Από την Πέμπτη 27 Ιανουαρίου άρχισαν να βγαίνουν τα τρακτέρ στις πλατείες των χωριών της Καρδίτσας καθώς και σε άλλες περιοχές της χώρας, όπως στην Καβάλα και στην Κέρκυρα.

Είχε προηγηθεί στις 12.00 συλλαλητήριο στη γέφυρα – «σταυρός» μεταξύ Παλαμά και Ιτέας, στον Φαρσαλίτη ποταμό, με τη συμμετοχή τρακτέρ.

Το σημείο του συλλαλητηρίου δεν επιλέχθηκε τυχαία. Ο Φαρσαλίτης ποταμός, όπως κατήγγειλαν οι αγρότες, υπερχείλισε και στον Ιανό και στον Διομήδη, πρόσφατα.

Εκατοντάδες αγρότες με δεκάδες τρακτέρ συμμετείχαν στο συλλαλητήριο που διοργάνωσε η Ενωτική Ομοσπονδία και οι Αγροτικοί Σύλλογοι του Νομού Καρδίτσας, απαιτώντας να σχεδιαστούν και να ολοκληρωθούν όλα τα απαραίτητα αντιπλημμυρικά, αποστραγγιστικά, εγγειοβελτιωτικά και έργα υποδομής, έτσι ώστε οι αγρότες και τα λαϊκά στρώματα του νομού να μη ζουν με τον κίνδυνο των πλημμυρών κάθε φορά που βρέχει λίγο παραπάνω.

Ταυτόχρονα ανέδειξαν τις διεκδικήσεις τους για αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ, ώστε να ασφαλίζει και να αποζημιώνει την παραγωγή και το κεφάλαιο στο 100% καθώς και για τη μείωση του διαρκώς αυξανόμενου κόστους παραγωγής, που εξανεμίζει το ισχνό εισόδημά τους.

Το κομβόι με τα δεκάδες τρακτέρ έφτασε στη γέφυρα-«σταυρός» γύρω στις 12 το μεσημέρι, όπου βρίσκονταν ήδη αγρότες και εκπρόσωποι εργατικών σωματείων και μαζικών φορέων του νομού.

Αφού παρέταξαν τα τρακτέρ τους, έκλεισαν συμβολικά τον δρόμο και πραγματοποίησαν συγκέντρωση στην οποία χαιρέτισαν εκπρόσωποι των Αγροτικών Συλλόγων και τοπικών κοινοτήτων. Στους χαιρετισμούς αυτούς αναδείχτηκε πως παρά τις υποσχέσεις που τους δόθηκαν από την κυβέρνηση και την Τοπική Διοίκηση μετά τις ζημιές του «Ιανού», τον Σεπτέμβρη του 2020, κάθε φορά που βρέχει λίγο παραπάνω, χιλιάδες στρέμματα πλημμυρίζουν, δεκάδες ζώα πνίγονται.

Την κεντρική ομιλία έκανε ο πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Καρδίτσας, Κώστας Τζέλλας, επισημαίνοντας μεταξύ άλλων πως «τα αντιπλημμυρικά έργα έπρεπε να έχουν ήδη ολοκληρωθεί. Δεν γίνεται κάθε φορά που συννεφιάζει να κοιτάμε τον ουρανό και να φοβόμαστε για τις ζωές μας, τις περιουσίες μας, τα ζωντανά μας. Τα “μπαλώματα” που έγιναν μετά τον “Ιανό”, δεν είναι αρκετά για να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα και να θωρακίσουν το νομό από νέα πλημμυρικά φαινόμενα που κάθε λίγο και λιγάκι “απειλούν” την περιοχή. Οι ευθύνες ανήκουν διαχρονικά στις κυβερνήσεις, στην Τοπική Διοίκηση, στις Περιφέρειες και τους δήμους, που υπηρετούν τα συμφέροντα και τις προτεραιότητες των επιχειρηματικών ομίλων, σε βάρος των αγροτοκτηνοτρόφων και συνολικά του λαού».

Ταυτόχρονα στάθηκε και στα υπόλοιπα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι αγρότες όπως το υπέρογκο κόστος παραγωγής, σημειώνοντας μεταξύ άλλων πως «ζητάμε να καταργηθεί η ρήτρα αναπροσαρμογής και να μειωθεί κατά 50% το αγροτικό ρεύμα, ζητάμε αφορολόγητο πετρέλαιο, καθώς αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση, δεν θα μπορούμε να καλλιεργούμε».

