Ολοκληρώθηκε ο κύκλος της έκδοσης εφαρµοστικών αποφάσεων για τα eco-schemes µε τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους να εξετάζουν τώρα τις επιλογές τους και το πώς θα τα αξιοποιήσουν το έτος ενίσχυσης 2023.

Είναι προφανές, πως οι περισσότεροι θα επιδιώξουν την ένταξή τους, τουλάχιστον όσο µένει το θεσµικό πλαίσιο «ξεχειλωµένο», στο πριµ της Βιολογικής Γεωργίας. Όσοι στάθηκαν τυχεροί και επέλεξαν σπόρο για χειµερινά σιτηρά και ψυχανθή από τον Εθνικό Κατάλογο Ποικιλιών θα στραφούν στο σχετικό πριµ (βλέπε σελ. 4-5). Για τους υπόλοιπους τώρα, που θέλουν να αξιοποιήσουν τις ευκαιρίες που προσφέρουν τα eco-scheme που συνδυάζονται µε την ψηφιακή εφαρµογή (σελ. 28-29), προς το παρόν όλη η παρέµβαση αυτή είναι στον «αέρα» καθώς οι αρµόδιες αρχές δεν έχουν φροντίσει εγκαίρως να προµηθεύσουν τους αγρότες µε τη συγκεκριµένη εφαρµογή (Fast) αλλά ούτε έχουν πιστοποιήσει κάποια τέτοια εφαρµογή. Και εδώ µιλάµε για αρκετά σηµαντικές δράσεις όπως είναι το Κοµφούζιο, τα 35 ευρώ το στρέµµα για τις παγίδες στην ελιά, τη χρήση ειδικής θρέψης στο χωράφι, εναλλακτικές µεθόδους φυτοπροστασίας σε δέντρα µε υψηλό σχετικά πριµ και άλλα. Ενδιαφέρον παράλληλα έχει η δράση για την εφαρµογή κοµπόστ στο χωράφι (σελ. 30) που και αυτή βέβαια προϋποθέτει έξοδα από πλευράς παραγωγού.

Ξανά αδικηµένοι οι κτηνοτρόφοι

Για τους κτηνοτρόφους δεν τίθεται συζήτηση, είναι οι αδικηµένοι της υπόθεσης. Εάν τελικά δεν µπορέσουν να ενταχθούν στη ∆ιατήρηση Βιολογικών καθώς υπάρχουν πληροφορίες που µένει φυσικά να επιβεβαιωθούν ότι ίσως προσκρούει η όλη διαδικασία στην τεχνική λύση η Παρέµβαση «Κτηνοτροφικά Συστήµατα» εξυπηρετεί µόνο τους µετακινούµενους. Απορίας άξιο είναι και για ποιο λόγο οι αρµόδιες υπηρεσίες του ΥΠΑΑΤ απέκλεισαν τα βοσκοτόπια από την επιδότηση των 10 ευρώ για τα αγροδασικά συστήµατα, σε αντίθεση µε τα όσα γράφονταν στο στρατηγικό σχέδιο της ΚΑΠ.

Το πλαίσιο eco-schemes σε 5 αποφάσεις

1) Χρήση ανθεκτικών και προσαρµοσµένων ειδών και ποικιλιών (3 δράσεις), Επέκταση της εφαρµογής περιοχών οικολογικής εστίασης (2 δράσεις), Αγροδασικά συστήµατα (1 δράση), Χρήση ψηφιακής εφαρµογής (13 δράσεις): ΦΕΚ 3941/Β’/2023
2) Φυτοκάλυψη (4 δράσεις), Εφαρµογή κοµπόστ (1 δράση), Αναβαθµίδες (1 δράση), Μνηµειακοί ελαιώνες Ιονίου (1 δράση): ΦΕΚ 3946/Β΄/2023.
3) Κτηνοτροφικά συστήµατα (2 δράσεις): ΦΕΚ 3860/Β’/2023
4) Βιολογική γεωργία: ΦΕΚ 3776/Β’/2023
5) Συνδυασµός ∆ράσεων: ΦΕΚ 3778/Β’/2023

