Σε πρωτοφανή ύψη οδηγούνται οι τιμές των λιπασμάτων εν όψει της νέας καλλιεργητικής περιόδου, αρχής γενομένης από τις φθινοπωρινές σπορές, καθώς τα κόστη των πρώτων υλών σε συνδυασμό με τον υπερδιπλασιασμό της τιμής του φυσικού αερίου για τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, υποχρεώνει τα εργοστάσια λιπασμάτων όχι απλώς να πουλάνε ακριβά αλλά και να διακόπτουν τη λειτουργία τους σε κάποιες περιπτώσεις.

Η ενεργειακή κρίση στην Ευρώπη, όπως αυτή έχει ενταθεί τις τελευταίες εβδομάδες, μόλις εισήλθε με τον πλέον καθοριστικό τρόπο στον οικονομικό σχεδιασμό των αγροτικών εκμεταλλεύσεων, αφού σε μια περίοδο αυξημένης ζήτησης για εισροές, η μια μετά την άλλη πολυεθνικές του κλάδου της θρέψης ανακοινώνουν περικοπή της παραγωγής λόγω αυξημένου κόστους.

Τα τελευταία 24ωρα η Yara International ASA ανακοίνωσε πως τα ιστορικά υψηλά στις τιμές φυσικού αερίου έρχονται να μπλοκάρουν τη δυναμικότητα των μονάδων της, με την εταιρεία να περιορίζει από την τρέχουσα εβδομάδα κατά 40% την παραγωγή αμμωνίας στην Ευρώπη. Η απόφαση αυτή ακολούθησε την κίνηση ενός άλλου μεγάλου παραγωγού λιπασμάτων, της CF Industries Holdings Inc., η οποία ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα ότι θα σταματήσει τη λειτουργία δύο εργοστασίων της στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Μέσα σε 12 μήνες, οι διεθνείς τιμές των λιπασμάτων έχουν ακολουθήσει μια πορεία κατακόρυφης ανόδου, υποστηριζόμενες κατά κύριο λόγο από την αυξημένη ζήτηση για προϊόντα θρέψης την οποία πυροδότησε η βελτίωση των τιμών παραγωγού στα αγροτικά εμπορεύματα. Δυσκολίες εφοδιασμού λόγω της πανδημίας και ζημιές σε εργοστάσια παραγωγής αμμωνίας στον Κόλπο του Μεξικού λειτούργησαν συμπληρωματικά σε αυτό το ράλι, που μέχρι στιγμής μεταφράζεται σε μια ενίσχυση του κόστους εισροών κοντά στο 30% για τους Έλληνες παραγωγούς.

Η Yara εμπορεύεται περίπου το 1/3 της παγκόσμιας παραγωγής αμμωνίας, η οποία πέραν της αγροτικής της χρήσης, αξιοποιείται και από τις βιομηχανίες κατασκευής αυτοκινήτων, τα κλωστήρια, τη βιομηχανία υγείας και καλλυντικών. Η εταιρεία ανακοίνωσε ότι θα περιορίσει τη δυναμική σε μια σειρά εργοστασίων που διατηρεί στην Ολλανδία, τη Νορβηγία, την Ιταλία, τη Γαλλία, το Βέλγιο και το Ηνωμένο Βασίλειο. Η παγκόσμια έλλειψη φυσικού αερίου έχει τριπλασιάσει τις τιμές στην Ευρωπαϊκή αγορά, όσο εκφράζονται ανησυχίες για πληθωριστικές πιέσεις με διάρκεια, ενώ ήδη και η BASF προβληματίζεται για το άλμα των τιμών ρεύματος, σύμφωνα με το Bloomberg.

 

Εξέλιξη τιμών φυσικού αερίου


Να σημειωθεί ότι η άνοδος στις τιμές του φυσικού αερίου μεταφράζεται σε υψηλές τιμές ηλεκτρικού ρεύματος, αφού το εν λόγω καύσιμο αξιοποιείται κατά κόρον σε σταθμούς ηλεκτροδότησης, επηρεάζοντας έτσι και τις βιομηχανίες και την οικιακή χρήση.

 

Εξέλιξη των τιμών ουρίας


 

«Καθώς οι τιμές των λιπασμάτων εξακολουθούν να κινούνται ανοδικά, οι αγρότες είτε θα περιορίσουν τις εφαρμογές, είτε θα κόψουν εντελώς τη λίπανση, αναμένοντας κάποια διόρθωση των τιμών. Διαφορετικά θα προχωρήσουν σε άλλες περικοπές για να εξισορροπήσουν τα κόστη παραγωγής των εκμεταλλεύσεων» εκτιμά η Αλέξις Μάξγουελ, αναλύτρια του Bloomberg. Εν τω μεταξύ, καθώς πλησιάζει και η νέα καλλιεργητική περίοδος σε χειμερινές μονοετείς καλλιέργειες αλλά και με προοπτική τη νέα χρονιά, οι αγρότες καλούνται να οργανώσουν τον προγραμματισμό τους. Ορισμένοι μπορεί να αποφύγουν τις προαγορές, «απόφαση με μεγάλο ρίσκο, αφού οι τιμές έως ότου χρειαστούν τα προϊόντα αυτά, ενδέχεται να έχουν ενισχυθεί περαιτέρω» εξηγεί η ίδια.

Η σχετική ανακοίνωση της Yara για την περικοπή στην παραγωγή αμμωνίας στην Ευρώπη:

 

 

 

Πηγή: www.agronews.gr

Αφήστε μια απάντηση