Αφού αναφέρθηκε στις επιπτώσεις που θα έχει η εφαρμογή της νέας ΚΑΠ από το 2023, τόνισε πως «το σημερινό συλλαλητήριο είναι μόνο η αρχή. Με τα τρακτέρ στους δρόμους, με πολυήμερους αγώνες και πανελλαδικό συντονισμό, μπορούμε πιέσουμε την κυβέρνηση και να ικανοποιήσει τα αιτήματά μας, όπως έχει γίνει και παλιότερα».

Κάλεσε τους αγρότες να συνεχίζουν να βγάζουν τα τρακτέρ τους στις πλατείες των χωριών, ενώ σημείωσε πως η συνέχιση και κλιμάκωση των πολύμορφων δράσεων θα αποφασιστούν στην πανθεσσαλική σύσκεψη το Σάββατο στα Φάρσαλα.

 

Μαζική κινητοποίηση στην Καβάλα

Μαζική κινητοποίηση πραγματοποίησαν, χθες Πέμπτη 27/1, και στην Καβάλα μικρομεσαίοι αγρότες από δεκάδες χωριά του Παγγαίου, διεκδικώντας άμεσα μέτρα ανακούφισης για την αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος, το ύψος του κόστους παραγωγής που τους ξεκληρίζει και την προστασία από τις φυσικές καταστροφές.

Από το πρωί οι αγρότες με τα επαγγελματικά τους οχήματα συγκεντρώθηκαν στα χωριά και ενώθηκαν σε μια μεγάλη μηχανοκίνητη πορεία με κατεύθυνση το κτίριο της Περιφερειακής Ενότητας Καβάλας.

Εκεί, αντιπροσωπεία των Συντονιστικών Επιτροπών κατέθεσε κείμενο με το πλαίσιο αιτημάτων που επεξεργάστηκαν οι αγρότες το τελευταίο διάστημα σε συνάντηση που πραγματοποιήθηκε με τον αντιπεριφερειάρχη Καβάλας, τον διευθυντή Διεύθυνσης Γεωργίας της ΠΕ Καβάλας και τον δήμαρχο Παγγαίου.

Στη συνέχεια, οι συγκεντρωμένοι αγρότες αποφάσισαν να συνεχίσουν με πορεία στους δρόμους της πόλης, με συνθήματα όπως «Αγρότη, πολέμα, δεν θα σου μείνει στρέμμα» και «Τώρα με τα πόδια, μετά με τα τρακτέρ, αν δεν δικαιωθούμε, θα γίνει Κιλελέρ» που κατέληξε στο τοπικό υποκατάστημα του ΕΛΓΑ. Οι αγρότες κατέθεσαν και στη διεύθυνση του ΕΛΓΑ το υπόμνημα με τα αιτήματά τους.

Οι αγρότες, στην πλειοψηφία τους ελαιοπαραγωγοί και παραγωγοί σταφυλιών και αμυγδάλου, ξεκαθάρισαν πως θα συνεχίσουν τον αγώνα τους, που είναι αγώνας επιβίωσης για αυτούς και τις οικογένειές τους, ενώ αναδείχθηκε από την κινητοποίηση, αλλά και τις μαζικές διεργασίες που προηγήθηκαν το προηγούμενο διάστημα σε κάθε χωριό η ανάγκη οργάνωσης των αγροτών προκειμένου να δυναμώσει ο αγώνας τους.

Εδώ και περίπου 3 βδομάδες, οι αγρότες της περιοχής πραγματοποίησαν συνελεύσεις και προχώρησαν στη σύσταση αγροτικών επιτροπών από χωριό σε χωριό, όπως και Συντονιστικό των Επιτροπών του Παγγαίου. Μέσα από αυτές τις μαζικές διεργασίες, συζήτησαν τόσο τα διαχρονικά όσο και τα άμεσα προβλήματα που αντιμετωπίζουν και διαμόρφωσαν το πλαίσιο αιτημάτων τους.

Στην κινητοποίηση συμμετείχε επίσης και κλιμάκιο της Επιτροπής Περιοχής Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης του ΚΚΕ, στηρίζοντας έμπρακτα τον αγώνα των μικρομεσαίων αγροτών.

«Απαιτούμε να πουλάμε τις παραγωγές μας ώστε να μπορούμε να καλύψουμε τα έξοδά μας και να μένει κάτι για να ζήσουμε», αναφέρει χαρακτηριστικά το πλαίσιο αιτημάτων των αγροτών και περιλαμβάνει τα εξής αιτήματα:

-Μείωση του κόστους παραγωγής. Αφορολόγητο πετρέλαιο, όπως στους εφοπλιστές. Μείωση της τιμής του αγροτικού ρεύματος, κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής. Επιδότηση των ζωοτροφών και του κόστους στα μέσα και εφόδια. Κατάργηση του ΦΠΑ σε μέσα – εφόδια.

