Με το ημερολόγιο να συμπληρώνει το πρώτο δεκαήμερο του Απριλίου, πολλά είναι αυτά που μένουν σε εκκρεμότητα στις εαρινές καλλιέργειες, με τους καλλιεργητές να σταθμίζουν μέχρι την τελευταία στιγμή τις αποφάσεις τους, εξετάζοντας πρώτα απ’ όλα την επάρκεια του νερού, τις συμπληρωματικές ενισχύσεις από τα λεγόμενα οικοσχήματα και τις άλλες αγροπεριβαλλοντικές δράσεις και φυσικά την δυναμική των τιμών στα προϊόντα που καλούνται να επιλέξουν.
Με τις τιμές στα περισσότερα αγροτικά προϊόντα να βρίσκονται σε τροχιά διόρθωσης και σε όλο και μικρότερες διακυμάνσεις, οι καλλιεργητές καλούνται αυτή τη φορά να είναι περισσότεροι προσεκτικοί, καθώς, το κλίμα παίζει τα παιχνίδια του, η βροχοπτώσεις αραιώνουν και οι ανάγκες για νερό γίνονται όλο και μεγαλύτερες.
Ειδικά στη Θεσσαλία οι αποφάσεις γίνονται ακόμα δυσκολότερες, καθώς το αρδευτικό δίκτυο, μετά τις καταστροφές του περασμένου Σεπτεμβρίου, συνεχίζει να είναι προβληματικό έως και καταστραμμένο σε κάποιες περιοχές, ενώ εκατοντάδες είναι τα αντλιοστάσια (δημόσια και ιδιωτικά) στα οποία δεν έχουν αποκατασταθεί οι ζημιές που υπέστησαν τον καιρό που βρίσκονταν κάτω από την επιφάνεια του νερού.
Τεράστιο ζήτημα ανακύπτει και με την αποκατάσταση του δικτύου ηλεκτροδότησης, τόσο στη Θεσσαλία όσο και σε άλλες περιοχές, όπου, όπως κάθε χρόνο καταγράφονται κλοπές ηλεκτρολογικού υλικού και δολιοφθορές στις συνδέσεις. Οι πληροφορίες θέλουν το βαθμό ανταπόκρισης των συνεργείων της ΔΕΗ να είναι ιδιαίτερα αργός, δηλαδή να χρειάζεται να περάσουν μετά από κάθε κλήση για βλάβη μέχρι και 15 μέρες και τα πράγματα να γίνονται ακόμα πιο δύσκολα όσο εντείνονται οι ανάγκες για άρδευση και πληθαίνουν οι κλήσεις για «βοήθεια».
Η αβεβαιότητα σε σχέση με το νερό και η στενότητα σε ότι αφορά τις τιμές παραγωγού, τουλάχιστον όπως αυτές προδιαγράφονται, έχει κάνει πολλούς αγρότες να αλλάζουν προσανατολισμό και να οδεύουν σε επιλογές οι οποίες, είτε έχουν δώσει καλύτερα αποτελέσματα τα τελευταία χρόνια (π.χ. βιομηχανική ντομάτα και σανοδοτικά φυτά) ή έχουν μικρότερες καλλιεργητικές απαιτήσεις, άρα και μικρότερο ρίσκο υπό τις τρέχουσες συνθήκες.
Σημειωτέον ότι πέραν όλων των άλλων, η εικόνα ρευστότητας για τις περισσότερες αγροτικές εκμεταλλεύσεις παραμένει ασφυκτική και η δυνατότητα πολλών αγροτών να καλλιεργήσουν φέτος εξαρτάται σε πολύ μεγάλο βαθμό και από την πίστωση που τους παρέχει -αν και εφόσον τους την παρέχει- και η ίδια η αγορά.
Υπενθυμίζεται ότι για πρώτη φορά στην ιστορία των άμεσων ενισχύσεων, οι αγρότες δεν έχουν πληρωθεί το πρασίνισμα της προηγούμενης καλλιεργητικής περιόδου (2023), ενώ σημαντικά μειωμένη ήταν και η βασική ενίσχυση.
Θα πρέπει να αναφερθεί επί πλέον ότι η θολή εικόνα των eco-schemes της περασμένης χρονιάς (αναμένεται να αποσαφηνισθεί σε κάποιο βαθμό μέχρι το Πάσχα) σε συνδυασμό με τις μεταβολές που δρομολογούνται για φέτος, κάνουν πολλούς αγρότες να καθυστερούν συνειδητά τις καλλιεργητικές τους επιλογές αυτό το διάστημα, προκειμένου να κάνουν πρώτα στις απαραίτητες συνεννοήσεις με τους μελετητές τους.
Πηγή: www.agronews.gr