Ήταν 4 Μαΐου 2018 όταν στο γράφαμε: «Τη χορήγηση μικροδανείων με χαμηλό επιτόκιο, έως το τέλος του έτους, μέσω του ΠΑΑ προανήγγειλε ο Κασίμης»

 

Ο τότε γενικός γραμματέας, κ. Κασίμης, είχε πει στο συνέδριο του Economist ότι προχωρούν οι συζητήσεις με τις τράπεζες. Πέρασαν κι άλλες εξαγγελίες έπεσαν και υπογραφές λίγο πριν την αλλαγή διακυβέρνησης το 2019, αλλά η κυβέρνηση της ΝΔ επανεξέτασε όλο το σχέδιο των χρηματοδοτικών εργαλείων μέσω του ΠΑΑ κι επιστρέψαμε στις εξαγγελίες. Ο κ. Βορίδης ήταν ο πρώτος που τα εξήγγειλε, ο κ. Λιβανός άλλαξε λίγο το τροπάρι, καθώς επιτέθηκε 1-2 φορές στα τραπεζικά ιδρύματα, λέγοντας ότι είναι απρόθυμα να χρηματοδοτήσουν τις αγροτικές δραστηριότητες και ο κ. Γεωργαντάς επέστρεψε με την πρόθεση να ενεργοποιήσει το εργαλείο των μικροπιστώσεων έως 25.000 ευρώ.

Στην 11η Επιτροπή Παρακολούθησης του ΠΑΑ, που συνεδρίασε στα Χανιά τη Δευτέρα, παρουσιάστηκε η πορεία υλοποίησης των χρηματοδοτικών εργαλείων. Και φαίνεται ότι ακόμα δεν έχει ενεργοποιηθεί. Η νέα εξαγγελία είναι τώρα ότι: «Η συμφωνία χρηματοδότησης με την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα θα υπογραφεί εντός του Ιουνίου ώστε στη συνέχεια να εκδοθεί η Πρόσκληση προς τις Τράπεζες».

Πριν από αυτή την εξαγγελία, στο εισηγητικό έγγραφο αναφέρονται τα εξής:

Το Ταμείο Μικρών Δανείων Αγροτικής Επιχειρηματικότητας (Ταμείο Μικροπιστώσεων) με διαχειριστή την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα και με συνεισφορά 21,5 εκ. ευρώ από το ΠΑΑ 2014 – 2022. Το Ταμείο έχει ήδη ενταχθεί στο ΠΑΑ και εντός του πρώτου τριμήνου του 2022 (σ.σ. μάλλον είναι λάθος και έχει μείνει copy-paste από προηγούμενο κείμενο) αναμένεται η πρόσκληση για την επιλογή των Ενδιάμεσων Χρηματοπιστωτικών Οργανισμών που θα το υλοποιήσουν. Μέσω του Ταμείου παρέχονται δάνεια ύψους έως 25.000 ευρώ σε γεωργούς και μεταποιητές για την πραγματοποίηση επενδύσεων αλλά και για κεφάλαιο κίνησης. Το ΠΑΑ συμμετέχει κατά 50% στο κεφάλαιο κάθε δανείου με μηδενικό επιτόκιο ενώ παράλληλα προβλέπεται και επιδότηση του επιτοκίου των Ενδιάμεσων Χρηματοπιστωτικών Οργανισμών, οι οποίοι συνεισφέρουν το υπόλοιπο 50% του κεφαλαίου με επιτόκιο αγοράς. Ακόμη περισσότερο, προβλέπεται και η παροχή τεχνικής στήριξης στους τελικούς ωφελούμενους, με χρηματοδότηση από το ΠΑΑ 2014 – 2020, προκειμένου να αναπτύξουν και να υλοποιήσουν σωστά το επιχειρηματικό τους σχέδιο, μειώνοντας ακόμη περισσότερο το ρίσκο που αναλαμβάνουν οι Ενδιάμεσοι Χρηματοπιστωτικοί Οργανισμοί.

