Τέσσερα Ταµεία χρηµατοδότησης αγροτών πρότειναν οι εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων στις διαχειριστικές αρχές της Ελλάδας, για την ΚΑΠ 2023-2027. Πρόκειται για τη συνέχιση των Ταµείων Εγγυήσεων Αγροτικής Ανάπτυξης, Μικρών ∆ανείων και την ίδρυση δύο καινούργιων, ένα για Νέους Αγρότες και ένα για ∆ιαχείριση Κινδύνων.
Ειδικότερα για το Ταµείο Εγγυήσεων Αγροτικής Ανάπτυξης προτείνεται µαζί µε το δάνειο να χορηγείται στον δικαιούχο είτε καθαρή επιδότηση που δεν επιστρέφεται είτε επιδότηση επί του επιτοκίου, µε στόχο τη µόχλευση 150 εκατ. ευρώ. Για το Ταµείο Μικρών ∆ανείων προτείνεται η αύξηση του ποσού από τα 25.000 ευρώ στα 40.000 ή 50.000 ευρώ όπως είχε προαναγγείλει η Agrenda. Και για τα δύο Ταµεία προτείνεται να επιτρέπεται στους αγρότες να λαµβάνουν το ποσό καθαρά και µόνο για κεφάλαιο κίνησης, δηλαδή χωρίς την ανάγκη συνοδευτικού επενδυτικού σχεδίου.
Αναλυτικότερα, σύµφωνα µε την παρουσίαση των εκπροσώπων της Ευρωπαϊκής Τράπεζας κκ. Τριτάρη, Μιχαηλίδου στην Επιτροπή Παρακολούθησης της ΚΑΠ που πραγµατοποιήθηκε την Τρίτη 10 ∆εκεµβρίου στην Καβάλα προτείνονται τα εξής:
Ταµείο Μικρών ∆ανείων Αγροτικής Επιχειρηµατικότητας
Προτεινόµενες αλλαγές:
- Αύξηση του µέγιστου ποσού του δανείου από 25.000 ευρώ σε 40.000 ή 50.000 ευρώ.
- Επιλεξιµότητα αυτόνοµου κεφαλαίου κίνησης, δηλαδή χωρίς την ανάγκη συνοδευτικού επενδυτικού σχεδίου.
- Προϋπολογισµός: 15,16 εκατ. ευρώ.
- Μόχλευση: Συνολικά διαθέσιµο ποσό προς τους τελικούς παραλήπτες 25,97-32,42 εκατ. ευρώ.
Ταµείο Εγγυήσεων Αγροτικής Ανάπτυξης
- Επιδότηση επιτοκίου ή επενδυτική επιχορήγηση και τεχνική βοήθεια.
- Αύξηση του ελάχιστου µεγέθους δανείου από 10.000 σε 20.000 ευρώ.
- Επιλεξιµότητα αυτόνοµου κεφαλαίου κίνησης χωρίς την ανάγκη συνοδευτικού επενδυτικού σχεδίου.
- Προϋπολογισµός ΚΑΠ: 47,04 εκατ. ευρώ.
- Μόχλευση: Συνολικός διαθέσιµο ποσό για τους τελικούς παραλήπτες: 149,59 εκατ. ευρώ.
Αναγκαία η αύξηση του προϋπολογισµού των Ταµείων
Παράλληλα τα δύο στελέχη της ΕΤΕπ πρότειναν την αύξηση του προϋπολογισµού για την επιτυχηµένη εφαρµογή των χρηµατοδοτικών µέσων ώστε:
- Να αντιµετωπίσουν τις σηµαντικές ανάγκες της αγοράς.
- Να προσελκύσουν το ενδιαφέρον των ενδιάµεσων χρηµατοπιστωτικών φορέων για την υλοποίηση και προώθησή τους.
Στα 31 εκατ. ευρώ το Ταμείο Νέων Αγροτών
Για τους Νέους Αγρότες προτάθηκε από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων ένα Ταµείο που θα συνδυάζει καθαρή επιχορήγηση και εγγύηση του 80% του δανείου. Το µέγιστο ποσό ενίσχυσης δεν θα υπερβαίνει τα 100.000 ευρώ, ενώ το ενδεικτικό επίπεδο της επιχορήγησης είναι στο 30-50% του συνολικού ποσού που θα ζητά ο δικαιούχος νέος αγρότης. Συνολικά, στόχος, σε πρώτη φάση, είναι να µοχλευθούν ποσά ύψους έως 31 εκατ. ευρώ, µε το ΠΑΑ να παρέχει 10 εκατ. ευρώ για τη λειτουργία του Ταµείου. Αναλυτικότερα στην παρουσίαση αναφέρθηκαν τα εξής:
Νέο Ταµείο: Ταµείο Εγγυήσεων για Νέους Αγρότες
Χαρακτηριστικά:
- Εγγύηση για τις πρώτες απώλειες χαρτοφυλακίου νέων δανείων σε νέους αγρότες
- Ποσοστό εγγύησης 80%, Ανώτατο όριο χαρτοφυλακίου: 25%
- Το χρηµατοδοτικό µέσο µπορεί να είναι αυτόνοµο ή να ενσωµατωθεί σε ένα από τα άλλα δύο χρηµατοδοτικά µέσα
- Συνδυασµός µε επενδυτική επιχορήγηση.
- Ενδεικτικό επίπεδο επιχορήγησης: 30%-50%.
