Υψηλές πιθανότητες συγκεντρώνει το σενάριο να αυξηθεί η επιδότηση υπέρ µικρών αγροτών (αναδιανεµητική) µέσω των κονδυλίων που θα περισσέψουν από νέο πρασίνισµα και συνδεδεµένες, φτάνοντας το µέγιστο ποσό που προβλέπεται στο στρατηγικό σχέδιο της ΚΑΠ.
∆ηλαδή να φτάσει σε ποσό ύψους 17,3 ευρώ το στρέµµα για τις αροτραίες, 14,5 ευρώ το στρέµµα για τις δενδρώδεις και 22,1 ευρώ το στρέµµα για τα βοσκοτόπια. Οι λόγοι συνοψίζονται στους εξής:
Πρώτον: Για να επιτευχθεί το µέγιστο ποσό στην αναδιανεµητική απαιτούνται µόλις 43,6 εκατ. ευρώ, ποσό το οποίο µπορούν να πάρουν οι αρµόδιες αρχές από τα κονδύλια που θα περισσέψουν από συνδεδεµένες και νέο πρασίνισµα, χωρίς να απαιτείται τροποποίηση της ΚΑΠ (είναι κάτω από το 20% των κονδυλίων από το πρασίνισµα). Επίσης το ποσό αυτό δεν χρειάζεται να επιστρέψει σε πράσινες δράσεις.
∆εύτερον: Η µεγιστοποίηση της αναδιανεµητικής βοηθά περισσότερο τις µικρές εκµεταλλεύσεις (υπολογίζονται σε 335.000 ΑΦΜ) που είναι δύσκολο να ακολουθήσουν τις επιταγές των πράσινων δράσεων.
Τρίτον: Η επιδότηση της αναδιανεµητικής πηγαίνει στο επιλέξιµο στρέµµα και όχι στα δικαιώµατα όπου εµφανίζονται σηµαντικές ανισότητες ακόµη.
Τέταρτον: Το ποσό των 43,6 εκατ. ευρώ αν πάει στη βασική, θα εξασφαλίσει περί το 1 ευρώ το στρέµµα επιπλέον στα δικαιώµατα (στα βοσκοτόπια ακόµη λιγότερο), ενώ στην αναδιανεµητική η αύξηση κυµαίνεται από 3 έως 4,5 ευρώ το στρέµµα. Εδώ δηλαδή υπάρχει η επιλογή πολύ λίγα σε πολλούς, ή περισσότερα σε λιγότερους.
Πέµπτον: Η αύξηση της αναδιανεµητικής ενέχει σηµαντικό µικρότερο διοικητικό φόρτο σε σχέση µε τις αλλαγές στις αξίες των δικαιωµάτων.
Το ζήτηµα εδώ είναι πότε θα µπορέσει να γίνει αυτή η απορρόφηση από τα κονδύλια, το 2023 ή το 2024, κάτι το οποίο µένει να φανεί.
Υπενθυµίζεται πως σύµφωνα µε την εφαρµοστική απόφαση της ΚΑΠ (ΦΕΚ 3072/Β’/2023) οι δικαιούχοι ορίζονται µε βάση τις εκτάσεις που θα δηλώσουν στο φετινό ΟΣ∆Ε (βλ. πίνακα). Το 32,3% των συνολικών επιλέξιµων εκτάσεων της χώρας, θα ενταχθούν στην παρέµβαση της αναδιανεµητικής ενίσχυσης, δηλαδή 335.870 εκµεταλλεύσεις σύµφωνα µε τα όσα αναφέρονται στο στρατηγικό σχέδιο.
Για την περίπτωση της αύξησης του ποσού της αναδιανεµητικής ενίσχυσης το κείµενο της νέας ΚΑΠ αναφέρει:
«Εκτιµάται ότι για την περίοδο 2023-2027 η απόκλιση από την µέση µοναδιαία τιµή θα κυµανθεί σε +25% λόγω πιθανής υπο-απορρόφησης στα οικολογικά σχήµατα και σε άλλες παρεµβάσεις (π.χ. συνδεδεµένες ενισχύσεις), οπότε τα αντίστοιχα ποσά θα µπορούσαν να µεταφερθούν στη βασική εισοδηµατική στήριξη για τη βιωσιµότητα και στην αναδιανεµητική ενίσχυση, και -25% λόγω πιθανής αύξησης των δηλούµενων επιλέξιµων εκτάσεων».
Συνολικά 365,24 εκατ. ευρώ θα αλλάξουν χέρια από την κατάργηση των ιστορικών δικαιωµάτων
Η κατάργηση των ιστορικών δικαιωµάτων στο τέλος του 2026 εκτιµάται
ότι θα προκαλέσει µετακίνηση πόρων βασικής ενίσχυσης µεταξύ των εκµεταλλεύσεων, ύψους 365,24 εκατ. ευρώ ποσό που αντιστοιχεί στο 22,2% του συνόλου των ενισχύσεων (1,648 δισ. ευρώ). Οι εκµεταλλεύσεις µικρού Οικονοµικού Μεγέθους, µε Τυπική Αξία Παραγωγής µικρότερη των 16.500 ευρώ, θα υποστούν κυρίως την προαναφερόµενη µείωση των άµεσων ενισχύσεων (ήτοι µείωση 253 εκατ. ευρώ που θα εφαρµοσθεί σε 378.000 εκµεταλλεύσεις), σύµφωνα µε το Στρατηγικό Σχέδιο της ΚΑΠ.
Εκτός της ενίσχυσης νεοεισερχόµενων κάτω των 40 όσοι µπήκαν στη γεωργία µε πάνω από 250 στρµ.
Για να είναι δικαιούχοι της ενίσχυσης των 7 ευρώ το στρέµµα οι νέοι αγρότες θα πρέπει να διαθέτουν εκµετάλλευση φυσικής έκτασης έως
250 στρέµµατα την ηµεροµηνία πρώτης συµµετοχής στην παρέµβαση. Την περίοδο 2023-2027 για την ενίσχυση νεοεισερχόµενων αγροτών κάτω των 40 ετών θα διατεθούν συνολικά 140.000.000 ευρώ. Το ποσό αυτό αντιστοιχεί στο 2,64% των πιστώσεων που διατίθενται για άµεσες αποσυνδεδεµένες ενισχύσεις και στο 1,87% που διατίθενται και άµεσες ενισχύσεις. Αντιστοιχεί συγκεκριµένα σε 28 εκατ. ευρώ ανά έτος.
Πηγή: www.agronews.gr