Αυξάνονται τα κονδύλια για το Μέτρο 11 Βιολογική Γεωργία σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του Agronews, ενώ αναμένεται άμεσα να κοινοποιηθούν στους υποψήφιους δικαιούχους του προγράμματος η προσωρινή κατάταξή τους με βάση τα μόρια που συγκέντρωσαν.

Ωστόσο, προς το παρόν οι υποψήφιοι, δεν θα είναι σε θέση να γνωρίζουν αν είναι δικαιούχοι ή επιλαχόντες του προγράμματος καθώς πρέπει πρώτα να καθοριστεί το τελικό ποσό που θα δεσμευθεί στο πρόγραμμα, το οποίο σε κάθε περίπτωση θα είναι μεγαλύτερο των 420 εκατ. ευρώ που είχε αρχικώς προβλεφθεί. Πληροφορίες αναφέρουν ότι το τελικό ποσό θα καθοριστεί ύστερα από σύσκεψη των διαχειριστικών με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης.

Μετά τη δέσμευση του επιπλέον ποσού θα ακολουθήσουν τα αποτελέσματα, που θα είναι χωρισμένα ανά κλάδο: Αροτραία, Κηπευτικά-Δενδρώδεις, Κτηνοτροφία και Μελισσοκομία. Σημειώνεται εδώ πως θα ακολουθήσουν ακόμη 10 ημέρες για ενστάσεις μέχρι να εδοθεί ο τελικός πίνακας δικαιούχων. Συνολικά έχουν γίνει περί τις 65.000 αιτήσεις στο πρόγραμμα. Οι δικαιούχοι των δράσεων του υπομέτρου 11.1 που κατέχουν αγροτεμάχια/ βοσκοτόπους, είδος ζώων, κατεχόμενες κυψέλες και παραφυάδες, τα οποία δεν είναι ενταγμένα στο σύστημα ελέγχου της βιολογικής γεωργίας μέχρι την ημερομηνία της πρόσκλησης, υποχρεούνται να συνάψουν σύμβαση με ΟΕ&Π εντός χρονικού διαστήματος δέκα πέντε (15) εργάσιμων ημερών από την ημερομηνία δημοσιοποίησης της απόφασης ένταξης πράξεων.

Υπενθυμίζεται ότι η κατανομή των ποσών έχει γίνει ως εξής:

Α. Για τη στήριξη των επιλέξιμων αροτραίων καλλιεργειών:

Β.  Για στήριξη των επιλέξιμων μόνιμων καλλιεργειών, κηπευτικών και αρωματικώνφαρμακευτικών φυτών:

Γ. Για στήριξη των επιλέξιμων εκτροφών (βοοειδών και αιγοπροβάτων):

Δ. Για στήριξη των επιλέξιμων κατεχόμενων κυψελών και παραφυάδων:

Εντός Μαΐου οι αποζημιώσεις για ζημιές παγετού Ιανουαρίου 202

Προκαταβολή έως 60% της εκτιμηθείσας αποζημίωσης θα δοθεί στους πληγέντες από τον παγετό του Ιανουαρίου του 2022, δηλαδή μόλις τέσσερις μήνες μετά την καταστροφή από τον ΕΛΓΑ, ανακοίνωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Γιώργος Γεωργαντάς, απαντώντας σε Ερώτηση του βουλευτή του ΚΙΝΑΛ  Ανδρέα Πουλά.

Για να δοθεί η αποζημίωση κατετέθη τροπολογία που δίνει τη δυνατότητα στον Οργανισμό, με στόχο να καταβάλει προκαταβολές εντός του Μαΐου.  Στη συνέχεια έως  30 Ιουνίου, αναμένονται τα πλήρη πορίσματα των εξατομικευμένων ελέγχων για να ακολουθήσει η εξόφληση.

Όπως είπε ο Γιώργος Γεωργαντάς για να ολοκληρωθούν έγκαιρα οι εκτιμήσεις αυξάνεται το ποσό των αποζημιώσεων των εκτιμητών από 2.400 € σε 4.800 €. και τους δίνεται η δυνατότητα εργασίας και το Σαββατοκύριακο.

Εντός ημερών η πληρωμή ΕΛΓΑ 20 εκατ. για ζημιές στο προανθικό στάδιο

Τουλάχιστον 20 εκατ. ευρώ θα καταβληθούν μέσα στις επόμενες μέρες από τον ΕΛΓΑ, για ζημιές που υπέστησαν δενδρώδεις καλλιέργειες (κερασιές και βυσσινιές) σε προανθικό στάδιο, τόνισε ο Γιώργος Γεωργαντάς, απαντώντας σε Ερώτηση του βουλευτή Ροδόπης του ΚΙΝΑΛ, κ. Ιλχάν Μεχμέτ.

Οι αποζημιώσεις θα καταβληθούν στις επόμενες ημέρες ύστερα από την ψήφιση σχετικής τροπολογίας, καθώς θα δοθούν ad-hoc, αφού δεν προβλέπονται από τον κανονισμό του ΕΛΓΑ.

Αποζημιώσεις σε προανθικό στάδιο, όπως είπε ο κ. Γεωργαντάς, δίνονται για πρώτη φορά, ενώ απαντώντας σε ερώτηση για άλλες δενδρώδεις καλλιέργειες, είπε ότι θα δοθούν αποζημιώσεις μέσω ΚΟΕ.

 

 

Πηγή: www.agronews.gr

Αφήστε μια απάντηση