Σήμερα, 21 Μαρτίου, είχε διαρρεύσει ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα ανακοινώσει την αναθεωρημένη πρόταση οδηγίας για τη βιώσιμη χρήση των παρασιτοκτόνων (Sustainable Use of Pesticides Directive – SUD), στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής στρατηγικής «Από το Αγρόκτημα στο Πιάτο» και της «Προστασίας της Βιοποικιλότητας».
Σύμφωνα, όμως, με ανεπίσημες πληροφορίες του CropLife Europe, του Συνδέσμου των Εταιρειών Φυτοπροστασίας στην Ευρώπη, αυτό το βήμα δεν θα γίνει από την Κομισιόν, λόγω του πολέμου στην Ουκρανία. Και θα αναβληθεί για αργότερα. Εξάλλου, ήδη έχει ανακοινώσει ο Επίτροπος Γεωργίας, Γιάνους Βοϊτσεχόφσκι, ότι η Επιτροπή εξετάζει την αξιοποίηση ποσοστού των ακαλλιέργητων εκτάσεων, μέτρου που έχει επιβληθεί από την Κοινή Αγροτική Πολιτική για τη διατήρηση της βιοποικιλότητας. Δηλαδή, ένα μέρος των ακαλλιέργητων χωραφιών που είναι σε αγρανάπαυση, να σπαρθούν με προϊόντα που έχει ανάγκη η Ε.Ε. και θα λείψουν από τις αγορές λόγω του πολέμου, όπως ηλίανθο, μαλακό σιτάρι και καλαμπόκι.
Όλα αυτά δείχνουν ότι η Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία (EU Green Deal) πάει πίσω. Και ο λόγος είναι η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Ή μήπως όχι; Μία άλλη άποψη, την οποία εκφράζει το Corporate Europe Observatory, το Παρατηρητήριο για τη Δράση των Εταιρειών στην Ευρώπη, σε εκτενέστατη έρευνα που πραγματοποίησε, είναι ότι:
Προκειμένου να αντιμετωπιστεί η σοβαρή απειλή κατά της βιοποικιλότητας, η Ε.Ε. θα υποβάλει πρόταση για στόχους μείωσης της χρήσης φυτοφαρμάκων. Αυτό έχει βάλει τη βιομηχανία σε κατάσταση επιβίωσης. Ένα νέο έγγραφο που διέρρευσε από την ομάδα lobbying CropLife Europe δείχνει ότι, ενώ μιλάει με μεγάλα λόγια για την υποστήριξη της Πράσινης Συμφωνίας, στην πραγματικότητα χρησιμοποιεί μια ευρεία ποικιλία τακτικών πίεσης, για να υπονομεύσει τους φιλόδοξους, δεσμευτικούς στόχους της Συμφωνίας.
Η άποψη του γενικού διευθυντή του CropLife Europe, Olivier de Matos, εκφράστηκε προ ημερών μέσω ενός προωθημένου άρθρου στο brusselstimes.com:
Η κλιμάκωση των τιμών των τροφίμων που ήδη ταλαιπωρούν τους καταναλωτές σε όλο τον κόσμο φαίνεται ότι θα γίνει πολύ χειρότερη. Τα Ηνωμένα Έθνη έχουν προειδοποιήσει ότι το ήδη ρεκόρ του παγκόσμιου κόστους των τροφίμων θα μπορούσε να αυξηθεί κατά 22% περαιτέρω, καθώς ο πόλεμος καταπνίγει το διεθνές εμπόριο και αποδεκατίζει τις μελλοντικές σοδειές.
Την περασμένη εβδομάδα, είδαμε ήδη εκκλήσεις προς την Ευρωπαϊκή Ένωση να βάλει στο ράφι την ατζέντα της βιωσιμότητας (σ.σ. Πράσινη Συμφωνία) για να προσπαθήσει να διατηρήσει την επισιτιστική ασφάλεια της ηπείρου. Όμως, ενώ θα πρέπει πράγματι να εφαρμοστούν άμεσα προσωρινά μέτρα λόγω της σύγκρουσης στην Ουκρανία, η κλιματική αλλαγή παραμένει μια μεγάλη απειλή για την επισιτιστική ασφάλεια.