Μέχρι 3 δράσεις φυτοπροστασίας ανά αγροτεμάχιο    

Υπό την οµπρέλα της Παρέµβασης «Ενίσχυση παραγωγών για την παραγωγή φιλικών για το περιβάλλον πρακτικών διαχείρισης, µε τη χρήση ψηφιακής εφαρµογής διαχείρισης εισροών και περιβαλλοντικών παραµέτρων», φιλοξενούνται 13 δράσεις των eco-schemes. Οι ενδιαφερόµενοι θα µπορούν να επιλέξουν σε επίπεδο αγροτεµαχίου µέχρι τρεις (3) δράσεις από αυτές, εκ των οποίων η µία (υποχρεωτική) πρέπει να είναι η «Χρήση της ψηφιακής εφαρµογής και σύνταξη Σχεδίου Περιβαλλοντικής ∆ιαχείρισης (ΣΠ∆)». ∆ηλαδή, ένας ενδιαφερόµενος για ένταξη στο Κοµφούζιο (διατήρηση) πρέπει να επιλέξει και τη χρήση ψηφιακής εφαρµογής αλλιώς δεν θα είναι δικαιούχος της επιδότησης. Όσον αφορά την ψηφιακή εφαρµογή, η υπουργική απόφαση αναφέρει πως θα γίνει διαθέσιµη η εφαρµογή  Fast (Farm Sustainability Tool – Εργαλείο Αειφορίας Φάρµας για τα Θρεπτικά συστατικά) από τον ΟΠΕΚΕΠΕ, αλλά και από ιδιώτες κάποια άλλη παρόµοια εφαρµογή. Βέβαια, προς το παρόν ούτε η Fast ούτε κάποια άλλη πιστοποιηµένη εφαρµογή είναι διαθέσιµη, οπότε ουσιαστικά όλες οι δράσεις αυτές είναι στον «αέρα». Αναλυτικότερα οι δράσεις (έως 3 ανά αγροτεµάχιο µε υποχρεωτική την 1η δράση) έχουν ως εξής:

1) «Χρήση της ψηφιακής εφαρµογής και σύνταξη Σχεδίου Περιβαλλοντικής ∆ιαχείρισης (ΣΠ∆)»: Στο πλαίσιο της δράσης, οι γεωργοί υποχρεούνται να κάνουν χρήση ψηφιακών εφαρµογών διαχείρισης εισροών και παρακολούθησης περιβαλλοντικών δεδοµένων, µεταξύ των οποίων και η ψηφιακή πλατφόρµα Fast (Farm Sustainability Tool – Εργαλείο Αειφορίας Φάρµας για τα Θρεπτικά συστατικά).

2) «Συνέχιση εφαρµογής της µεθόδου σεξουαλικής σύγχυσης των λεπιδοπτέρων (Κοµφούζιο)»: Η δράση συνίσταται στη συνέχιση της εφαρµογής του Μέτρου 10.1.8 Κοµφούζιο του ΠΑΑ 2014- 2022. Το έτος 2023, επιλέξιµα είναι τα αγροτεµάχια τα οποία συµπεριλαµβάνονται σε ενεργά Τεχνικά ∆ελτία (Τ∆) του έτους 2022 της υπ’ αρ. 474/16-2-2023 πρόσκλησης για την ετήσια παράταση της 1ης πρόσκλησης ή της υπ’ αρ. 5218/20-6-2018, 2ης πρόσκλησης της δράσης 10.1.08  Κοµφούζιο του Μέτρου. Το έτος 2025, επιλέξιµα είναι τα αγροτεµάχια τα οποία συµπεριλαµβάνονται σε ενεργά Τεχνικά ∆ελτία (Τ∆) του έτους 2024 της υπ’ αρ. 3645/13-7-2020, 3ης πρόσκλησης της δράσης 10.1.08 (Κοµφούζιο) του Μέτρου 10 του ΠΑΑ 2014-2022.

