Μικροπιστώσεις, υπόλοιπα παλαιότερων ετών και κάποιες ενισχύσεις λόγω κορωνοϊού που ακόµα εκκρεµούν προς τους αγρότες περιλαµβάνει το πλάνο πληρωµών για το επόµενο δίµηνο, αφού µέσα στην εβδοµάδα έκλεισαν οι εξοφλήσεις των άµεσων ενισχύσεων και των προγραµµάτων του έτους 2021.
Οι πιστώσεις των υπολοίπων του τσεκ της περσινής χρονιάς, συνολικού ποσού 69 εκατ. ευρώ, ξεκίνησαν τελικά µε µία µέρα καθυστέρηση, για να ακολουθήσουν τα προγράµµατα, µε ποσό περίπου στα 50 εκατ. ευρώ, στο πλαίσιο της πρώτης εξόφλησης.
Αιτία της καθυστέρησης οι αντιδράσεις ενός κρίσιµου πυρήνα στελεχών της διοίκησης, ο οποίος προτιµούσε να παίρνει εντολές από το κονκλάβιο των τεχνικών συµβούλων, παρά να υπακούει στο δηµόσιο συµφέρον. Βασικό εµπόδιο το θέµα που πηγάζει από το Εθνικό Απόθεµα και τα αιτήµατα που σχετίζονται µε ορεινά βοσκοτόπια και δικαιώµατα χωρίς ζώα. Με εντολές του υπουργού Γιώργου Γεωργαντά προς τους διοικούντες του Οργανισµού Πληρωµών σχετικά µε την τακτική που έπρεπε να ακολουθηθεί, να σηµειωθεί ότι σε σύνολο 2.500 περιπτώσεων έκδοσης δικαιωµάτων µόνο 900 είναι αυτές που πληρώθηκαν, ενώ οι υπόλοιπες 1.600 θα παραµείνουν σε εκκρεµότητα µέχρι να ολοκληρωθεί ο έλεγχος και να πιστοποιηθεί η πραγµατική κατάσταση. Το θέµα είναι ότι η εν λόγω εκκρεµότητα που ξεκινάει από το 2018 και φθάνει στο σήµερα και σε κάποιες εκδοχές της έχει ήδη πάρει το δρόµο της δικαιοσύνης, δείχνει να αποτελεί την «µεγάλη αµαρτία» και ταυτόχρονα τελευταίο χαρτί πίεσης της λεγόµενης «δυναστείας του ΟΣ∆Ε» προς την σηµερινή ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης. Κάποιοι επιχειρούν, απ’ ότι φαίνεται, να «λερώσουν» τον κ. Γεωργαντά µε τις δικές τους… υπόγειες διεργασίες. Η άρνηση του ωστόσο να υπογράψει µε κλειστά µάτια τις συγκεκριµένες απαιτήσεις από το Εθνικό Απόθεµα, δείχνει ακριβώς την απόφασή του να µην καταστεί «όµηρος» της προηγούµενης κακοδιαχείρισης και των χαριστικών πράξεων σε µέλη και φίλους της… δυναστείας.
Από δω και πέρα, εκτός από µεµονωµένες περιπτώσεις οι οποίες όταν θα λύνονται θα βγαίνει παρτίδα πληρωµής, οι αγρότες έχουν να περιµένουν τη δηµοσιονοµική πειθαρχία, που δροµολογείται για τον Σεπτέµβριο και τη δεύτερη εκκαθάριση για τα προγράµµατα που γίνεται τον Οκτώβριο κατά το σύνηθες και πριν την πληρωµή της προκαταβολής του τσεκ.
Ειδικότερα, σχετικά µε τις άµεσες ενισχύσεις του 2021, να σηµειωθεί ότι καταβλήθηκαν 43,5 εκατ. ευρώ για εξόφληση βασικής και πράσινης ενίσχυσης και γεωργών νεαρής ηλικίας, 7,3 εκατ. ευρώ για συνδεδεµένη ρυζιού, 4,5 εκατ. ευρώ για συνδεδεµένη κορινθιακής σταφίδας και 3 εκατ. ευρώ για κτηνοτρόφους χωρίς γη.
