Για 85.000 δικαιούχους στο πρόγραμμα της Βιολογικής Γεωργίας που θα προκηρυχθεί μέσα στο ερχόμενο δίμηνο έκανε λόγο ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Σπήλιος Λιβανός, καθώς τα κονδύλια των 420 εκατ. ευρώ που θα διατεθούν αφορούν δεσμεύσεις μόλις για δύο έτη (αντί για 3ετία-5ετία) οπότε θα χωρέσει το Μέτρο πολλές εκμεταλλεύσεις.

Οι αιτήσεις στο Μέτρο θα αφορούν µόνο όσους έχουν ήδη πιστοποιήσει ως βιολογικές τις καλλιέργειες ή τις εκτροφές τους μέχρι και τις 31/12/2020, κάτι που όμως ενδέχεται να αλλάξει και να μπορούν να κάνουν αίτηση και όσοι πιστοποιήθηκαν στις αρχές του 2021. Σημειώνεται εδώ πως οι αιτήσεις θα βασιστούν στις φετινές αιτήσεις ΟΣ∆Ε. Όσον αφορά ειδικότερα το περιεχόμενο της προδημοσίευσης του Μέτρου 11, το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων λέει πως θα βγάλει τέσσερις προσκλήσεις ανάλογα µε την ομάδα των προϊόντων. Η κάθε πρόσκληση θα έχει τον δικό της προϋπολογισμό, µε το μεγαλύτερο ποσό να κατευθύνεται στα κηπευτικά (60 ευρώ το στρέμμα). Αναλυτικότερα:

Πρώτη πρόσκληση: Επιλέξιμες καλλιέργειες: αραβόσιτος κτηνοτροφικός, αραβόσιτος εδώδιμος, χειμερινά σιτηρά, μηδική, τριφύλλι, άλλα κτηνοτροφικά ψυχανθή, όσπρια, βαμβάκι, λινάρι, ελαιοκράµβη, ηλίανθος, σόργο και άλλες αροτραίες καλλιέργειες.

Δεύτερη πρόσκληση: Επιλέξιμες καλλιέργειες: ελαιοκοµία, σταφίδα, επιτραπέζια σταφύλια, σταφύλια οινοποιήσιµα, μηλοειδή, πυρηνόκαρπα, εσπεριδοειδή, αρωματικά – φαρμακευτικά φυτά, ακρόδρυα, φυλλώδη λαχανικά, σταυρανθή, βολβώδη, καρότο, πατάτα. Νέες προσθήκες ροδιά, ακτινίδιο, συκιά, μικρόκαρπες/δάσους, αβοκάντο και νέα κηπευτικά.

Τρίτη πρόσκληση: Επιλέξιμες εκτροφές: αιγοπρόβατα, βοοειδή µε κρεατοπαραγωγική/μικτή κατεύθυνση, βοοειδή µε γαλακτοπαραγωγική κατεύθυνση. Επιλέξιμα για ενίσχυση είναι τα βοοειδή άνω των 6 μηνών και τα αιγοπρόβατα άνω των 12 μηνών, σύμφωνα µε την προδημοσίευση του Μέτρου

Τέταρτη πρόσκληση: Θα περιλαμβάνει ως επιλέξιμα τα μελίσσια.

Τα ποσά για κηπευτικά και μελισσοκομία

Αναλυτικά τα νέα προϊόντα που θα πριµοδοτούνται µε 60 ευρώ το στρέμμα σύμφωνα µε την τροποποίηση του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης είναι: Αγκινάρα, φασολάκια υπαίθρια και θερμοκηπίου, αρακάς (χλωρός), κουκιά (χλωρά), μπάμια (λοβός), καρπούζι υπαίθριο και θερμοκηπίου, πεπόνι υπαίθριο και θερμοκηπίου, φράουλα υπαίθρια και θερμοκηπίου, αγγούρι υπαίθριο και θερμοκηπίου, γλυκοπατάτα, τομάτα υπαίθρια και θερμοκηπίου, αρωματικά κουζίνας (μάραθος, άνηθος, σέλινο, μαϊντανός, ρίγανη), άγρια λαχανευόµενα (ραδίκι, σέσκουλο, βλίτα, σπανάκι, σταµναγκάθι), πιπεριά θερµοκηπίου, μελιτζάνα θερμοκηπίου.

Η τιμή ενίσχυσης για τη βιολογική μελισσοκομία ανέρχεται στα 26,39 ευρώ ανά κυψέλη κατ’ έτος, όπως αναφέρεται στην τροποποίηση του προγράμματος.

Ανακοίνωση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης με αφορμή την την καθιέρωση της 23ης Σεπτεμβρίου ως ημέρας βιολογικής παραγωγής της ΕΕ αναφέρει:

Σπ. Λιβανός: Τα βιολογικά προϊόντα δεν είναι απλά μία πρόσκαιρη παγκόσμια τάση αλλά ο προορισμός

Με αφορμή την καθιέρωση από τα θεσμικά όργανα της ΕΕ της 23ης Σεπτεμβρίου ως Ημέρας Βιολογικής Παραγωγής, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Σπήλιος Λιβανός, δήλωσε:

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση επενδύει στρατηγικά στα βιολογικά προϊόντα. Αυτό επιβεβαιώνει η κοινή απόφαση Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Συμβουλίου και Επιτροπής.  Είναι ένα σαφές μήνυμα για το πού πρέπει να οδηγηθεί η αγροτική οικονομία μας, όχι μόνο προς τους παραγωγούς αλλά και προς τις κυβερνήσεις, αφού η βιολογική παραγωγή πρέπει να ενισχυθεί και με τα κατάλληλα εργαλεία.

Κι αυτό ακριβώς πράττει πλέον  η ελληνική κυβέρνηση, μέσω του ΥΠΑΑΤ.  Ενισχύσαμε το πρόγραμμα για τη χρηματοδότηση βιολογικής παραγωγής στα 420 εκατ. ευρώ και το  διευρύναμε  εντάσσοντας σε αυτό δενδρώδεις καλλιέργειες, το βαμβάκι και τη μελισσοκομία και άλλα προϊόντα.  Έτσι, δίνουμε τη δυνατότητα και σε νέους βιοκαλλιεργητές να αυξήσουν την προστιθέμενη αξία των προϊόντων τους και  το εισόδημά τους. Δικαιούχοι του μέτρου είναι περισσότεροι από 85.000 βιοκαλλιεργητές.

Με την απόφασή μας αυτή και με πρόσθετα μέτρα που λαμβάνουμε, στοχεύουμε να δημιουργήσουμε στέρεα θεμέλια για τη βιοκαλλιέργεια στη χώρα μας.  Στηρίζουμε στην πράξη τους αγρότες που επιλέγουν τη βιολογική παραγωγή.

 Δουλεύουμε για μεγαλύτερη βιολογική παραγωγή, προσιτή σε όλους. Ώστε τα βιολογικά προϊόντα να μπουν σε κάθε σπίτι και ο πρωτογενής τομέας μας να γίνει πιο ανταγωνιστικός, εξωστρεφής, βιώσιμος. Γιατί τα βιολογικά προϊόντα δεν είναι απλά μία πρόσκαιρη παγκόσμια τάση, αλλά ο προορισμός».

 

 

Πηγή:www.agronews.gr

Αφήστε μια απάντηση