Χτίζεται το «3» µπροστά για την τιµή στο σκληρό σιτάρι. Ήδη καταχωρούνται οι πρώτες πράξεις που θέλουν γνωστή εµπορική οικογένεια των Φαρσάλων να αγοράζει µε 30 λεπτά και στο χέρι, «σπάζοντας» επί της ουσίας τη «γραµµή µαζινό» των µεγάλων εµπορικών επιχειρήσεων που επιµένουν να παραλαµβάνουν ανοιχτά και να µην αναρτούν τιµή ηµέρας.
Τελευταία πινελιά σε µια σειρά εξελίξεων που δυναµώνουν αισθητά τη διαπραγµατευτική θέση των παραγωγών, αποτέλεσε και η ανακοίνωση της Τούρκικης Αρχής Σιτηρών (TMO) πως δεν θα επιτρέψει εξαγωγές νέας σοδειάς σε χαµηλότερη τιµή από τα 360 δολάρια ανά τόνο FOB λιµάνι τους. Η µετατροπή στο δικό µας νόµισµα βγάζει 330 ευρώ ανά τόνο, που αφήνει περιθώρια για τιµές γύρω στα 30 λεπτά και στον Τούρκο παραγωγό. Με άλλα λόγια, το µέχρι τώρα επιχείρηµα του εγχώριου εµπορίου περί φθηνότερου τουρκικού σιταριού δεν βρίσκει πλέον πάτηµα.
Όσον αφορά τώρα την εγχώρια αγορά σκληρού σίτου, το ζήτηµα πλέον είναι οι γλώσσες και οι φήµες να µετατραπούν σε καθαρές κουβέντες και τιµές. Σε σχέση µε άλλες χρονιές το εµπόριο είναι πολύ διστακτικό να ανακοινώσει τιµές, ενώ από την µεριά της Ιταλίας ακούγεται πολύ το επιχείρηµα ότι η καλή σοδειά της Ισπανίας θα καλύψει στην αρχή της σεζόν τις δικές τους ανάγκες µε 320 ευρώ FOB λιµάνι τους. Το θέµα εδώ είναι πως το διαθέσιµο τονάζ της χώρας είναι πενιχρό µπροστά στους 2 εκατ. τόνους που υπολογίζει το Αµερικανικό Υπουργείο Γεωργίας πως θα εξάγει η Τουρκία, η οποία έχει θέσει κατώτατη τιµή που µαθηµατικά βγάζει 350 ευρώ ο τόνος παράδοση στην Ιταλία. Την ίδια ώρα, στην ελληνική αγορά και ειδικότερα στα σκληρά σιτάρια, η εξαγωγή θεωρητικά είναι στα 300 ευρώ ο τόνος FOB λιµάνι µας για τα καλής ποιότητας σκληρά σιτάρια, χωρίς όµως αυτό να µεταφράζεται και σε συγκεκριµένες πράξεις. Επιπλέον, στη Φότζια δεν σηµειώθηκαν αλλαγές στις τιµές, καθώς συνηθίζεται να αλωνίζονται πρώτα κάποια σιτάρια και µετά να βγαίνει η λίστα για τα νέας εσοδείας.
Στην Ορεστιάδα, ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισµού ∆ηµητριακών Ορεστιάδας «Η Ένωση» Λάµπης Κουµπρίδης δήλωσε πρόσφατα πως η ποιότητα φέτος είναι 3Α, κάνοντας λόγο για πολύ καλά σιτάρια, µε χρώµα, πρωτεΐνες και ειδικά βάρη. Με εξαίρεση κάποιες µεµονωµένες περιοχές, σύµφωνα µε τον ίδιο, οι ποιότητες που µαζεύτηκαν στη Θεσσαλία είναι επίσης πολύ καλές και σηκώνουν τιµολόγηση γύρω στα 30 λεπτά.
Στους 966.000 τόνους η ελληνική σοδειά µε µείωση κατά 11% η Ιταλία και η Γαλλία
Αύξηση 4,6% στην ελληνική παραγωγή σκληρού σίτου, από 924.000 στους 966.000 τόνους βλέπει για το 2024 η Ευρωπαϊκή Οµοσπονδία για το εµπόριο δηµητριακών, ρυζιού, ελαιούχων σπόρων και αγροτικών εφοδίων, Coceral. Συνολικά, σε επίπεδο Ευρώπης αναµένεται µία σοδειά στους 7.273.000 τόνους σκληρό σιτάρι, έναντι 7.345.000 πέρυσι (-0,8%). Mειωµένη αναµένεται επίσης η σοδειά σε Ιταλία (-10,8%), Γαλλία (-10,4%). Σε υπερδιπλασιασµό της παραγωγής φαίνεται να οδεύει η Ισπανία (798.000 τόνους, +261%).