Όσον αφορά τώρα τα υπόλοιπα από τα προγράµµατα της περσινής χρονιάς, οι παρτίδες πληρωµής για την πρώτη εκκαθάριση «κόπηκαν» κατά το προβλεπόµενο, όπως ορίζει ο κοινοτικό κανονισµός την Πέµπτη 30 του µήνα, ωστόσο η ολοκλήρωση των πιστώσεων «έτρεξε» σταδιακά και χρειάστηκε και το Σαββατοκύριακο. Σε επόµενη φάση, πάντως, οι δικαιούχοι παραγωγοί καλούνται σε υποβολή ενστάσεων από την Τρίτη 12 Ιουλίου και µέχρι τη ∆ευτέρα 18 Ιουλίου για τη Βιολογική γεωργία και Κτηνοτροφία, τις Σπάνιες φυλές, τη Ζιζανιοκτονία ορυζώνων και µέχρι τη ∆ευτέρα 25 Ιουλίου για τον αµπελώνα Θήρας, τον Ελαιώνα Άµφισσας.
Να σηµειωθεί -όπως αναφέρεται από τον ΟΠΕΚΕΠΕ- ότι «µε την ενδικοφανή προσφυγή οι παραγωγοί µπορούν να προβούν σε διόρθωση προφανών σφαλµάτων που αφορούν τα παραστατικά συµµόρφωσης ή/και να προβάλουν αντιρρήσεις κατά των ευρηµάτων. Παράλληλα, οφείλουν να κινήσουν τις απαραίτητες διοικητικές ενέργειες για τη διόρθωση των δεδοµένων στη µηχανογραφική βάση µέσω της οποίας πραγµατοποιούνται οι διασταυρωτικοί έλεγχοι».
Εγγραφή στο ΜΑΑΕ έως 15 Ιουλίου για αποζημιώσεις από φωτιές
Αίτηση εγγραφής έως και τις 15 Ιουλίου καλούνται να καταθέσουν όσοι αγρότες δεν έχουν εγγραφεί στο Μητρώο Αγροτών και Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων (ΜΑΑΕ), με τα οικονομικά στοιχεία του φορολογικού έτους 2020, προκειμένου να επιταχυνθεί η διαδικασία αποζημιώσεων τους από τις πυρκαγιές του έτους 2021.
Να σημειωθεί ότι η διαδικασία εγγραφής, δηλαδή, η υποβολή της αίτησης και των δικαιολογητικών, πραγματοποιείται μέσω της ψηφιακής υπηρεσίας του Μητρώου Αγροτών και Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων (ΜΑΑΕ), η οποία είναι διαθέσιμη στις Ψηφιακές Υπηρεσίες του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης. Η είσοδος στην ψηφιακή εφαρμογή του Μητρώου Αγροτών και Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων (ΜΑΑΕ), πραγματοποιείται αποκλειστικά από τους ίδιους τους ενδιαφερόμενους ή από εξουσιοδοτημένο από αυτούς άτομο, με τη χρήση των κωδικών εισαγωγής στην εφαρμογή της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων (Taxisnet). Οι επαγγελματίες αγρότες, οι οποίοι επιθυμούν να εκδώσουν τη σχετική βεβαίωση θα μπορούν να εξυπηρετούνται, μέσω ηλεκτρονικού υπολογιστή ή κινητού τηλεφώνου. Οι ενδιαφερόμενοι
για πληροφορίες σχετικά με την εγγραφή στο ΜΑΑΕ μπορούν να απευθύνονται στα κατά τόπους Τμήματα Αγροτικής Ανάπτυξης
και Ελέγχων (ΤΑΑΕ).
Μειωμένες οι ενισχύσεις γάλακτος στο Αιγαίο
Περίπου 30 λεπτά παρακάτω από τα αντίστοιχα περσινά επίπεδα καθορίστηκαν οι ενισχύσεις για το έτος 2021 ανά επιλέξιµο τόνο αγελαδινού, πρόβειου και αίγειου γάλακτος, παραγόµενου στα µικρά νησιά του Αιγαίου Πελάγους, που προορίζεται για την παραγωγή παραδοσιακών τυριών και γιαούρτης. Πρόκειται για ποσά που πληρώθηκαν οι παραγωγοί µέσα στην εβδοµάδα.
Ειδικότερα, σύµφωνα µε τη σχετική απόφαση που αναρτήθηκε στη «∆ιαύγεια», το ύψος ενίσχυσης καθορίζεται ως εξής:
- σε 52,37 ευρώ ανά επιλέξιµο τόνο αγελαδινού γάλακτος από 55,03 ευρώ πέρυσι
- σε 59,86 ευρώ ανά επιλέξιµο τόνο αίγειου γάλακτος από 62,90 ευρώ πέρυσι
- σε 82,31 ευρώ ανά επιλέξιµο τόνο πρόβειου γάλακτος από 86,48 ευρώ πέρυσι.
Πηγή: www.agronews.gr