-Σύνδεση της επιδότησης με την παραγωγή στη γεωργία και με το ζωικό κεφάλαιο στην κτηνοτροφία. Όσοι παράγουν και είναι πραγματικοί αγρότες και κτηνοτρόφοι, αυτοί να παίρνουν τις επιδοτήσεις. Έγκαιρη χορήγηση των ενισχύσεων, σε μία δόση, χωρίς παρακρατήσεις. Να είναι ακατάσχετες.

-Η κυβέρνηση να αναλάβει τις ευθύνες της για το όργιο παραβιάσεων και εξαπάτησης που γίνεται από τις «πύλες της κολάσεως» του ΟΣΔΕ σε βάρος των αγροτών και κτηνοτρόφων, με αποτέλεσμα κάποιοι επιτήδειοι να στήνουν χορό εκατομμυρίων ευρώ στις πλάτες τους, παίζοντας με το εθνικό απόθεμα, τις εκτάσεις, τους βοσκότοπους. Οι δηλώσεις του ΟΣΔΕ να γίνονται δωρεάν και με έλεγχο με την ευθύνη των δομών του υπουργείου. Να αποσυνδεθούν οι ενισχύσεις στην κτηνοτροφία από τα βοσκοτόπια. Να μην έχει αναδρομική ισχύ η σχετική ΚΥΑ.

-Άμεσα έργα για αντιπυρική, αντιπλημμυρική, αντιχαλαζική και αντιανεμική θωράκιση και προστασία της παραγωγής και της ζωής των αγροτών.

-Αφορολόγητο όριο στα 12.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 3.000 ευρώ για κάθε παιδί. Κατάργηση των λογιστικών βιβλίων για τζίρο έως 40.000 ευρώ. Να μην επιστραφούν τα ψίχουλα της επιστρεπτέας προκαταβολής, που τα πήραν πολύ λίγοι αγρότες. Μείωση ασφαλιστικών εισφορών ΕΦΚΑ και ΕΛΓΑ. Κατάργηση των κάθε είδους χαρατσιών, π.χ. ΕΝΦΙΑ. Κατάργηση των τεκμηρίων διαβίωσης.

-Άμεσα μέτρα προστασίας της υγείας και της ζωής του λαού από την πανδημία. Δημιουργία νέων απαραίτητων ΜΕΘ, προσλήψεις νοσηλευτικού προσωπικού, επίταξη των ιδιωτικών κλινικών για να συμβάλουν στη μάχη ενάντια στην πανδημία. Προσωπικό και μηχανήματα στην πρωτοβάθμια δομή Υγείας, τα Κέντρα Υγείας στην ύπαιθρο.

-Να σταματήσουν η ποινικοποίηση των αγώνων, της συνδικαλιστικής δράσης, ο αυταρχισμός και τα αγροτοδικεία εδώ και τώρα!

Συγκεκριμένα για την περιοχή:

-Αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος λόγω των μέτρων που πήρε η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Άμεση αποζημίωση των επιτραπέζιων σταφυλιών.

-Αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος λόγω ακαρπίας στην ελαιοκαλλιέργεια, που ενώ είδαμε τις παραγωγές μας μειωμένες έως και 90%, δεν καλύπτεται από τον ΕΛΓΑ.

-Εξόφληση του συνόλου των αποζημιώσεων του ΕΛΓΑ. Αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ, ώστε να ασφαλίζει και να αποζημιώνει την παραγωγή και το κεφάλαιο από όλες τις φυσικές καταστροφές και νόσους στο 100%, με επαρκή κρατική χρηματοδότηση. Ίδια αντιμετώπιση από τον ΕΛΓΑ προς όλους τους παραγωγούς σε όλους τους νομούς. Οι εκτιμήσεις να γίνονται γρήγορα σε όλες τις περιοχές, ώστε να έχει ο παραγωγός το δικαίωμα «πραγματικής» ένστασης. Φέτος η ζημιά προκλήθηκε στα αμύγδαλα τέλη Μαρτίου και οι εκτιμήσεις έγιναν μετά από δύο μήνες, με αποτέλεσμα αρκετοί παραγωγοί να μην αποζημιωθούν για την πραγματική ζημιά και σε ορισμένα κτήματα να μη γίνει καν εκτίμηση. Εάν δεν επαρκεί το προσωπικό να γίνουν άμεσες προσλήψεις.

