Καινούργια εργαλεία καλείται να αναζητήσει ο ΕΛΓΑ καθώς ένα νέο κύμα ακραίων φαινομένων φαίνεται να δυσκολεύει σοβαρά την εξέλιξη της αγροτικής παραγωγής αλλά και την πολιτική αποζημιώσεων του οργανισμού.

Το περασμένο Σαββατοκύριακο, ολοκληρωτική καταστροφή σε χιλιάδες στρέμματα με δενδρώδεις και αροτραίες καλλιέργειες, άφησαν πίσω τους ακραία καιρικά φαινόμενα που εκδηλώθηκαν σε χωριά της Πέλλας και των Σερρών, καθώς και στους κάμπους της Καρδίτσας και των Τρικάλων, προκαλώντας απόγνωση στους παραγωγούς αλλά και φουντώνοντας εκ νέου τον διάλογο γύρω από τα αντανακλαστικά του ΕΛΓΑ, τον κανονισμό του και την πιθανότητα αύξησης των εισφορών τουλάχιστον στις δενδρώδεις καλλιέργειες, σύμφωνα με τα όσα προβλέπει και σχετική μελέτη της Παγκόσμιας Τράπεζας.

Υπενθυμίζεται ότι, το βασικό σενάριο περιλαμβάνει το διαχωρισµό των ασφαλίστρων ΕΛΓΑ για τη φυτική παραγωγή σε τρεις ζώνες: υψηλού κινδύνου µε συντελεστή εισφοράς 6-8%, µέτριου κινδύνου µε 4% και χαµηλού κινδύνου µε 2%.

Αποζημιώσεις ΕΛΓΑ και de minimis για τις πρόσφατες ζημιές από βροχές και χαλάζι

Στις περιοχές που επλήγησαν από το χαλάζι κατευθύνονται συνεργεία του ΕΛΓΑ για να ξεκινήσει το έργο καταγραφής των ζημιών και προχωρήσει η διαδικασία αποζημίωσης των παραγωγών, με βάση τα όσα προβλέπει ο κανονισμός του Οργανισμού Αποζημιώσεων, ενώ με έκτακτες κρατικές ενισχύσεις φαίνεται ότι θα αποζημιωθούν καταστροφές που δεν καλύπτονται από το υφιστάμενο πλαίσιο του ΕΛΓΑ.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση:

  • Θα καταγραφούν από τα συνεργεία του ΕΛ.Γ.Α. το σύνολο των ζημιών οι οποίες έχουν προκληθεί στις δενδροκαλλιέργειες και ετήσιες καλλιέργειες είτε οι ζημίες εντάσσονται σε όσα προβλέπει ο Κανονισμός Ασφάλισης Φυτικής Παραγωγής του Οργανισμού είτε αντιμετωπίζονται με άλλα χρηματοδοτικά Προγράμματα, μέσω των Κρατικών Οικονομικών Ενισχύσεων (ΚΟΕ) ή της Κρατικής Αρωγής.

 

  • Τα συνεργεία του ΕΛ.Γ.Α. ευρίσκονται ήδη στις πληγείσες περιοχές, για να επισημάνουν την έκταση των ζημιών και να οριοθετήσουν τις περιοχές και τις καλλιέργειες, οι οποίες επλήγησαν.

 

  • Οι παραγωγοί, κατόπιν της έκδοσης αναγγελιών ζημιών από τους ανταποκριτές του ΕΛ.Γ.Α., θα υποβάλλουν δηλώσεις ζημίας και αμέσως μετά θα ξεκινήσει το εκτιμητικό έργο.

 

  • Ο ΕΛ.Γ.Α. προσλαμβάνει καθημερινά συμβασιούχους Γεωπόνους – εκτιμητές, για την ενίσχυση του ανθρώπινου δυναμικού των Υποκαταστημάτων και τις αμέσως επόμενες ημέρες θα προκηρύξει κατεπειγόντως, με το άρθρο 36 του ν.4765, νέες θέσεις εκτάκτων υπαλλήλων ούτως ώστε να ολοκληρωθεί το ταχύτερο δυνατόν η διαδικασία του εκτιμητικού έργου και η σύνταξη των πορισμάτων.

Ολική καταστροφή σε Πέλλα – Σέρρες, σκέπασε οπωρώνες η πλημμύρα

Στην περίπτωση του νομού Πέλλας, τα προβλήματα εντοπίζονται κυρίως στην περιοχή των Γιαννιτσών, με επίκεντρο την Αραββησό, το Πλαγιάρι και το Αχλαδοχώρι, όπου περίπου 3.500 – 4.000 στρέμματα κατά βάση με δέντρα και λίγες ανοικτές καλλιέργειες, έχουν ισοπεδωθεί.

«Για περίπου 40 λεπτά, μεταξύ 4:30 και 5:30 το απόγευμα της Κυριακής είχαμε έναν συνδυασμό με έντονη χαλαζόπτωση και βροχόπτωση, που δεν έχει ξανασυμβεί. Συγχωριανός που είναι 94 ετών, μας έλεγε ότι δεν έχει ξαναδεί κάτι παρόμοιο», περιγράφει στην Agrenda, ο παραγωγός Απόστολος Κοσκερίδης, ο οποίος διατηρεί 170 στρέμματα με δέντρα και αρκετές εκτάσεις με βαμβάκια στην περιοχή της Αραβησσού.

