Το Εθνικό Απόθεµα θα ανοίξει το 2023, µε πόρους 24,8 εκατ. ευρώ, τα οποία θα είναι µοιρασµένα ανά αγρονοµική περιφέρεια. Τα 11,3 εκατ. θα κατευθυνθούν στις αροτραίες (526.000 στρµ.), τα 6,8 στις δενδρώδεις (254.000 στρµ.) και ακόµη 6,7 στα βοσκοτόπια (382.000 στρµ.) µε προτεραιότητα σε νέους και νεοεισερχόµενους.

Από το τελικό στρατηγικό σχέδιο προς το παρόν δεν προκύπτει «άνοιγµα» του Αποθέµατος και σε άλλους επαγγελµατίες του χώρου, κάτι που πάντως ακόµη δεν αποκλείεται. Στις µεταβιβάσεις δεν αλλάζει κάτι θεαµατικά πέρα από την απαγόρευση της µεταβίβασης δικαιωµάτων για 5 έτη από τη λήψη τους από το απόθεµα, και σε αλλαγές στις ποινές σχετικά µε τις µεταβιβάσεις χωρίς γη. Αναλυτικά το στρατηγικό σχέδιο αναφέρει:

∆ηµιουργία Εθνικού Αποθέµατος

Το απόθεµα δηµιουργείται από γραµµική ποσοστιαία µείωση ποσοστού 3%, του ανώτατου ορίου του καθεστώτος βασικής ενίσχυσης σε εθνικό επίπεδο. Το απόθεµα θα εφαρµοστεί σε επίπεδο αγρονοµικών περιφερειών. Ειδικότερα, στην περίοδο 2023-2027, το συνολικό ποσό του αποθέµατος θα κατανεµηθεί στις τρεις αγρονοµικές περιφέρειες, µε τα ίδια ποσοστά µε τα οποία κατανέµεται και το συνολικό ποσό της Bασικής Ενίσχυσης, δηλαδή το 46% στην περιφέρεια των αροτραίων καλλιεργειών, το 28% στην περιφέρεια των µόνιµων καλλιεργειών και το 27% στην περιφέρεια των βοσκοτόπων.

Κανόνες για τη χρηµατοοικονοµική αναπλήρωση του αποθεµατικού

Το αποθεµατικό αναπληρώνεται µε ποσά που προκύπτουν από:

α) δικαιώµατα ενίσχυσης, τα οποία δεν συνεπάγονται καταβολές ενισχύσεων επί δύο συναπτά έτη, λόγω: (i) µη συµµόρφωσης µε τις προϋποθέσεις του ενεργού γεωργού, (ii) µη τήρησης της ελάχιστης προϋπόθεσης για τη λήψη άµεσων ενισχύσεων, του ποσού των 150 ευρώ,

β) δικαιώµατα ενίσχυσης που δεν έχουν ενεργοποιηθεί επί δύο συναπτά έτη, εκτός κι αν η ενεργοποίηση δεν πραγµατοποιήθηκε λόγω ανωτέρας βίας ή εξαιρετικών περιστάσεων. Για τον καθορισµό των ιδιόκτητων ή µισθωµένων δικαιωµάτων του γεωργού, που επιστρέφονται στο απόθεµα, δίνεται προτεραιότητα στα δικαιώµατα µε την χαµηλότερη αξία.

γ) δικαιώµατα ενίσχυσης που επιστρέφονται εκουσίως από τους γεωργούς.

δ) αδικαιολογήτως χορηγηθέντα δικαιώµατα ενίσχυσης.

ε) γραµµική µείωση της αξίας των δικαιωµάτων ενίσχυσης σε περιφερειακό επίπεδο, όταν το απόθεµα δεν επαρκεί για την κάλυψη των περιπτώσεων χορήγησης δικαιωµάτων ενίσχυσης σε γεωργούς νεαρής ηλικίας και σε γεωργούς που αρχίζουν τη γεωργική τους δραστηριότητα.

στ) Κατά την οριστική µεταβίβαση ή µίσθωση δικαιωµάτων ενίσχυσης χωρίς γη.

Λήξη ισχύος των δικαιωµάτων ενίσχυσης και επιστροφή σε αποθεµατικό

Στη νέα περίοδο θα ισχύει η επιστροφή στο Απόθεµα των µη ενεργοποιηθέντων δικαιωµάτων ενίσχυσης για δύο συνεχόµενα έτη, όπως ισχύει και σήµερα. Οι προϋποθέσεις για να πραγµατοποιηθεί η εν λόγω επιστροφή είναι:

Συγκεκριµένα, εφόσον τα δικαιώµατα δεν ενεργοποιηθούν κατά τη διετία 2022-2023, αυτά επιστρέφονται στο απόθεµα (κάτι που ισχύει και την τρέχουσα περίοδο).

Μεταβιβάσεις δικαιωµάτων ενίσχυσης

Τα δικαιώµατα ενίσχυσης µεταβιβάζονται µόνο σε ενεργούς γεωργούς. Τα δικαιώµατα ενίσχυσης µεταβιβάζονται µόνο εντός της αγρονοµικής περιφέρειας όπου χορηγήθηκαν. Κατά την οριστική µεταβίβαση ή µίσθωση δικαιωµάτων ενίσχυσης χωρίς γη, παρακρατείται το 25% του αριθµού των δικαιωµάτων ενίσχυσης υπέρ του αποθέµατος. ∆ιευκρινίζεται ότι η µείωση κατά 25% αφορά τον αριθµό και όχι την αξία των δικαιωµάτων που µεταβιβάζονται. Από την εφαρµογή του κανόνα εξαιρούνται οι συγγενείς πρώτου βαθµού και οι σύζυγοι. Επίσης, η παρακράτηση δεν εφαρµόζεται σε περίπτωση µεταβίβασης δικαιωµάτων λόγω κληρονοµιάς. Τα αποκτούµενα από το απόθεµα δικαιώµατα δεν µπορούν να επαναµεταβιβαστούν (µε πώληση ή ενοικίαση) για µια πενταετία από την έναρξη της απόκτησης.

 

 

Πηγή: www.agronews.gr

Αφήστε μια απάντηση