Λόγω αυτού του σχεδιασμού, πέραν του μειωμένου επιτοκίου, αναμένεται σημαντικότατη μείωση έως εξάλειψη των απαιτούμενων εξασφαλίσεων αλλά και, εξίσου σημαντικό, η προσέλκυση παρόχων μικροπιστώσεων, εκτός του Τραπεζικού Συστήματος, στη βάση των προβλέψεων του ν. 4701/2020, αυξάνοντας έτσι τις διαθέσιμες πηγές χρηματοδότησης του αγροδιατροφικού τομέα. Για να δοθεί ο απαραίτητος χρόνος προετοιμασίας των εν λόγω παρόχων, η πρόσκληση που θα απευθύνει η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα σχεδιάζεται να παραμείνει ανοιχτή για μεγάλο χρονικό διάστημα και κάθε πρόταση να εξετάζεται αυτοτελώς.

Η συμφωνία χρηματοδότησης με την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα θα υπογραφεί εντός του Ιουνίου ώστε στη συνέχεια να εκδοθεί η Πρόσκληση προς τις Τράπεζες

Ταμείο Εγγυήσεων Αγροτικής Ανάπτυξης

Όσον αφορά το άλλο χρηματοδοτικό εργαλείο, το Ταμείο Εγγυήσεων Αγροτικής Ανάπτυξης (ΤΕΑΑ), έχει μεν ενεργοποιηθεί, αλλά με πολύ αργούς ρυθμούς και απευθύνεται κυρίως σε επιχειρήσεις μεταποίησης αγροτικών προϊόντων, όχι σε μεμονωμένους αγρότες. Σύμφωνα με το έγγραφο για την πορεία υλοποίησής του, το Ταμείο Εγγυήσεων Αγροτικής Ανάπτυξης είναι ένα καινοτόμο χρηματοδοτικό εργαλείο που αναπτύχθηκε από το ΥΠΑΑΤ σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων, με συνεισφορά 80 εκ. ευρώ από το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2014 – 2020 για την εξασφάλιση πρόσβασης σε χρηματοδότηση μέσω της εγγύησης δανείων σε γεωργούς, κτηνοτρόφους και μεταποιητικές επιχειρήσεις.

Ειδικότερα, μέσω του Ταμείου παρέχονται εγγυήσεις προς τις συμμετέχουσες Τράπεζες, προκειμένου οι τελευταίες να χορηγούν δάνεια ύψους από 10.000 ευρώ έως 5.000.000 ευρώ σε γεωργούς και μεταποιητές με ιδιαίτερα μειωμένες και, σε πολλές περιπτώσεις, μηδενικές εξασφαλίσεις, μειωμένα επιτόκια και έξοδα φακέλου. Τα δάνεια χορηγούνται με σκοπό την πραγματοποίηση επενδύσεων αλλά και για κεφάλαιο κίνησης, ενώ υπάρχουν ιδιαίτερα ευνοϊκοί όροι για πληγέντες από την πανδημία COVID – 19.

Στην πλήρη εξέλιξή του το Ταμείο μπορεί να χορηγήσει δάνεια που θα φτάσουν μέχρι και τα 480 εκ. ευρώ, μοχλεύοντας τους πόρους του ΠΑΑ 2014 – 2020 έως και 6 φορές. Το Ταμείο λειτουργεί από το Δεκέμβριο του 2020 και μέχρι το Νοέμβριο του 2021 έχει δεχθεί 1.085 μοναδικές αιτήσεις με συνολικό αιτούμενο ποσό 91 εκ. ευρώ ενώ έχει χορηγήσει περισσότερα από 288 δάνεια συνολικού ύψους άνω των 16 εκ. ευρώ. Σημαντικό μέρος των δανείων αυτών, χρησιμοποιείται για την κάλυψη της ιδιωτικής συμμετοχής ενταγμένων πράξεων σχεδίων βελτίωσης ή μεταποίησης.

Πέτρος Αλεξανδρής

 

Πηγή: www.agro24.gr

Αφήστε μια απάντηση