H οργάνωση-ομπρέλα για τον κλάδο βιολογικών της ΕΕ, IFOAM Organics Europe, παρουσίασε πρόσφατα μια μελέτη που διεξήχθη από ειδικούς της αυστριακής περιβαλλοντικής οργάνωσης Global 2000 (σ.σ. σκέλος της Friends of the Earth) και δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Toxics. Οι ερευνητές διερεύνησαν τις αποκλίσεις στους τοξικολογικούς κινδύνους μεταξύ των 256 δραστικών ουσιών που χρησιμοποιούνται στη συμβατική γεωργία και των 134 προϊόντων που επιτρέπονται στη βιολογική παραγωγή στην ΕΕ.
Το πόρισμα της μελέτης είναι αποκαλυπτικό: Περισσότερα από τα μισά συνθετικά φυτοφάρμακα (55%) φέρουν ετικέτες με προειδοποιήσεις για τη δημόσια υγεία και το περιβάλλον, σε αντίθεση με τις βιολογικές εναλλακτικές λύσεις, όπου τέτοιες προειδοποιητικές επισημάνσεις συναντώνται μόλις στο 3%.
Επιπλέον, προειδοποιήσεις για πιθανές βλάβες σε αγέννητα παιδιά, υποψίες καρκινογένεσης ή ακόμη και θανατηφόρων επιπτώσεων βρέθηκαν στο 16% των συμβατικών χημικών φυτοφαρμάκων, αλλά σε καμία από τις ουσίες που έχουν εγκριθεί για βιολογική χρήση.
«Οι σημαντικές αποκλίσεις που εντοπίσαμε δεν προκαλούν έκπληξη εφόσον κάποιος ρίξει μια πιο προσεκτική ματιά στην προέλευση των αντίστοιχων δραστικών ουσιών των φυτοφαρμάκων» δήλωσε ο Helmut Burtscher-Schaden, βιοχημικός στην GLOBAL 2000 και επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης. Ο επιστήμονας εξήγησε ότι τα περισσότερα συμβατικά φυτοφάρμακα είναι συνθετικά και περιλαμβάνουν ουσίες με την υψηλότερη τοξικότητα και αποτελεσματικότητα έναντι στοχευόμενων οργανισμών.
Εν τω μεταξύ, τα περισσότερα φυσικά ενεργά συστατικά είναι ζωντανοί οργανισμοί χωρίς επικίνδυνες ιδιότητες (56%) ή ενεργά συστατικά χαμηλού κινδύνου, όπως το μπέικιν πάουντερ ή ακόμα και το γάλα (19%).
Σύμφωνα με την IFOAM, στόχος της έρευνας ήταν η διασταύρωση των ισχυρισμών του Ευρωπαϊκού Συνδέσμου Φυτοπροστασίας (ECPA), ο οποίος είχε προειδοποιήσει ότι μια επέκταση της βιολογικής γεωργίας θα οδηγούσε σε χρήση μεγαλύτερου όγκου φυτοφαρμάκων στην Ευρώπη.
«Είναι πλέον σαφές ότι οι συνθετικές δραστικές ουσίες που επιτρέπονται στη συμβατική γεωργία είναι πολύ πιο επικίνδυνες και προβληματικές από τις φυσικές δραστικές ουσίες που έχουν εγκριθεί στη βιολογική γεωργία», επεσήμανε ο Jan Plagge, πρόεδρος της IFOAM Organics Europe. Ο ίδιος πρόσθεσε επίσης ότι ο κλάδος των βιολογικών επικεντρώνεται σε προληπτικά μέτρα για την αποφυγή της χρήσης εισροών, με αποτέλεσμα τη διαχείριση περισσότερης από το 90% της βιολογικής γεωργικής γης χωρίς φυτοφάρμακα.
Η οργάνωση εξήγησε ότι τα βιολογικά φυτοφάρμακα συγκεντρώνουν πλέον περισσότερο πολιτικό ενδιαφέρον λόγω της στρατηγικής «Από το Αγρόκτημα στο Πιάτο» (F2F) της ΕΕ, η οποία περιλαμβάνει στόχους για μείωση της χρήσης και κατ’ επέκταση του κινδύνου των χημικών φυτοφαρμάκων στο μισό έως το 2030, αλλά και τον τριπλασιασμό της έκτασης της βιολογικής γεωργικής γης στην ΕΕ.
Πηγή: www.ypaithros.gr