3) «Εξαπόλυση ωφέλιµων µακροργανισµών»: Οι γεωργοί αντιµετωπίζουν µέσω της χρήσης εγκεκριµένων φυτοπροστατευτικών σκευασµάτων µε ωφέλιµα αρπακτικά έντοµα και ακάρεα τους τετράνυχους στην περίπτωση της ροδακινιάς, νεκταρινιάς, κερασιάς και µηλιάς, και της ψύλλας της αχλαδιάς.

4) «Χρήση εντοµοπαθογόνων νηµατωδών»: Οι γεωργοί εφαρµόζουν εγκεκριµένα φυτοπροστατευτικά σκευάσµατα µε εντοµοπαθογόνους νηµατώδεις για την αντιµετώπιση της καρπόκαψας στις καλλιέργειες της ροδακινιάς, της νεκταρινιάς, της δαµασκηνιάς και της µηλιάς.

5) «Μηχανική ζιζανιοκτονία και κάλυψη µε φυτικά υλικά εδαφοκάλυψης (mulch)»:

Συνίσταται στην αντιµετώπιση των ζιζανίων στον υποόροφο του οπωρώνα/αµπελώνα µε µηχανικά µέσα, µέσω ελαφράς κατεργασίας του εδάφους και µέσω χορτοκοπής. Επιπλέον, ενισχύεται η εφαρµογή mulch στον υποόροφο των οπωρώνων/ αµπελώνων µέσω της εναπόθεσης φυτικών υλικών εδαφοκάλυψης τα οποία βοηθούν στην καταπίεση των ζιζανίων και στη διατήρηση της εδαφικής υγρασίας. Η δράση αφορά τις µόνιµες καλλιέργειες, εκτός ελιάς και εσπεριδοειδών. Οι επεµβάσεις µηχανικής ζιζανιοκτονίας πρέπει να γίνονται: Για τα φυλλοβόλα είδη (µε την εξαίρεση αµυγδαλιάς, φουντουκιάς, φυστικιάς, χαρουπιάς): Μάρτιος – Οκτώβριος.  Για αµυγδαλιά, φουντουκιά, φυστικιά, χαρουπιά: Μάϊος – µέσα Σεπτεµβρίου. Αµπέλι: Φεβρουάριος – Αύγουστος.

6) «Πολλαπλά καλοκαιρινά κλαδέµατα για δέντρα χωρίς όψιµη φρέσκια βλάστηση»: Στο πλαίσιο της δράσης, οι γεωργοί οφείλουν να πραγµατοποιήσουν τουλάχιστον δύο (2) κλαδέµατα κατά τη διάρκεια της θερινής περιόδου (Ιούνιος – Αύγουστος).

7) «Χρήση ψεκαστικών ακροφυσίων µειωµένης διασποράς»:

Τα ακροφύσια µειωµένης διασποράς αφορούν τόσο σε ψεκαστικά µηχανήµατα καλλιεργειών κάθετης ανάπτυξης (οπωρώνες, ελαιώνες, αµπελώνες) (νεφελοψεκαστήρες, αµπελουργικοί ψεκαστήρες) όσο και σε ψεκαστήρες αροτραίων καλλιέργειες (ράµπες).