- Το µέγιστο ποσό ενίσχυσης δεν πρέπει να υπέρβει τα 100.000 ευρώ
- Επιλεξιµότητα της αγοράς γης
- Προϋπολογισµός: 10 εκατ. ευρώ (καλύπτει το χρηµατοδοτικό µέσο και την επιχορήγηση).
Μόχλευση: Συνολικά διαθέσιµο ποσό για τους τελικούς παραλήπτες 20,04-31,31 εκατ. ευρώ.
Σύµφωνα µε το ρεπορτάζ το χρηµατοδοτικό εργαλείο αυτό θα έχει στόχο να καλύψει όσους δεν θα µπορέσουν ή δεν θα προλάβουν να ενταχθούν στο πρόγραµµα Νέων Αγροτών. Ως εκ τούτου, αντίστοιχα, θα µπουν ορισµένα παρόµοια κριτήρια και δεσµεύσεις για όσους λάβουν το δάνειο σε συνδυασµό µε την επιχορήγηση.
Στο τέλος η απόφαση είναι των Τραπεζών
Ό,τι και να προτείνει η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και όποιο και να είναι το τελικό σχέδιο των διαχειριστικών αρχών,
το πώς θα κυλήσει ο µηχανισµός των χρηµατοδοτικών εργαλείων εξαρτάται σχεδόν αποκλειστικά από τη διάθεση των Τραπεζών. Εξάλλου, αυτές είναι που θα κληθούν να βγάλουν στην αγορά υπηρεσίες και προϊόντα που θα αξιοποιούν
τις ωφέλειες των Ταµείων αυτών.
Για παράδειγµα, το Ταµείο Μικροδανείων προωθήθηκε από τις Τράπεζες καθώς ήταν ένα εύκολο εργαλείο µε µικρό ρίσκο, οπότε σηµειώθηκε και µεγάλη απορρόφηση. Το Ταµείο εγγυήσεων από την άλλη, ενώ αρχικά υπήρξε µία «φόρα», µετά στην αγορά επικράτησε αβεβαιότητα για τον συνδυασµό µε τις επιχορηγήσεις από τα Σχέδια Βελτίωσης, τη Μεταποίηση κ.λπ. Παράλληλα, θα πρέπει υποχρεωτικά τα εν λόγω χρηµατοδοτικά εργαλεία να συνδυάζονται µε χαµηλότερο επιτόκιο και χαµηλές ή µηδενικές εξασφαλίσεις.
Άμεση ρευστότητα στην περίπτωση πτώσης εισοδήματος
Τέταρτο Ταµείο προτείνεται να είναι από τα στελέχη της ΕΤΕπ ένα που θα αφορά τη «∆ιαχείριση Κινδύνων». Στόχος του θα είναι σε περιπτώσεις απώλειας εισοδήµατος ή φυσικής καταστροφής η οποία δεν καλύπτεται από τον ΕΛΓΑ ή δεν υπάρχει ασφάλιση (προαιρετική), ο αγρότης να µπορεί να δανειοδοτείται µε ευνοϊκούς όρους για λόγους ρευστότητας. Πρόκειται για ένα προφανώς αµφιλεγόµενο εργαλείο, το οποίο ναι µεν σχεδιάζεται για να διευκολύνει µε κάποιον τρόπο τον παραγωγό, ωστόσο φαίνεται να υποκαθιστά το ρόλο των κρατικών ενισχύσεων σε περιπτώσεις κινδύνων που δεν καλύπτει ο ΕΛΓΑ. Όπως και να έχει το συγκεκριµένο εργαλείο, αν και εφόσον τελικώς ενεργοποιηθεί, θα έρθει αρκετά αργότερα στην αγορά σε σχέση µε τα άλλα Ταµεία, καθώς δεν υπάρχει η τεχνογνωσία από τις διαχειριστικές αρχές για να δηµιουργήσουν ενός τέτοιου µηχανισµού, ενώ και από πλευράς ευρωπαϊκών κανονισµών το περιβάλλον είναι θολό.
Πολυπεπίπεδη ασφάλιση
Αναλυτικότερα στην παρουσίαση αναφέρονταν τα εξής:
∆υνατότητα ενίσχυσης διαχείρισης κινδύνων µέσω ενός πολυεπίπεδου ασφαλιστικού συστήµατος:
1ο επίπεδο ασφάλισης: Υποχρεωτική ασφάλιση ΕΛΓΑ η οποία καλύπτει κινδύνους που συνδέονται µε την γεωργική παραγωγή.
2ο επίπεδο ασφάλισης:
- Εθελοντικό σύστηµα αµοιβαίων κεφαλαίων:
1) κάλυψη πρόσθετων κινδύνων παραγωγής, ή
2) σταθεροποίηση εισοδήµατος.
- Χρηµατοδοτικό µέσο: Κεφάλαιο κίνησης για αγροτικές επιχειρήσεις που δεν συµµετέχουν στο εθελοντικό σύστηµα αµοιβαίων κεφαλαίων. Το χρηµατοδοτικό µέσο αυτό θα είναι ένα εγγυοδοτικό εργαλείο µε σηµαντικό ποσοστό κάλυψης ρίσκου για την παροχή κεφαλαίου κίνησης από τις συνεργαζόµενες τράπεζες µε βάση ένα συµβάν ενεργοποίησης (π.χ φυσική καταστροφή, απότοµη µείωση εισοδήµατος για άλλους λόγους κ.λπ).
Στόχος θα είναι η ανάκαµψη των επιχειρήσεων από γεγονότα που επηρεάζουν σοβαρά τη γεωργική παραγωγή ή από απώλεια εισοδήµατος.
Πηγή: www.agronews.gr