Μεγαλώνει το περιθώριο κινήσεων στο πεδίο των αγροτικών ενισχύσεων για την επιδότηση του κόστους παραγωγής, µε την ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης να εξετάζει σοβαρά το ενδεχόµενο διεύρυνσης του προϋπολογισµού για την επιστροφή του ΕΦΚ πετρελαίου στους παραγωγούς.
Για το εν λόγω µέτρο, έχουν ήδη εξασφαλιστεί ως γνωστόν 60 εκατ. ευρώ από τον κρατικό προϋπολογισµό, τα οποία πρόκειται να επιστραφούν στους παραγωγούς τον προσεχή Νοέµβριο. Πλέον η Βάθη εξετάζει το ενδεχόµενο ακόµα και διπλασιασµού του ποσού αυτού, µε την αξιοποίηση κοινοτικών κονδυλίων.
Μέχρι πρόσφατα, βασικό τροχοπέδη στην ανάπτυξη ενός σχεδίου έκτακτων αγροτικών ενισχύσεων, ήταν οι περιορισµοί στα δηµοσιονοµικά περιθώρια που επικαλούταν το υπουργείο Οικονοµικών, κάτι που αλλάζει η απόφαση της Κοµισιόν για αξιοποίηση κοινοτικών πόρων προς τον σκοπό αυτό.
Συγκεκριµένα, πριν από λίγες µέρες, η Κοµισιόν αποφάσισε να δώσει το «ΟΚ» στα κράτη µέλη ώστε να αποδεσµεύσουν το 5% των πόρων του δεύτερου πυλώνα για ειδικές ενισχύσεις αγροτών, το γνωστό µέτρο 21 που στην περίπτωση της Ελλάδας ανέρχεται σε ένα ποσό κοντά στα 100 εκατ. ευρώ. Έτσι, η χώρα έχει πρόσβαση σε δύο ταµεία τα οποία συνδυαστικά ανέρχονται στο ποσό των 126 περίπου εκατ. ευρώ κοινοτικού χρήµατος. ∆ηλαδή οι ενισχύσεις στους αγρότες δεν θα γίνουν µε επιβάρυνση του κρατικού προϋπολογισµού εκτός και αν οι ιθύνοντες επιλέξουν να συµπληρώσουν το ποσό των 26 εκατ. ευρώ του αποθεµατικού κρίσης µε εθνικούς πόρους.
Η είδηση που θέλει την Κοµισιόν να ξεκλειδώνει πόρους της ΚΑΠ για έκτακτες ενισχύσεις, είναι µόλις λίγων ηµερών και ως γνωστόν οι διεργασίες στα όργανα των Βρυξελλών απαιτούν χρόνο και υποµονή. ∆εν αποκλείεται το τοπίο να ξεκαθαρίσει την ερχόµενη Τρίτη 10 Μαΐου σε προγραµµατισµένη συνέντευξη Τύπου του υπουργού Γιώργου Γεωργαντά στο υπουργείο στη Βάθη, µε τις πληροφορίες της Agrenda να θέλουν ακόµα θολό το τοπίο αναφορικά µε τον τρόπο αξιοποίησης των 126 εκατ. ευρώ.
Σε κάθε περίπτωση υπάρχουν δύο µεγάλες εκκρεµότητες. Η µια έχει να κάνει µε τα λιπάσµατα και η άλλη µε τις ζωοτροφές, αφού υπενθυµίζεται ότι η πρόσφατη πληρωµή του 2% του τζίρου 2021 ήταν ένα µέτρο σχεδιασµένο για να απαντήσει στο κύµα ανατιµήσεων που είχε ήδη εκδηλωθεί στις αγορές πριν την εισβολή στην Ουκρανία. Έκτοτε οι τιµές στα δηµητριακά και τη σόγια έχουν ενισχυθεί µεσοσταθµικά κατά τουλάχιστον 20%, ενώ σε ορισµένες περιπτώσεις η ενίσχυση της τιµής αγγίζει το 30%.
Ανοιχτός είναι λοιπόν ο δρόµος για την ενίσχυση στην αγορά λιπασµάτων ενώ πολύ πιθανή µπορεί να θεωρείται πλέον και µια νέα επιδότηση για την αγορά ζωοτροφών, που θα µπορούσε κατ’ επέκταση να υποστηρίξει στο σύνολό της την εγχώρια αγορά αγροτικών εµπορευµάτων (σιτηρά, καλαµπόκι και κτηνοτροφικά φυτά).
Σύµφωνα µε καλά πληροφορηµένες πηγές, το πλάνο ενίσχυσης στα λιπάσµατα είναι έτοιµο και αφορά µια επιδότηση κοντά στα 12 ευρώ το στρέµµα για τις αροτραίες καλλιέργειες και 18 ευρώ το στρέµµα για τα δέντρα, όπως έγραφαν και πρόσφατα δηµοσιεύµατα της Agrenda.
Μέχρι τον Ιούνιο κατάθεση σχεδίου ενίσχυσης σε Κοµισιόν
Σε ό,τι αφορά τα χρήµατα που απελευθερώνει το αποθεµατικό κρίσης, η χώρα πρέπει µέχρι τα τέλη Ιουνίου να ενηµερώσει την Κοµισιόν για το αν προτίθεται να αυξήσει το ποσό των 26 εκατ. ευρώ σε 52 εκατ. ευρώ ή ακόµα και 78 εκατ. ευρώ, ενώ η πίστωση των χρηµάτων θα πρέπει να γίνει το αργότερο στις 31 Σεπτεµβρίου 2022.
Ήδη αρκετές χώρες έχουν ανακοινώσει ότι θα τριπλασιάσουν το ποσό (Γερµανία), ενώ άλλες ακόµα δεν έχουν αποφασίσει τον τρόπο µε τον οποίο θα διαχειριστούν τα κοινοτικά κονδύλια (Ιταλία).
Πηγή: www.agronews.gr