Μήνας πληρωµών για τους αγρότες, κατά το σύνηθες, ο Οκτώβριος, αρχής γενοµένης από την επόµενη εβδοµάδα µε την εξόφληση της ενιαίας ενίσχυσης και των προγραµµάτων της περσινής χρονιάς, σύµφωνα µε τις πληροφορίες. Μαζί αναµένεται να πληρωθεί και η δηµοσιονοµική πειθαρχία του 2021 περί τα 16 µε 17 εκατ. ευρώ.
Από ‘κει και πέρα, το βάρος πέφτει στην πίστωση της προκαταβολής του τσεκ, µε τους αρµόδιους να έχουν διαρρεύσει πληρωµή περί τις 20 Οκτωβρίου και στόχο πριν την έκθεση Agrotica, κάτι που τεχνικά θεωρείται εφικτό, µόλις «τρέξουν» οι απαραίτητοι διασταυρωτικοί έλεγχοι από τους διοικητικούς του Οργανισµού Πληρωµών.
Εκεί που υπάρχει «θέµα» είναι στο ζήτηµα των µεταβιβάσεων. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι δεν έχει γίνει ακόµα η απαραίτητη επεξεργασία και όπως είναι η κατάσταση των δηλώσεων µέχρι τώρα, υπάρχει κίνδυνος να µην πληρωθεί µεγάλο µέρος των µεταβιβάσεων µε την προκαταβολή. Μέχρι τουλάχιστον την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραµµές δεν υπήρχαν ακόµα τα αποτελέσµατα των αιτήσεων µεταβίβασης δικαιωµάτων ενιαίας ενίσχυσης του 2022. Ωστόσο αυτοί που γνωρίζουν, λένε ότι µόλις βγουν οι σχετικές πράξεις και µάθουν οι παραγωγοί που είχαν υποβάλλει αίτηση, αν έγινε δεκτή η µεταβίβαση δικαιωµάτων ή όχι, προκειµένου να µπορέσουν -αν χρειαστεί- να προσκοµίσουν συµπληρωµατικά δικαιολογητικά, τότε δεν αποκλείεται να βγουν οι χρόνοι και τελικά να µην «ξεµείνουν» για την εξόφληση του ∆εκεµβρίου.
Εν τω µεταξύ, µε την πίστωση των 35,7 εκατ. ευρώ στους λογαριασµούς των δικαιούχων Νέων Αγροτών στις περιφέρειες Αττικής, Πελοποννήσου και Ιονίου ολοκληρώνεται η διαδικασία πληρωµής της πρώτης δόσης στους ενταγµένους του προγράµµατος, ενώ πλέον ενστάσεις ξεκινούν γύρω στα µέσα Οκτωβρίου.
Με 35,7 εκατ. κλείνει η πρώτη δόση Νέων, Οκτώβριο οι εν δυνάµει
Σύµφωνα µε την ανακοίνωση του ΟΠΕΚΕΠΕ, µετά την ολοκλήρωση των προβλεπόµενων ελέγχων από τις αρµόδιες υπηρεσίες των Περιφερειών Αττικής, Πελοποννήσου και Ιονίων Νήσων, 1.379 δικαιούχοι θα πληρωθούν συνολικά 35.729.750 ευρώ.
Ανά περιφέρεια, έγιναν οι εξής πληρωµές:
- Στην Περιφέρεια Αττικής σε 131 δικαιούχους καταβλήθηκαν 3.330.250 ευρώ
- Στην Περιφέρεια Πελοποννήσου σε 1.099 δικαιούχους καταβλήθηκαν 28.399.000 ευρώ
- Στην Περιφέρεια Ιονίων Νήσων σε 149 δικαιούχους καταβλήθηκαν 4.000.500 ευρώ
Με την ολοκλήρωση της διαδικασίας πληρωµής της πρώτης δόσης, πλέον παίρνουν σειρά οι εν δυνάµει δικαιούχοι και οι δικαιωµένοι από τις ενστάσεις. Το ζήτηµα είναι η ταχύτητα µε την οποία θα πραγµατοποιηθεί η αξιολόγηση, ενώ σύµφωνα µε το ρεπορτάζ, αναµένεται ξανά οι 8 περιφέρειες που πλήρωσαν πρώτες την α’ δόση, να προηγηθούν στην πληρωµή. Το ρεαλιστικό σενάριο είναι να έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία µέχρι τα µέσα του Οκτωβρίου ώστε να µπορέσουν µετά να γίνουν οι πιστώσεις. ∆εν είναι βέβαια απαραίτητο να γίνουν ταυτόχρονα, καθώς ίσως, προηγηθούν είτε οι πληρωµές των δικαιωµένων ενστάσεων είτε οι αιτήσεις των εν δυνάµει δικαιούχων. Στις υπόλοιπες 5 Περιφέρειες οι σχετικές πληρωµές, αναµένεται να ολοκληρωθούν έως το Νοέµβριο. Κοντά στα 100 εκατ. ευρώ υπολογίζεται το ποσό που «χρωστά» ακόµη το πρόγραµµα Νέων Αγροτών.
