Στη φάση της β’ αξιολόγησης έχει προχωρήσει η µεγαλύτερη µερίδα των περιφερειών της χώρας, στο πρόγραµµα των Νέων Αγροτών, µε την αναλογία εντάξεων προς τις αιτήσεις να είναι πλέον κάτι παραπάνω από 8 στις 10.

Αναλυτικότερα, σύµφωνα µε τη νέα κατανοµή των 100 εκατ. ευρώ πλέον η κατάσταση ανά περιφέρεια σύµφωνα µε τον πίνακα που δηµοσίευσε το ΥΠΑΑΤ διαµορφώνεται ως εξής:

Λαµβάνοντας υπόψη και τις απορρίψεις που θα έρθουν σε ένα ποσοστό των υποψηφίων (λόγω κηπευτικών χαµηλής κάλυψης κ.α.), η αναλογία αιτήσεων και εντάξεων θα πλησιάσει το 100%. Σηµειώνεται πως ύστερα από τους προσωρινούς πίνακες δικαιούχων Νέων Αγροτών που θα εκδοθούν έως τα τέλη Μαΐου θα ακολουθήσουν οι ενστάσεις των απορριπτόµενων και των επιλαχόντων.  Ύστερα θα βγουν και οι τελικοί πίνακες. Υπενθυµίζεται πως το 2023 οι Νέοι Αγρότες θα πρέπει να είναι σε θέση να αποδεικνύουν τζίρο ίσο τουλάχιστον µε το 50% της τυπικής απόδοσης ένταξης που δήλωσαν στο φάκελο του προγράµµατος.

Η πρώτη δόση, η οποία καταβάλλεται με την ένταξη του δικαιούχου στο μέτρο, αφορά το 70% του συνολικού ποσού ενίσχυσης ενώ η δεύτερη δόση καταβάλλεται κατά την ολοκλήρωση του επιχειρηματικού σχεδίου. Υπενθυμίζεται ότι το ποσό της ενίσχυσης δεν συνδέεται με συγκεκριμένες δαπάνες και, ανάλογα με τον τόπο μόνιμης κατοικίας και την παραγωγική κατεύθυνση της εκμετάλλευσης κυμαίνεται από 35.000 έως 40.000 ευρώ. Συνεπώς οι δικαιούχοι έχουν λαμβάνειν από 24.500 έως 28.000 ευρώ το προσεχές διάστημα, αφού έχει υπάρξει σαφής δέσμευση της πολιτείας για εντάξεις πριν εκπνεύσει η άνοιξη του 2022, ώστε να προετοιμαστούν οι Νέοι Αγρότες για την επερχόμενη προκήρυξη των Σχεδίων Βελτίωσης. Τα ποσά της δεύτερης δόσης διαμορφώνονται σε 10.500 ευρώ έως 12.000 ευρώ.

Έρχεται νέο Εξοικονοµώ αποκλειστικά για επιχειρήσεις 

To ερχόµενο διάστηµα αναµένεται να «τρέξει» τo νέο «Εξοικονοµώ» µε πόρους 450 εκατ. ευρώ του Ταµείου Ανάκαµψης το οποίο θα αφορά αποκλειστικά την ενεργειακή αναβάθµιση συνολικά 9.700 µικρών και µεσαίων επιχειρήσεων σε όλη τη χώρα  Στην πρώτη φάση του προγράµµατος, προβλέπεται να διατεθούν έως 250 εκατ. ευρώ. Το πρόγραµµα θα ενισχύει τη βελτίωση της ενεργειακής αποδοτικότητας της λειτουργίας των µικροµεσαίων επιχειρήσεων, µε στόχο εξοικονόµηση κατ’ ελάχιστον 30% του ενεργειακού κόστους. Έµφαση θα δοθεί και στην κατασκευή φωτοβολταϊκών από τις επιχειρήσεις προκειµένου να αυτοκαταναλώνουν ενέργεια και να έχουν χαµηλότερα τιµολόγια. Επίσης προβλέπονται ενεργειακές αναβαθµίσεις στο κτιριακό κέλυφος (θερµοµόνωση τοιχοποιίας – δαπέδου, στέγης κ.λπ., ενεργειακά κουφώµατα/υαλοπίνακες, συστήµατα σκίασης κ.ά.).

 

 

Πηγή: www.agronews.gr

Αφήστε μια απάντηση