υποβάλουν τη δήλωση ενιαίας ενίσχυσης στο Ολοκληρωμένο Σύστημα Διαχείρισης Ελέγχου και να έχουν εκπληρώσει την υποχρέωση καταβολής της ειδικής ασφαλιστικής εισφοράς στον Οργανισμό Ελληνικών Γεωργικών Ασφαλίσεων, προκειμένου να τύχουν κάλυψης μέρους των υλικών ζημιών από κρατικά κονδύλια βάσει των διαδικασιών των άρθρων 7 και 8 του ν. 4797/2021.

Σημειώνεται, επίσης, πως πρέπει να καταγραφούν από τις αρμόδιες επιτροπές καταγραφής και αποτίμησης ζημιών της κάθε Περιφέρειας οι ζημιές οι οποίες προκλήθηκαν από τις ως άνω πυρκαγιές σε στοιχεία ενεργητικού, όπως κτιριακές εγκαταστάσεις, εξοπλισμός, πρώτες ύλες, εμπορεύματα, φορτηγά αυτοκίνητα δημόσιας και ιδιωτικής χρήσης, καθώς και αυτοκίνητα επαγγελματικής χρήσης, μέσα παραγωγής, συμπεριλαμβανομένου και του εγγείου κεφαλαίου και των αποθηκευμένων προϊόντων.

Τα παραπάνω αναφέρονται, μεταξύ άλλων, στην ΚΥΑ 110745 ΕΞ 2021, η οποία δημοσιεύθηκε σήμερα σε ΦΕΚ (B 4268 – 15.09.2021), σχετικά με την επιχορήγηση αγροτικών εκμεταλλεύσεων για την αποζημίωση των πληγέντων από τις πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν από 1 Μαΐου ως και τέλος Αυγούστου 2021 σε περιοχές των Περιφερειακών Ενοτήτων Κορινθίας της Περιφέρειας Πελοποννήσου, Δυτικής Αττικής της Περιφέρειας Αττικής, Αχαΐας της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, Μεσσηνίας, Αρκαδίας και Λακωνίας της Περιφέρειας Πελοποννήσου, Ηλείας της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, Ευβοίας, Φωκίδας και Φθιώτιδας της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, Ανατολικής Αττικής και Βορείου Τομέα Αθηνών της Περιφέρειας Αττικής, οι οποίες έχουν οριοθετηθεί με κοινές αποφάσεις των Υπουργών Οικονομικών, Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Εσωτερικών και Υποδομών και Μεταφορών.

Αναλυτικά η απόφαση

Η εν λόγω απόφαση προβλέπει αναλυτικά τα εξής:

1.Για τις αγροτικές εκμεταλλεύσεις που επλήγησαν από:

α) την πυρκαγιά της 20ης Μαΐου 2021 σε περιοχές των Περιφερειακών Ενοτήτων Κορινθίας της Περιφέρειας Πελοποννήσου και Δυτικής Αττικής της Περιφέρειας Αττικής, οι οποίες έχουν οριοθετηθεί με την υπό στοιχεία Δ.Α.Ε.Φ.Κ.-Κ.Ε./11203/Α325 κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών, Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Εσωτερικών και Υποδομών και Μεταφορών,

β) τις πυρκαγιές

γ) τις πυρκαγιές

δ) τις πυρκαγιές

2. Ειδικότερα, με τη διαδικασία των άρθρων 7 και 8 του ν. 4797/2021 δύναται να καλύπτεται μέρος των υλικών ζημιών οι οποίες θα καταγραφούν από τις αρμόδιες επιτροπές καταγραφής και αποτίμησης ζημιών της κάθε Περιφέρειας και οι οποίες προκλήθηκαν από τις ως άνω πυρκαγιές σε στοιχεία ενεργητικού, όπως κτιριακές εγκαταστάσεις, εξοπλισμός, πρώτες ύλες, εμπορεύματα, φορτηγά αυτοκίνητα δημόσιας και ιδιωτικής χρήσης, καθώς και αυτοκίνητα επαγγελματικής χρήσης, μέσα παραγωγής, συμπεριλαμβανομένου και του εγγείου κεφαλαίου και των αποθηκευμένων προϊόντων, τα οποία καταγράφηκαν ως κατεστραμμένα. Τυχόν επιπλέον ενισχύσεις που προβλέπονται στον Κανονισμό Κρατικών Οικονομικών Ενισχύσεων, δύναται να παρέχονται δυνάμει αυτού και σύμφωνα με τις διατάξεις του.

3. Οι κάτοχοι των αγροτικών εκμεταλλεύσεων έχουν υποχρέωση να υποβάλουν τη δήλωση ενιαίας ενίσχυσης στο Ολοκληρωμένο Σύστημα Διαχείρισης Ελέγχου και να έχουν εκπληρώσει την υποχρέωση καταβολής της ειδικής ασφαλιστικής εισφοράς στον Οργανισμό Ελληνικών Γεωργικών Ασφαλίσεων.

4. Η επιχορήγηση είναι αφορολόγητη, ακατάσχετη και ανεκχώρητη στα χέρια του Δημοσίου ή τρίτων, κατά παρέκκλιση κάθε άλλης γενικής ή ειδικής διάταξης, μη εφαρμοζομένης της παρ. 1 του άρθρου 47 του ν. 4172/2013 (Α’ 167) σε περίπτωση διανομής ή κεφαλαιοποίησής της, δεν υπόκειται σε οποιοδήποτε τέλος, εισφορά ή άλλη κράτηση υπέρ του Δημοσίου, συμπεριλαμβανομένης και της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης του άρθρου 43Α του ν. 4172/2013, δεν δεσμεύεται και δεν συμψηφίζεται με βεβαιωμένα χρέη προς το Δημόσιο, τα νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου, τους οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης και τα νομικά πρόσωπά τους, τα ασφαλιστικά ταμεία ή πιστωτικά ιδρύματα.

5. Ειδικά για τις αγροτικές εκμεταλλεύσεις οι οποίες έχουν ασφαλιστήριο συμβόλαιο, η επιχορήγηση δύναται να καλύπτει μέρος του ποσού της εκτιμηθείσας ζημίας το οποίο δεν καλύπτεται από το ασφαλιστήριο συμβόλαιο.

6. Η τυχόν προκαταβολή ή το συνολικό ποσό της επιχορήγησης, η διαδικασία και ο τρόπος εκταμίευσης, μετά την αφαίρεση του ποσού της προκαταβολής, στους δικαιούχους, καθορίζονται με νεότερες υπουργικές αποφάσεις που εκδίδονται δυνάμει της παρ. 5 του άρθρου 7, της παρ. 3 του άρθρου 8 και των παρ. 1 και 3 του άρθρου 22 του ν. 4797/2021.

 

 

Πηγή: www.agro24.gr

Αφήστε μια απάντηση