8) «∆ιαχείριση των υπολειµµάτων ψεκαστικών υγρών»:

Η διαχείριση των υπολειµµάτων των ψεκαστικών υγρών συνίσταται: α) Στη διοχέτευση της περίσσειας του ψεκαστικού υγρού και των υγρών έκπλυσης του εξοπλισµού ψεκασµού σε ειδικούς συλλέκτες από αδιαπέρατη µεµβράνη, προκειµένου να αποφευχθεί ο κίνδυνος κατείσδυσης των ρύπων, β) µετά από φυσική/παθητική εξάτµιση του νερού του διαλύµατος, οι δραστικές ουσίες των φυτοπροστατευτικών προϊόντων συλλέγονται ως ξηρό υπόλειµµα στη µεµβράνη, γ) η µεµβράνη, είτε στο τέλος της ζωής της, µία φορά ανά έτος, είτε όταν αυτή γεµίσει, µαζί µε το ξηρό υπόλειµµα µεταφέρονται σε ειδικές εγκαταστάσεις διαχείρισης επικίνδυνων αποβλήτων από τον πάροχο της υπηρεσίας, δ) ο πάροχος της υπηρεσίας εγκαθιστά νέα µεµβράνη.

9) «Χρήση γεωργίας ακριβείας κατά τους ψεκασµούς»: Αφορά α) Ψεκαστικά µηχανήµατα µεταβλητής δόσης ή σετ ψεκαστικών µηχανηµάτων µεταβλητής δόσης. β) Ψεκαστικά οπωρώνων µε συστήµατα ανίχνευσης της κόµης ή σετ ανίχνευσης της κόµης, τα οποία διαθέτουν αισθητήρες (συνήθως υπερήχων ή λέιζερ) που σαρώνουν το περιβάλλον δεξιά και αριστερά του ψεκαστικού και ανιχνεύουν τα σηµεία στα οποία υπάρχουν δένδρα ώστε στα ενδιάµεσα κενά, ένας µικρο-ελεγκτής να δίνει εντολή διακοπής του ψεκασµού. γ) Ψεκαστικά µηχανήµατα µε ηλεκτροστατική φόρτιση ή σύστηµα ηλεκτροστατικής φόρτισης σταγονιδίων

10)  «Εφαρµογή εθελοντικών οδηγιών ολοκληρωµένης φυτοπροστασίας». Στο πλαίσιο της δράσης, οι γεωργοί δεσµεύονται:

α) Να εφαρµόζουν τη µέθοδο της µαζικής παγίδευσης του δάκου της ελιάς σε αγροτεµάχια µε ελιές ή/και της µύγας της Μεσογείου σε αγροτεµάχια µε εσπεριδοειδή (πορτοκαλιά, µανταρινιά).

β) Να κάνουν αποκλειστική χρήση εγκεκριµένων για την αντιµετώπιση των παραπάνω εντοµολογικών εχθρών σκευασµάτων φυτοπροστασίας µαζικής παγίδευσης.

γ) Να διατηρούν ηρτηµένες στα δέντρα, της παγίδες µαζικής σύλληψης καθώς και της παγίδες παρακολούθησης.

 Τήρηση περιβαλλοντικού φακέλου για όλες τις δράσεις

Ο περιβαλλοντικός φάκελος που θα τηρούν οι αγρότες θα πρέπει να περιέχει το σύνολο των φορολογικών παραστατικών που έχουν εκδοθεί τόσο για την αγορά των εισροών (φυτοπροστασία, λίπανση, πολλαπλασιαστικό υλικό) όσο και για την παροχή υπηρεσιών, λοιπά δικαιολογητικά, όπως σύµβαση µε τεχνικό σύµβουλο, λοιπά δικαιολογητικά για την επαλήθευση της τήρησης των δεσµεύσεων, όπως κατάλογοι των προϊόντων ή του εξο-πλισµού (προσπέκτους). Στον φάκελο φυλάσσεται, επίσης, το Σχέδιο Περιβαλλοντικής ∆ιαχείρισης (ΣΠ∆).