-Να απλοποιηθεί η μετακίνηση και η διαμονή των εργατών γης κατά τη διάρκεια της καλλιεργητικής περιόδου. Η κυβέρνηση να πάρει όλα τα απαραίτητα μέτρα. Κατάργηση παραβόλου.

 

Μηχανοκίνητη πορεία στην Κέρκυρα

Μαζική μοτοπορεία διαμαρτυρίας πραγματοποίησε χθες, Πέμπτη 27/1, και η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Κέρκυρας (ΟΑΣΚ), στο πλαίσιο των αγροτικών κινητοποιήσεων που πραγματοποιούνται πανελλαδικά.

Ξεκίνησε στις 11 π.μ., από το αεροδρόμιο της Κέρκυρας, διέσχισε τους κεντρικούς δρόμους της πόλης και κατευθύνθηκε στο κτήριο της «Νομαρχίας» που στεγάζει την Περιφερειακή Ενότητα Κέρκυρας. Το κομβόι των αυτοκινήτων έκλεισε τους δρόμους που περιβάλλουν το κτίριο της «Νομαρχίας».

Στην ομιλία του ο πρόεδρος της ΟΑΣΚ, Βασίλης Αρμενιάκος, μεταξύ άλλων είπε: «Η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων με βάση την απόφαση της πανελλαδικής σύσκεψης αγροτικών συλλόγων και Ομοσπονδιών που οργάνωσε η πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων στις 19/12 στη Νίκαια της Λάρισας, στην οποία και συμμετείχε για πραγματοποίηση πολύμορφων και συντονισμένων αγροτικών κινητοποιήσεων σε όλη την Ελλάδα στο τρίτο δεκαήμερο του Γενάρη, οργανώνει τη σημερινή αγωνιστική κινητοποίηση»… και συνέχισε λέγοντας ότι «στην Κέρκυρα υπάρχουν 4,5 εκατομμύρια ελαιόδεντρα, που θα μπορούσαν να δίνουν ένα εισόδημα αξιοπρέπειας στους καλλιεργητές και ποιοτικό ελαιόλαδο στους καταναλωτές με μια άλλη οργάνωση της κοινωνίας και της οικονομίας που δεν θα είχε τον αγρότη έρμαιο των εμπόρων και της ΕΕ».

Οι αγρότες διεκδικούν:

-Να μην γίνουν οι δασικοί χάρτες εργαλείο για να ξεκληριστούν οι αγρότες από τη γη τους

-Επιδότηση με την παραγωγή στη γεωργία και με το ζωικό κεφάλαιο στην κτηνοτροφία. Όσοι παράγουν και είναι πραγματικοί αγρότες και κτηνοτρόφοι, αυτοί να παίρνουν τις επιδοτήσεις. Έγκαιρη χορήγηση των ενισχύσεων, σε μία δόση, χωρίς παρακρατήσεις. Να είναι ακατάσχετες.

-Να αποζημιωθούν από τον ΕΛΓΑ όλοι οι ελαιοπαραγωγοί στο 100% των ζημιών που υπέστησαν. Αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ, ώστε να ασφαλίζει και να αποζημιώνει την παραγωγή και το κεφάλαιο από όλες τις φυσικές καταστροφές και νόσους στο 100%, με επαρκή κρατική χρηματοδότηση.

-Να αλλάξει ο αναχρονιστικός κανονισμός του ΕΛΓΑ, ώστε να καλύπτεται το σύνολο των ζημιών στο 100%

-Η κυβέρνηση να αναλάβει τις ευθύνες της για το όργιο παραβιάσεων και εξαπάτησης που γίνεται από τις «πύλες της κολάσεως» του ΟΣΔΕ σε βάρος των αγροτών και κτηνοτρόφων

-Να εξασφαλιστούν κατώτερες εγγυημένες τιμές για το ελαιόλαδο και στα άλλα αγροτικά προϊόντα.

-Να μειωθεί το κόστος παραγωγής (π.χ. κατάργηση του ΦΠΑ στα αγροεφόδια, εργαλεία, αφορολόγητο πετρέλαιο, μείωση της τιμής του αγροτικού ρεύματος κατά 50% κ.λπ.).

-Άμεσα έργα για την αγροτική οδοποιία, αντιπλημμυρική, αντισεισμική, αντιχαλαζική και αντιανεμική θωράκιση και προστασία της παραγωγής και της ζωής των αγροτών.

-Αφορολόγητο όριο στα 12.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 3.000 ευρώ για κάθε παιδί. Κατάργηση των λογιστικών βιβλίων για τζίρο έως 40.000 ευρώ.

-Μείωση ασφαλιστικών εισφορών ΕΦΚΑ και ΕΛΓΑ.