Χωρίς την αμειψισπορά στη νέα σεζόν οι αροτραίες
Την εξαίρεση από την υποχρέωση αμειψισποράς και αγρανάπαυσης που αφορά τη λήψη του τσεκ το 2023, προβλέπει εγκύκλιος του ΥΠΑΑΤ, που αφορά τις αροτραίες εκτάσεις άνω των 100 στρεμμάτων, ωστόσο όπως φαίνεται, οι παραγωγοί που θα χρησιμοποιήσουν την «παρέκκλιση» θα αποκλειστούν από ορισμένα πριμ πρασινίσματος.
Συγκεκριμένα η εγκύκλιος λέει ότι για το έτος υποβολής αιτήσεων ΟΣΔΕ 2023, οι δικαιούχοι άμεσων ενισχύσεων δύνανται: α) να μην εφαρμόσουν την αμειψισπορά όπως περιγράφεται στο ΚΓΠΚ 7 ή/και β) να μην εφαρμόσουν την πρώτη απαίτηση του ΚΓΠΚ 8 όσον αφορά τη γη υπό αγρανάπαυση. Στις εκτάσεις αυτές δεν επιτρέπεται η καλλιέργεια αραβόσιτου, σπόρων σόγιας ή πρεμνοφυών δασών μικρού περίτροπου χρόνου (επίσπορες).
Το παραπάνω αφορά τη λήψη της βασικής ενίσχυσης (τσεκ) μόνο για το 2023. Παρακάτω όμως η εγκύκλιος λέει πως η παραπάνω παρέκκλιση δεν δύναται να εφαρμοστεί από όσους θέλουν να λάβουν ορισμένες ενισχύσεις από το πρασίνισμα. Συγκεκριμένα αναφέρεται ότι: «Επισημαίνεται ότι, οι ανωτέρω παρεκκλίσεις, δεν εφαρμόζονται στις περιπτώσεις που οι δικαιούχοι επιλέξουν να εφαρμόσουν οικολογικά προγράμματα του άρθρου 31 ή/και γεωργοπεριβαλλοντικές, κλιματικές και άλλες δεσμεύσεις διαχείρισης του άρθρου 70 του Καν. (ΕΕ) 2021/2115, όταν οι δεσμεύσεις των παρεμβάσεων αυτών υπερβαίνουν τις απαιτήσεις του ΚΓΠΚ 7 ή την πρώτη απαίτηση του ΚΓΠΚ 8».
Με τροπολογία αποζημιώσεις για χαλάζι Ιουνίου
Ανοίγει ο δρόµος για να δοθούν προκαταβολές στους παραγωγούς που είχαν ζηµιές τις καλλιέργειές τους από τις χαλαζοπτώσεις στα τέλη του περασµένου Ιουνίου, καθώς στις 29 Σεπτεµβρίου ψηφίστηκε στη Βουλή σχετική τροπολογία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης. Με το νοµοθέτηµα αυτό, όπως είπε ο Γιώργος Γεωργαντάς στη ραδιοφωνική συχνότητα του Flash 99,4, «ανάβει το πράσινο φως» προς τον ΕΛΓΑ, ώστε να βάλει τη διαδικασία στις ράγες και εντός τριµήνου να πιστωθούν οι προκαταβολές στους δικαιούχους. «Αφορά ζηµιές στις περιφερειακές ενότητες Καβάλας, Ξάνθης, Σερρών, Θεσσαλονίκης, Κιλκίς και Πέλλας», ανέφερε ο υπουργός και διευκρίνισε πως «σε ένα τρίµηνο θα έχουν δοθεί τα χρήµατα». Υπάρχουν, βέβαια και πληροφορίες που κάνουν λόγο για πληρωµή µέχρι τα µέσα Οκτωβρίου.