Στις 12 Ιουνίου, η Coceral προχώρησε στη δηµοσίευση της επίσηµης πρόβλεψης για την ευρωπαϊκή παραγωγή δηµητριακών και ελαιούχων σπόρων το 2024, πέφτοντας πάνω στην εποχή αλωνισµού της Ελλάδας, δίνοντας τον τόνο για τις ποσότητες που θα έχει να διαχειριστεί η αγορά την επόµενη χρονιά.
Όσον αφορά την Ελλάδα, προβλέπεται αύξηση στις ποσότητες σκληρού σίτου και µείωση σε κριθάρι και µαλακό σιτάρι. Συγκεκριµένα, η Coceral υπολογίζει πως το µέγεθος της ελληνικής σοδειάς θα διαµορφωθεί σε 966.000 τόνους σκληρό (+4,6% σε σχέση µε πέρυσι), 308.000 τόνους κριθάρι (-10,7% σε σχέση µε πέρυσι) και 253.000 τόνους µαλακό (-15,7% σε σχέση µε πέρυσι).
Η γειτονική Ιταλία παρουσιάζει έλλειµµα στις συγκοµιζόµενες ποσότητες σκληρού. Η παραγωγή της φέτος αναµένεται µειωµένη κατά 10,1%, διαµορφούµενη σε 3.306.000 τόνους έναντι 3.677.000 τόνους πέρυσι. Στο κριθάρι, υπολογίζεται πως θα συγκεντρωθούν πάνω κάτω ίδιες ποσότητες µε πέρυσι, συγκεκριµένα 1.001.000 τόνοι έναντι 1.013.000 πέρυσι. Αντίστοιχα, αµετάβλητη θα παραµείνει η κατάσταση στο µαλακό, όπου η φετινή συγκοµιδή υπολογίζεται σε 2.970.000 τόνους, έναντι 2.964.000 πέρυσι.
Υπερδιπλασιασµός για την Ισπανία
Στη Γαλλία αναµένεται επίσης µείωση στη σοδειά σκληρού σίτου, της τάξης του 10,4%. Συγκεκριµένα, η Coceral αναµένει παραγωγή 1.150.000 τόνων το 2024, έναντι 1.284.000 τόνων πέρυσι (-10,4%). Στο κριθάρι, η γαλλική παραγωγή θα είναι εξίσου ελλειµµατική κατά 10,7% και θα διαµορφωθεί σε 11.016.000 τόνους έναντι 12.335.000 πέρυσι. Η µεγαλύτερη ποσοστιαία µείωση αναµένεται στο µαλακό σιτάρι, στο 13,4%. Αναλυτικά, εκτιµάται πως η φετινή σοδειά θα ανέλθει σε 30.353.000 τόνους έναντι 35.052.000 τόνους πέρυσι.
Όσον αφορά υπόλοιπες χώρες µε αξιοπρεπή παραγωγή σκληρού σίτου, η Ισπανία εµφανίζει υπερδιπλασιασµό στις ποσότητες της, από 306.000 τόνους πέρυσι σε 798.000 τόνους φέτος (+261%). Η Αυστρία από την άλλη αναµένει µία παραγωγή 130.000 τόνων, έναντι 136.000 τόνων πέρυσι (-4,4%). Η Γερµανία θα έχει επίσης µία µικρότερη σοδειά, υπολογιζόµενη σε 224.000 τόνους έναντι 242.000 πέρυσι (-7,4%). H Τσεχία περιµένει πάνω κάτω ίδιες ποσότητες µε πέρυσι, στους 117.000 τόνους έναντι 112.000 πέρυσι (+4,5%), η Κύπρος 12.000 τόνους, η Ουγγαρία θα έχει µείωση κατά 20,6% (από 209.000 τόνους σε 166.000 τόνους), η Μάλτα αναµένει 9.000 τόνους, η Βουλγαρία 48.000 τόνους, η Ρουµανία 19.000 και η Σλοβακία 313.000 τόνους φέτος, έναντι 360.000 τόνους πέρυσι (-13,1%).
Πηγή: www.agronews.gr