Υποχρεωτικά τα φορολογικά παραστατικά  για τη θρέψη

Στα πλαίσια της ειδικής θρέψης (δράσεις 10, 11, 12) επιλέξιμες είναι μόνο μία ανά αγροτεμάχιο δράση από τις παρακάτω:

α) Λιπάσματα βραδείας αποδέσμευσης

β) Λιπάσματα με παρεμποδιστές

γ) Προϊόντα ή λιπάσματα με βιοδιεγέρτες

Η επιδότηση ορίζεται για τα παρεμποδισμένα και τα βραδείας αποδέσμευσης στα 4,5 ευρώ ανά στρέμμα στις αροτραίες και στα κηπευτικά και τις μόνιμες καλλιέργειες 6 ευρώ.
Η επιδότηση για τους βιοδιεγέρτες είναι ίση με 3 ευρώ στις αροτραίες και 6 ευρώ για μόνιμες, κηπευτικά. Οι επιλέξιμες κατηγορίες προϊόντων λίπανσης ανά δράση φιλοξενούνται στο σχετικό ΦΕΚ (3946/B’/2023).

Για τη λήψη της επιδότησης οι αγρότες πρέπει να διατηρούν στον περιβαλλοντικό φάκελο τα φορολογικά παραστατικά αγοράς των λιπασμάτων ή των προϊόντων βιοδιέγερσης τα οποία εφάρμοσαν στη γεωργική τους εκμετάλλευση κατά το έτος της αίτησης. Από τα φορολογικά παραστατικά πρέπει να προκύπτει η ποσότητα του προϊόντος που εφαρμόστηκε από τον γεωργό στο πλαίσιο της δράσης.

Η πληροφορία για την κατηγορία στην οποία ανήκει το λίπασμα πρέπει να αναγράφεται στην ετικέτα του προϊόντος και στα φορολογικά παραστατικά αγοράς. Σε περίπτωση που δεν είναι εφικτή η αναγραφή της ως άνω πληροφορίας επί των φορολογικών παραστατικών, δύναται να προσκομίζεται βεβαίωση του προμηθευτή για την κατηγορία στην οποία ανήκει το συγκεκριμένο προϊόν.

Επιδότηση και για αγορά κομπόστ από κατάστημα

Σε δύο φάσεις χωρίζονται οι δεσµεύσεις των αγροτών που ενδιαφέρονται για την επιδότηση εφαρµογής κοµπόστ στα αγροτεµάχιά τους ύψους 11-20 ευρώ το στρέµµα ανάλογα την καλλιέργεια στο πλαίσιο της δράσης «Εφαρµογές κυκλικής οικονοµίας στη γεωργία» των eco-schemes. Σύµφωνα µε τις σχετικές οδηγίες που δίνονται στους ενδιαφερόµενους µέσω της υπουργικής απόφασης (ΦΕΚ 3946/Β’/2023) οι φάσεις αυτές έχουν ως εξής:

1η Φάση αποµάκρυνση βιοµάζας

Η 1η φάση είναι η αποµάκρυνση από τον αγρό του συνόλου της παραχθείσας βιοµάζας που δεν διατίθεται προς κατανάλωση και κατεύθυνσή της σε χώρο όπου θα γίνει η διαχείρισή της.

Συγκεκριµένα, τα υπολείµµατα είναι δυνατό:

α) Να οδηγηθούν σε κοµποστοσωρό που βρίσκεται εντός της εκµετάλλευσης του γεωργού για κοµποστοποίησή τους.

β) Να διατεθούν σε αδειοδοτηµένη µονάδα βιοαερίου που θα τα χρησιµοποιήσει ως πρώτη ύλη για την παραγωγή βιοαερίου.

γ) Να διατεθούν σε αδειοδοτηµένη µονάδα παραγωγής κοµπόστ, κατάλληλου για γεωργική χρήση.