Τα περισσότερα κτήματα που έχουν πληγεί -περί τα 3.000 στρέμματα- καλλιεργούνται με βερίκοκα, κεράσια, συμπύρηνα ροδάκινα, αλλά και νεκταρίνια, ωστόσο υπάρχουν και χωράφια με βαμβάκι και καλαμπόκι.

Η φετινή παραγωγή όπως λένε οι αγρότες έχει καταστραφεί ολοσχερώς, αλλά το πρόβλημα είναι ότι έχει υποστεί ζημίες και το φυτικό κεφάλαιο, που σημαίνει πως και η επόμενη χρονιά θα είναι εξίσου δύσκολη, ενώ ζημίες έχουν προκληθεί και στις υποδομές των ΤΟΕΒ και ΓΟΕΒ, από τις πλημμύρες που προκλήθηκαν από τη σφοδρή βροχόπτωση.

«Ο κόσμος κλαίει. Αναρωτιόμαστε όχι πως θα βγάλουμε το χειμώνα, αλλά πώς θα καταφέρουμε να φτάσουμε μέχρι τον Αύγουστο», τονίζει ο κ. Κοσκερίδης, σημειώνοντας πως στα βαμβάκια της περιοχής, λόγω και των βροχοπτώσεων των προηγούμενων ημερών, «έχουμε σπείρει δύο φορές, ήδη και κάποιοι θα επιχειρήσουμε να τα ξανασπείρουμε, διότι τα χωράφια με τα φάρμακα που έχουν πέσει έως τώρα, δεν μπορούμε να τα χρησιμοποιήσουμε για κάτι άλλο».

Έπειτα από εκκλήσεις των παραγωγών τη Δευτέρα 5 Ιουνίου, στο χωριό της Αραβησσού έγινε σειρά συναντήσεων με εκπροσώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης, αλλά και των πολιτικών κομμάτων και αποφασίστηκε να ασκηθούν πιέσεις για γρήγορες και δίκαιες αποζημιώσεις και να ζητηθεί επισήμως από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και την Πολιτική Προστασία να κηρυχθεί όλη η πληγείσα περιοχή σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, ώστε οι πληγέντες να μπορέσουν να ανταπεξέλθουν.

Μεγάλες καταστροφές σε καλλιέργειες προκλήθηκαν και σε χωριά του δήμου της Βισαλτίας Σερρών, αυτή τη φορά από τη χαλαζόπτωση που έπληξε για περίπου 20 λεπτά το απόγευμα του Σαββάτου την περιοχή.

Εκτεταμένες ζημίες καταγράφηκαν σε χωράφια με καλαμπόκι, βαμβάκι, φιστίκια, αμπέλια, αλλά και ελιές μεταξύ των χωριών Δημητριτσίου και Αμπέλων, αλλά και στην Τριανταφυλλιά Σερρών. Όπως επισήμαναν στην ΕΡΤ Σερρών κοινοτάρχες των πληγέντων οικισμών, η παραγωγή σε μεγάλο βαθμό έχει χαθεί, ενώ κλιμάκια του ΕΛΓΑ θα επισκεφτούν την περιοχή τις επόμενες ημέρες για αυτοψία και καταγραφεί των ζημιών.

Κατά τόπους ακραίες βροχές «έπνιξαν» τους κάμπους Καρδίτσας, Τρικάλων

Σε απόγνωση είναι και οι παραγωγοί στη Θεσσαλία καθώς νέες ισχυρές βροχοπτώσεις το απόγευμα της Κυριακής (4/6) έπληξαν σημαντικά τμήματα των καλλιεργειών τους που είχαν επανασπαρεί. Οι ζημιές επεκτείνονται στο βαμβάκι, στα σιτηρά, τα τριφύλλια, τα πεπόνια και άλλες καλλιέργειες.

Αργά το απόγευμα της Κυριακής νέα ισχυρή βροχόπτωση έπληξε τμήματα των Δημοτικών Ενοτήτων Παλαμά και Σελλάνων στο Δήμο Παλαμά αλλά και του γειτονικού νομού των Τρικάλων με αποτέλεσμα αγροτικές εκτάσεις να πλημμυρίσουν.

Αντίστοιχα σε απόγνωση βρίσκονται μετά τα έντονα καιρικά φαινόμενα, κυρίως χαλάζι, βρίσκονται και οι αγρότες της περιοχής Τυρνάβου, καθώς όπως σημειώνει ο αγροτικός σύλλογος Τυρνάβου, και οι πρώτες εκτιμήσεις δείχνουν μεγάλες καταστροφές. Αλλά και οι βροχοπτώσεις τις τελευταίες μέρες καταστρέφουν συνεχώς καλλιέργειες της περιοχής, ενώ παράλληλα αυξάνουν τα καλλιεργητικά έξοδα σε όλα τα αγροτικά προϊόντα στον Δήμο Τυρνάβου, όπως λένε αγρότες της περιοχής.

Άμεσα ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Τυρνάβου και Γραμματέας της ΕΟΑΣΝΛ, Στέλιος Τσικριτσής είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον προϊστάμενο του ΕΛΓΑ Θεσσαλίας, Σπύρο Σπυρόπουλο και αναμένεται τις επόμενες μέρες περιοδεία με κλιμάκιο της διοίκησης του οργανισμού.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Πηγή: www.agronews.gr

Αφήστε μια απάντηση