Η μη αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής σημαίνει ότι απλώς δεν θα υπάρχουν επαρκείς πόροι για να θρέψουν τον παγκόσμιο πληθυσμό μακροπρόθεσμα. Η βιωσιμότητα, η βιοποικιλότητα και η γεωργία μπορούν -και πρέπει- να συνυπάρχουν. Εάν μπορούμε να συμφωνήσουμε σε αυτή τη θεμελιώδη αρχή, τότε το ερώτημα που απομένει είναι το “πώς”. Φυσικά, ο πόλεμος στην Ουκρανία δημιουργεί τεράστια αβεβαιότητα σχετικά με το “πώς”, αλλά αυτό σίγουρα κάνει την ανάγκη εξεύρεσης λύσεων πιο επιτακτική, αντί να εγκαταλείψουμε εντελώς τις προσπάθειές μας.
Οι θεμελιώδεις αρχές της στρατηγικής “από το αγρόκτημα στο πιάτο” (Farm to Fork) είναι υγιείς. Αλλά για να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις της, οι αγρότες πρέπει να έχουν μια εργαλειοθήκη που θα τους επιτρέψει να παράγουν τρόφιμα με βιώσιμο τρόπο. Οι αγρότες και οι προμηθευτές τους χρειάζονται ένα υποστηρικτικό ρυθμιστικό περιβάλλον της ΕΕ για την καινοτομία που θα τους επιτρέψει να παράγουν επαρκή τρόφιμα με βιώσιμο τρόπο.
Επιταχύνουμε τις προσπάθειές μας γύρω από την καινοτομία για την παροχή λύσεων που θα επιτρέψουν στους γεωργούς να ξεπεράσουν τις μυριάδες προκλήσεις. Αυτό περιλαμβάνει νέες ιδέες που θα βοηθήσουν τους αγρότες να αντιμετωπίσουν τα πάντα, από παράσιτα και ασθένειες, ακραία καιρικά φαινόμενα έως τις μεταβαλλόμενες διατροφικές τάσεις της κοινωνίας – και όλα αυτά με γνώμονα την προστασία του περιβάλλοντος.
Οι γεωργικές τεχνολογίες εξελίσσονται ταχύτερα από ποτέ, αλλά χρειάζονται έως και 11 χρόνια για να περάσει ένα προϊόν από το ρυθμιστικό σύστημα μέχρι να φτάσει τελικά στην αγορά. Εν τω μεταξύ, τα παράσιτα και οι ασθένειες των καλλιεργειών (ακόμη και οι κοινωνικές αλλαγές) δεν τηρούν αυτό το μακρύ χρονικό πλαίσιο. Οι αγρότες πρέπει να τα αντιμετωπίσουν αμέσως.
Εξασφαλίζοντας έγκαιρες εγκρίσεις, η ΕΕ μπορεί να επιτρέψει την ταχεία πρόσβαση σε μια ποικιλία καινοτόμων λύσεων φυτοπροστασίας, βοηθώντας έτσι τους αγρότες να βελτιώσουν την ποιότητα, την πρόσβαση στην αγορά και την εμπορευσιμότητα των προϊόντων τους.
Την επόμενη εβδομάδα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρόκειται να δημοσιεύσει αναθεώρηση των κανόνων για τη βιώσιμη χρήση των φυτοφαρμάκων, στο πλαίσιο της δέσμης μέτρων της ΕΕ για την προστασία της φύσης. Πρόκειται για μια ακόμη ευκαιρία να συζητήσουμε και να προωθήσουμε ανοιχτά τα καινοτόμα γεωργικά εργαλεία και τεχνολογίες που θα χρειαστούμε για να εξασφαλίσουμε έναν βιώσιμο και ασφαλή εφοδιασμό τροφίμων.
Καθώς η απειλή για τον παγκόσμιο εφοδιασμό τροφίμων αυξάνεται, εναπόκειται σε όλους τους εμπλεκόμενους να διασφαλίσουμε ότι θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να αποτρέψουμε μια επισιτιστική κρίση, είτε από πόλεμο είτε από την κλιματική αλλαγή. Η CropLife Europe επιθυμεί να συμμετάσχει σε έναν ευρύτερο διάλογο και να συμβάλει στην παροχή λύσεων.
Θυμίζουμε ότι σύμφωνα με δημοσιεύματα, η πρόταση της Επιτροπής προβλέπει μείωση της χρήσης των γεωργικών φαρμάκων κατά 50% μέχρι το 2030.
Πηγή: www.agro24.gr