2η Φάση εφαρµογή της χωνεµένης βιοµάζας στο αγροτεµάχιο

Η 2η φάση αφορά την εφαρµογή στον αγρό χωνεµένης βιοµάζας στο αγροτεµάχιο. Η βιοµάζα µπορεί να προέρχεται από:

α) Κοµποστοποίηση των ίδιων των υπολειµµάτων της έκτασης. Στην περίπτωση αυτή ο γεωργός οφείλει να διατηρεί εντός της εκµετάλλευσής του κοµποστοσωρό και να εφαρµόζει στο υλικό τις κατάλληλες τεχνικές για τη δηµιουργία κοµπόστ (αερισµό του σωρού, αναστροφή, θέρµανση κ.λπ.). Ως αποδεικτικό στοιχείο της υλοποίησης των δεσµεύσεων νοείται η ύπαρξη κοµποστοσωρού εντός της εκµετάλλευσης, αλλά και η ορθή εφαρµογή των τεχνικών κοµποστοποίησης. Επιτρέπεται, πέραν των κοµποστοποιηµένων υπολειµµάτων της καλλιέργειας να χρησιµοποιηθούν επιπλέον οργανικά υλικά.

β) Αδειοδοτηµένη µονάδα βιοαερίου.

γ) Αδειοδοτηµένη µονάδα κοµποστοποίησης και παραγωγής κοµπόστ κατάλληλου για γεωργική χρήση.

δ) Αδειοδοτηµένες µονάδες επεξεργασίας αστικών λυµάτων.

ε) Αγορά τυποποιηµένου προϊόντος κοµπόστ από καταστήµατα γεωργικών εφοδίων.

Για τις περιπτώσεις που ο παραγωγός θα παραλάβει το κοµπόστ από αδειοδοτηµένες µονάδες η συλλογή και αποµάκρυνση των υπολειµµάτων της καλλιέργειας αποδεικνύεται µε την απόδειξη παραλαβής αυτών από την µονάδα βιοαερίου ή παραγωγής κο- µπόστ που θα τα παραλάβει. Η δε εφαρµογή κοµπόστ ή χωνεύµατος ή επεξεργασµένης ιλύος στα αγροτεµάχια όπου εφαρµόζεται η δράση αποδεικνύεται από το δελτίο αποστολής ή άλλο παραστατικό παράδοσης του υλικού στο γεωργό από τη µονάδα παραγωγής αυτού ή από το παραστατικό αγοράς.

Ελάχιστη ποσότητα κοµπόστ

Η ποσότητα κοµπόστ ή χωνεύµατος ή ιλύος που εφαρµόζεται εξαρτάται από παράγοντες όπως: οι ανάγκες της καλλιέργειας, η εδαφική σύσταση, η δοµή και η περιεκτικότητα του εδάφους σε οργανική ουσία, το είδος της καλλιέργειας που προηγήθηκε, το κλίµα της περιοχής.

Σε κάθε περίπτωση καθορίζεται ελάχιστη ποσότητα εφαρµογής κατά κατηγορία καλλιέργειας ως εξής:

Σε περίπτωση εφαρµογής των κοµποστοποιηµένων υπολειµµάτων της ίδιας της καλλιέργειας, αρκεί η εφαρµογή του συνόλου των υπολειµµάτων σε κοµποστοποι- ηµένη µορφή στο αγροτεµάχιο άσχετα µε την ποσότητα αυτών.

Ύψος ενίσχυσης

Κλείνει και «τρύπες» της αιρεσιµότητας η δράση

Αν η εφαρµογή του κοµπόστ γίνει πριν την έναρξη της χειµερινής περιόδου, θεωρείται ότι το έδαφος είναι κατάλληλα καλυµµένο (πρακτική ισοδύναµου αποτελέσµατος) ώστε να ικανοποιείται η τήρηση του προτύπου ΚΓΠΚ 6 «Ελάχιστη κάλυψη του εδάφους για την αποφυγή ακάλυπτων εδαφών σε περιόδους που είναι ιδιαίτερα ευαίσθητες. της Αιρεσιμότητας. Η αιρεσιμότητα αυτή αφορά όλες τις υποχρεώσεις των αγροτών για τη λήψη του συνόλου των άμεσων ενισχύσεων της ΚΑΠ 2023-2027.  

 

 

 

 

Πηγή: www.agronews.gr

Αφήστε μια απάντηση