Μικρός δείχνει ο αντίκτυπος για τις περισσότερες αγροτικές εκµεταλλεύσεις από τις κυβερνητικές εξαγγελίες περί επιδότησης επιχειρήσεων και νοικοκυριών από τις ανατιµήσεις στο ρεύµα, ωστόσο δίνονται ήδη κάποιες δυνάµει ευνοϊκές κατευθύνσεις για εστιασµένες τοµεακές παρεµβάσεις κατά τους επόµενους µήνες.

Την περασµένη εβδοµάδα ανακοινώθηκαν τα νέα µέτρα στήριξης που αποφάσισε η κυβέρνηση, µε τις οργανωµένες κτηνοτροφικές µονάδες και τα θερµοκήπια να παίρνουν ανάσες των 65 ευρώ ανά µεγαβατώρα για τον Ιανουάριο, όσο δηλαδή είναι η οριζόντια ενίσχυση που προορίζεται µεταξύ άλλων και για τα αγροτικά τιµολόγια χαµηλής και µέσης τάσης.

∆εδοµένης της περιόδου, τα µέτρα αυτά δεν ακουµπούν τους περισσότερους συντελεστές της αγροτικής παραγωγής όσο οι αντλίες και οι γεωτρήσεις δεν δουλεύονται και έτσι, η αγωνία των αγροτών κορυφώνεται µε ορίζοντα την επερχόµενη ποτιστική περίοδο.

Ήδη άλλωστε η υπόθεση της ρήτρας αναπροσαρµογής που έβγαλε εκτός µπάτζετ τις εκµεταλλεύσεις όταν έφτασαν τους προηγούµενους µήνες οι εκκαθαριστικοί λογαριασµοί έδειξε πόσο ασύµφορη καθίσταται η καλλιέργεια όταν επιβαρύνεται το πότισµα κατ’ αυτόν τον τρόπο.

Αναφορικά µε τα µέτρα, όπως έγινε γνωστό, θα επιδοτηθούν οριζόντια όλοι οι επαγγελµατίες και οι επιχειρήσεις (Χαµηλή, Μέση και Υψηλή Τάση) σε όλα τα µη οικιακά τιµολόγια, δηλαδή τα αγροτικά, εµπορικά, βιοµηχανικά, επαγγελµατικά κ.ά.. Η επιδότηση ορίζεται στα 65€/MWh.

Το σύνολο του µέτρου επιδότησης των επιχειρήσεων για τον Ιανουάριο εκτιµάται σε 133 εκατ. ευρώ. Ειδικότερα, τα επαγγελµατικά της Χαµηλής Τάσης θα επιδοτηθούν µε 74.128.994 ευρώ, τα επαγγελµατικά της Μέσης Τάσης (µε λιγότερες από 13 GWh) µε 41.562.529 ευρώ, τα Επαγγελµατικά ΜΤ (µε περισσότερες από 13 GWh) 8.226.919 ευρώ, τα βιοµηχανικά Υψηλής Τάσης µε 2.697.917 ευρώ, τα Αγροτικά Χαµηλής Τάσης 5.528.916 ευρώ και τα Αγροτικά Μέσης Τάσης µε 611.672 ευρώ.

Αυτό που έχει ενδιαφέρον πάντως είναι ότι από τον Φεβρουάριο και έπειτα, εξετάζεται, σε συνεργασία µε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισµού, η επιδότηση να είναι προσαρµοσµένη ανά επαγγελµατικό κλάδο ανάλογα µε την βαρύτητα του ενεργειακού κόστους στην λειτουργία της επιχείρησης. Με άλλα λόγια, φαίνεται πως η παραπάνω είναι και η τελευταία οριζόντια παρέµβαση για την αντιµετώπιση του ράλι στο ρεύµα, που είναι επίµονο, αφού τα τελευταία 24ωρα η τιµή χονδρικής βρίσκεται γύρω από τα 240 ευρώ ανά µεγαβατώρα. Με τις ενδείξεις λοιπόν να θέλουν την αναστάτωση στην αγορά ρεύµατος της ΕΕ να διατηρείται τουλάχιστον µέχρι το καλοκαίρι του 2022, καθίσταται σαφές ότι οι αγροτικές εκµεταλλεύσεις θα βρεθούν αντιµέτωπες µε ένα ανυπέρβλητο οικονοµικό σοκ, σε περίπτωση που δεν υπάρξει ειδική µέριµνα για τον κλάδο.

Εν τω µεταξύ το χάος που επικρατεί έπειτα από την ανακοίνωση της επιδότησης του 80% της ρήτρας στο ρεύµα για τους αγρότες, ακόµα δεν έχει διαλευκανθεί, µε τη ∆ΕΗ προς το παρόν να καλεί τους παραγωγούς να πληρώσουν τους φουσκωµένους λογαριασµούς. Συγκεκριµένα, έπειτα από τις πρωθυπουργικές εξαγγελίες πριν από ένα µήνα περίπου, καµία διευκρινιστική απόφαση και φυσικά καµία εξέλιξη δεν έχει ακολουθήσει. Η οδηγία της ∆ΕΗ προς τους αγρότες είναι «πληρώστε και βλέπουµε» ενώ παράλληλα πλησιάζει και η επερχόµενη αρδευτική περίοδος, µε τις τιµές του ρεύµατος να µην έχουν αποκλιµακωθεί και την Ελλάδα να διατηρεί «ηγετική» θέση σε αυτήν την στρεβλωµένη από τις ανατιµήσεις αγορά της ΕΕ. Αυτό πρακτικά περιπλέκει και το ενδεχόµενο να προκύψει κοινή γραµµή αντιµετώπισης του ζητήµατος σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Ένα στοιχείο κλειδί που µένει να αποσαφηνιστεί, έχει να κάνει µε τον τρόπο υπολογισµού της ρήτρας αναπροσαρµογής, που παρά το µελάνι που έχει χυθεί, παραµένει ακόµα αδιευκρίνιστη. Σε περίπτωση λοιπόν που οι εκκαθαριστικοί λογαριασµοί που έφτασαν στους αγρότες το προηγούµενο διάστηµα περιλαµβάνουν ρήτρα αναπροσαρµογής που επεκτείνεται καθ’ όλη την διάρκεια της αρδευτικής περιόδου (άνοιξη και καλοκαίρι 2021), τότε η έκπτωση 80% αναλογεί σε ένα πολύ µικρό µερίδιο επί της συνολικής χρέωσης.

 

Πηγή: www.agronews.gr

Αφήστε μια απάντηση