-Κατάργηση των κάθε είδους χαρατσιών, π.χ. ΕΝΦΙΑ.

-Φτάνει πια με το παραμύθι της «ατομικής ευθύνης» και μόνο. Άμεσα μέτρα προστασίας της υγείας και της ζωής του λαού από την πανδημία. Δημιουργία νέων απαραίτητων ΜΕΘ, προσλήψεις νοσηλευτικού προσωπικού, επίταξη των ιδιωτικών κλινικών για να συμβάλουν στη μάχη ενάντια στην πανδημία. Προσωπικό και μηχανήματα στην πρωτοβάθμια δομή Υγείας, τα Κέντρα Υγείας στην ύπαιθρο.

Στη συνέχεια χαιρετισμό απεύθυνε ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Κέρκυρας, Σταμάτης Πελάης, που τόνισε ότι οι εργαζόμενοι στον επισιτισμό-τουρισμό και τα ξενοδοχεία προσπαθούν με την ελαιοκαλλιέργεια να συμπληρώσουν το εισόδημά τους και αντιμετωπίζουν τα προβλήματα που προαναφέρθηκαν. Τελείωσε λέγοντας ότι η εργατική τάξη της Κέρκυρας βρίσκεται στο πλευρό των κινητοποιήσεων της ΟΑΣΚ.

Χαιρετισμό απεύθυνε εκ μέρους της Ομάδας Γυναικών Βόρειας Κέρκυρας της ΟΓΕ η Τζένη Σκέμπρη, που μίλησε για την κακή κατάσταση των Κέντρων Υγείας στην Ύπαιθρο.

Η μηχανοκίνητη πορεία συνεχίστηκε στους δρόμους της Κέρκυρας ενώ οι πολίτες έστελναν ενθαρρυντικά μηνύματα στους αγρότες

 

Αγωνιστικές δράσεις και προετοιμασίες σε όλη τη χώρα

Σήμερα, Παρασκευή 28 Ιανουαρίου:

– Οι Αγροτικοί Σύλλογοι Αστερουσίων και Ηρακλείουδιοργανώνουν πλατιά σύσκεψη στις 6 μ.μ. στην αίθουσα ΚΑΠΗ στις Αρχάνες.

– Η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Αιτωλοακαρνανίας οργανώνει κινητοποίηση στις 11 π.μ., στα κεντρικά γραφεία της ΔΕΗ στο Αγρίνιο.

– Περιοδεία θα γίνει στο Αγγελόκαστρο στις 7 μ.μ., με επικεφαλής τον Γιάννη Καρναβιά, αντιπρόεδρο της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Αιτωλοακαρνανίας (ΟΑΣΑ).

– Σύσκεψη θα γίνει στο Παλαιοχώρι Γαστούνης στις 7 μ.μ., με πρωτοβουλία της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ηλείας.

Το Σάββατο 29 Ιανουαρίου περιοδεία θα γίνει στο Νεοχώρι Αιτωλοακαρνανίας με επικεφαλής τονΒασίλη Θεοδωρόπουλο, γραμματέα της ΟΑΣΑ.

Την Κυριακή 30 Ιανουαρίου

– Η Ομοσπονδία και οι Αγροτικοί – Κτηνοτροφικοί Σύλλογοι Φθιώτιδας πραγματοποιούν σύσκεψη – συγκέντρωση στην πλατεία της Ανθήλης στις 11 π.μ.

– Ανοιχτή σύσκεψη θα γίνει στην Κατοχή Αιτωλοακαρνανίας στις 11 π.μ.

Τη Δευτέρα 31 Ιανουαρίου

– Η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Νομού Χανίων οργανώνει παγχανιώτικη κινητοποίηση με αγροτικά αυτοκίνητα και τρακτέρ στις 11 π.μ. στον κόμβο των Μουρνιών.

– Οι Αγροτικοί Σύλλογοι Αστερουσίων και Ηρακλείου διοργανώνουν πανηρακλειώτικη μηχανοκίνητη πορεία με αγροτικά αυτοκίνητα και τρακτέρ. Τα ραντεβού είναι στις 10 π.μ. στον κόμβο Πεζών και στις 11 π.μ. στον κόμβο Γιόφυρου.

– Σύσκεψη στις 6 μ.μ. στην Επανομή, στην αίθουσα του πρώην Δημοτικού Συμβουλίου, μετά από κάλεσμα του Αγροτοκτηνοτροφικού Συλλόγου Ανατολικής Θεσσαλονίκης.

 

 

Πηγή: www.agro24.gr

Αφήστε μια απάντηση