∆εν διαφαίνονται στον κοντινό ορίζοντα οι πληρωµές από τις πρωθυπουργικές εξαγγελίες για επιδότηση στην αγορά λιπασµάτων µε 60 εκατ. ευρώ και για ενίσχυση των κτηνοτρόφων µε 89 εκατ. ευρώ, δύο µέτρων που µοιάζουν -σε κάθε περίπτωση- µε ξαναζεσταµένο φαγητό και µάλιστα σε µικρή µερίδα
Η µεν επιδότηση των κτηνοτρόφων είναι µια υπόθεση που ως γνωστόν βρίσκεται στην επιφάνεια ήδη από τον περασµένο Μάιο, µε το κονδύλι να προέρχεται σε ένα πολύ µεγάλο µέρος (70 από τα 89 εκατ.) από ανακατανοµή κονδυλίων του Προγράµµατος Αγροτικής Ανάπτυξης, δηλαδή από πόρους οι οποίoi έτσι κι αλλιώς προορίζονται για τους αγρότες.
Η δε ενίσχυση για τα λιπάσµατα, καλύπτει -στη µεγάλη εικόνα- µόλις το 10% της ανατίµησης που πλήρωσε συνολικά ο αγροτικός κλάδος τους τελευταίους µήνες, ενώ έπεται και συνέχεια ανατιµήσεων.
Σίγουρα µέσα στο 2022, για τις πληρωµές των εξαγγελθέντων
Οι τελευταίες πληροφορίες διαβεβαιώνουν για την πρόθεση του υπουργείου να ολοκληρωθεί η διαδικασία της πίστωσης στους λογαριασµούς των δικαιούχων εντός του έτους, δηλαδή σε έναν χρονικό ορίζοντα τριών µηνών, ωστόσο ειδικά στην περίπτωση της ενίσχυσης στα λιπάσµατα, δεν υπάρχει ακόµα σαφές πλάνο κατανοµής των ποσών. Άλλωστε, το µπάτζετ που ανακοινώθηκε από τον Κυριάκο Μητσοτάκη, δεν αρκεί σε καµία περίπτωση για την εφαρµογή του σχεδίου που είχε διαρρεύσει την περασµένη άνοιξη που ήθελε ενίσχυση µε 18 ευρώ το στρέµµα στα δέντρα και 11 µε 12 ευρώ στις εκτατικές.
Πηγές αναφέρουν την πρόθεση του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, Γιώργου Γεωργαντά, να ανακοινώνει την ερχόµενη εβδοµάδα το σχέδιο για την ενίσχυση των 50.000 κτηνοτρόφων µε 89 εκατ. ευρώ, κάτι που όµως θα έπρεπε να είχε γίνει την επόµενη των εξαγγελιών Μητσοτάκη, αφού όπως υποστηρίζεται, «έχουν λυθεί όλες οι εκκρεµότητες».
Περί τα 240 ευρώ κάθε αγρότης από τη διαίρεση στα λιπάσµατα
Εκ µεταφοράς… η ειδική ενίσχυση των αγροτών για την αντιστάθµιση του υψηλού κόστους αγοράς των λιπασµάτων, δεν καλύπτει ούτε στο 10% την πρόσθετη δαπάνη που υποχρεώθηκαν να καταβάλουν οι αγρότες στη διάρκεια της χρονιάς, έρχεται τουλάχιστον µε ένα χρόνο καθυστέρηση και προορίζεται µόνο για έναν στους τρεις αγρότες, καθώς, όπως διευκρίνισαν οι υπουργοί Οικονοµικών, του µέτρου πρόκειται να επωφεληθούν 250.000 αγρότες (η διαίρεση βγάζει 240 ευρώ). Αν υποθέσει κανείς ότι η µέση ετήσια κατανάλωση λιπασµάτων αγγίζει τους 1 εκατ. τόνους, τότε µε κόστος 1 ευρώ το κιλό που πλήρωσαν οι αγρότες τους προηγούµενους µήνες, η συνολική δαπάνη διαµορφώνεται στα 1 δισ. ευρώ. Οι Έλληνες αγρότες πλήρωσαν δηλαδή φέτος για λίπασµατα περίπου 600 εκατ. ευρώ παραπάνω, µε την ενίσχυση των 60 εκατ. που ανακοινώθηκε να αφορά στο 10% της αύξησης.
Μέσα σ’ αυτό το κλίµα οι εξαγγελίες δεν έτυχαν ιδιαίτερα θερµής υποδοχής από τον αγροτικό κόσµο, πρώτον γιατί είχαν λίγο πολύ προεξοφληθεί, δεύτερον γιατί δεν καλύπτουν σε αξιόλογο βαθµό τα πρόσθετα κόστη και τρίτον γιατί δεν πρόκειται να βγάλουν την ελληνική γεωργία και κτηνοτροφία από το τέλµα στο οποίο βρίσκονται τα τελευταία χρόνια. Αντίθετα, µέτρα αυτής της µορφής, χαρακτηρίζονται από πελατειακή αντίληψη, λειτουργούν αποπροσανατολιστικά και καθυστερούν τις µεγάλες µεταρρυθµίσεις που έχει ανάγκη ο πρωτογενής τοµέας στη χώρα µας.