Περί τα τέλη του 2024 αναµένεται η προκήρυξη ύψους 300 εκατ. ευρώ για την ενίσχυση θερµοκηπιακών εγκαταστάσεων µε ύψος ενίσχυσης που φτάνει το 70% των δαπανών. Ανάλογα µε το υλικό κατασκευής, το υλικό κάλυψης, το είδος της θέρµανσης /ψύξης, το είδος της άρδευσης, την ύπαρξη θερµοκουρτίνας, τη χρήση υδροπονίας κ.λπ., κυµαίνεται από 20 έως 100.000 ευρώ το στρέµµα. Αν µιλάµε για ελαφριές κατασκευές χαµηλής τεχνολογίας (τύπου τολ), τότε το κόστος ξεκινάει από τα 6.000 ευρώ και φτάνει τα 10.000 ευρώ.

Η Agrenda παρουσιάζει τα εύλογα κόστη (µέγιστη δαπάνη που επιδοτείται) που αναµένεται να χρησιµοποιηθούν στο νέο πρόγραµµα µόνο για τα τυποποιηµένα µεταλλικά θερµοκήπια. Για τα ξύλινα θερµοκήπια ισχύει ο σχετικός πίνακας µείον 45% επί του κόστους. Σηµειώνεται πως οι πίνακες προέρχονται από το θεσµικό πλαίσιο των Σχεδίων Βελτίωσης του 2022, που ενδέχεται µάλιστα να αναπροσαρµοστούν προς τα πάνω στην τελική τους µορφή. Όπως και να έχει, παρέχουν µία εικόνα στον υποψήφιο επενδυτή για τα κόστη που θα κληθεί να αντιµετωπίσει.

Στη χρηµατοδότηση αναµένεται να αποτελέσει καταλύτη το νέο χρηµατοδοτικό πλάνο της Τράπεζας Πειραιώς, «Πειραιώς Greenhouse», το οποίο θέτει ως στόχο τον διπλασιασµό των θερµοκηπιακών εγκαταστάσεων στην Ελλάδα, µέσα στα επόµενα 5 χρόνια.

Πιο φθηνά τα τύπου ΤΟΛ, δυνατή και η ιδιοκατασκευή

Στις εγκαταστάσεις τύπου «ΤΟΛ» οι τιµές εγκατάστασης κυµαίνονται ανάλογα µε το µήκος σωλήνα, τα ανοίγµατα, τους ελκυστήρες για υποστήριξη κατακόρυφων φορτίων κ.α. Ακολουθούν ενδεικτικές µέγιστες τιµές:

Σηµειώνεται ότι:

Πηγή: www.agronews.gr

Αφήστε μια απάντηση