Με πιστώσεις περί τα 35 εκατ. ευρώ για υπόλοιπα του έτους 2021 σχετικά µε προγράµµατα και κατά βάση τους Νέους Αγρότες και 4,62 εκατ. ευρώ σε 5.919 παραγωγούς για de minims στην κορινθιακή σταφίδα, βγήκε ο Μάιος, ενώ το επόµενο διάστηµα το βάρος θα δοθεί στους ελέγχους προκειµένου να κλείσουν όλες οι εκκρεµότητες της ενιαίας και των προγραµµάτων της περσινής χρονιάς.

 

Εν µέσω ελέγχων από κοινοτικά κλιµάκια στη ∆οµοκού, «διέρρευσε» µια πληροφορία που θέλει να γίνεται µία πληρωµή για όλα και µάλιστα περί τα µέσα του µήνα.

Ωστόσο, πρακτικά αυτό µάλλον δεν είναι εφικτό. Όσον αφορά τα υπόλοιπα της ενιαίας ενίσχυσης, το σύστηµα για τις διορθώσεις από πλευράς Οργανισµού Πληρωµών έκλεισε, που σηµαίνει ότι τώρα σειρά παίρνουν οι διασταυρωτικοί έλεγχοι, µε το µεγαλύτερο «αγκάθι» τα τελευταία χρόνια να αποτελεί το Εθνικό Απόθεµα. Και µπορεί τα Νιτρικά, το Κοµφούζιο και οι Σπάνιες Φυλές να είναι πιο «έτοιµα» προς πληρωµή, ωστόσο, η εξόφληση σε Βιολογική γεωργία και κτηνοτροφία και εξισωτική πρέπει να αναµένεται το τελευταίο δεκαήµερο του µήνα, δεδοµένου ότι δεν έχουν ολοκληρωθεί οι προθεσµίες για ανακλήσεις ένταξης πράξης, αιτήµατα τροποποίησης πράξης και µεταβιβάσεις στα Βιολογικά µέχρι τις 15 Ιουνίου, ενώ ακόµα δεν έχει ανακοινωθεί το σχετικό χρονοδιάγραµµα για ενστάσεις επί της εξισωτικής. Σε κάθε περίπτωση, δεδοµένου του αυστηρού κοινοτικού πλαισίου και τον φόβο καταλογισµών, η πληρωµή αυτή θα «γραφτεί» έως την Πέµπτη 30 Ιουνίου, µε τους δικαιούχους να βλέπουν χρήµατα στους λογαριασµούς τους ενδεχοµένως και κάποια 24ωρα αργότερα.

Στις εκκρεµότητες και οι υπόλοιπες συνδεδεµένες, που αφορούν την κορινθιακή σταφίδα, το ρύζι, τους µεταξοσκώληκες και τους κτηνοτρόφους χωρίς γη για τα ειδικά δικαιώµατα, µε ποσό 2,7 εκατ. ευρώ για βοοτροφικές εκµεταλλεύσεις και 550.000 ευρώ περίπου για αιγοπροβατοτρόφους, αλλά και η ειδική ενίσχυση βάµβακος για όσους παραγωγούς κυρίως από τη Θεσσαλία δεν έπιασαν το πλαφόν και δεν πληρώθηκαν. Υπενθυµίζεται ότι πέρυσι, οι ενισχύσεις στον τοµέα της κτηνοτροφίας ήταν για το Μέτρο 1 (βοοειδή) στα 201,74 ευρώ ανά ΜΜΖ και για το Μέτρο 2 (αιγοπρόβατα) στα 47,68 ευρώ ανά ζώο, στο ρύζι 27,2 ευρώ το στρέµµα και στην κορινθιακή σταφίδα στα 52,2 ευρώ το στρέµµα.

Έως τις 10 Ιουνίου αποζηµιώσεις παγετού στα εσπεριδοειδή

Εν τω µεταξύ, προκαταβολές αποζηµιώσεων για ζηµιές που προκλήθηκαν από τον παγετό του Ιανουαρίου του 2022 δροµολογεί ο ΕΛΓΑ µε ορίζοντα πίστωσης στους δικαιούχους µέχρι τις 10 Ιουνίου. Σύµφωνα µε σχετική ανακοίνωση του φορέα, σε περίπτωση που η προκαταβολή υπερβαίνει το συνολικό ύψος αποζηµίωσης που δικαιούται ο δικαιούχος, τότε η διαφορά επιστρέφεται ως αυτό αναζητείται ως αχρεωστήτως καταβληθέν.

Στην Π.Ε. Αργολίδος, η προκαταβολή ανά καλλιέργεια διαµορφώνεται ως εξής: πορτοκάλια: 300 ευρώ, πορτοκάλια χυµοποιΐας: 130 ευρώ, λεµόνια: 450 ευρώ, µανταρίνια: 350 ευρώ, γκρέιπφρουτ: 200 ευρώ και κίτρα :160 ευρώ.

Στις Περιφερειακές Ενότητες Λακωνίας, Ηλείας και Αχαΐας στις οποίες επίσης οι καλλιέργειες των εσπεριδοειδών επλήγησαν από τον Παγετό του Ιανουαρίου 2022, θα καταβληθούν προκαταβολές στους παραγωγούς, υπολογιζόµενες ανά στρέµµα και ανά κατηγορία καλλιέργειας, σύµφωνα µε τις εκτιµώµενες ζηµιές.

Τέλος, στην Π.Ε. Άρτας σηµειώνεται ότι το εκτιµητικό έργο του ΕΛΓΑ έχει ολοκληρωθεί καθώς και η σύνταξη των πορισµάτων. Οι παραγωγοί θα λάβουν το σύνολο της αποζηµίωσης τους στην αµέσως επόµενη πληρωµή.

Έπιασαν τις 100.000 οι δηλώσεις ΟΣΔΕ

Πάνω από τις 100.000 διαμορφώνεται ο αριθμός των οριστικοποιημένων δηλώσεων ΟΣΔΕ, με τις πρόχειρες να υπερβαίνουν τις 370.000, σύμφωνα με στοιχεία που παρέθεσε την Τετάρτη 1η Ιουνίου ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Γιώργος Γεωργαντάς στη Βουλή, ενώ μεταξύ άλλων ανέφερε πως μέσα στις επόμενες ημέρες θα γίνουν και οι ανακοινώσεις μέτρων στήριξης σε αγρότες και κτηνοτρόφους.

Απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή Ανδρέα Πουλά, του Κινήματος Αλλαγής, ο υπουργός διευκρίνησε ότι εντός Ιουνίου θα έρθουν οι πρόσφατες παρεμβάσεις, με τον σχεδιασμό να γίνεται «λελογισμένα και στοχευμένα σε αυτούς με τη μεγαλύτερη ανάγκη».

Συγκεκριμένα τόνισε ότι: «Έχουμε ήδη εξασφαλίσει 26,3 εκατ. ευρώ από τα αποταμιευτικά κρίσης της ΕΕ και τη δυνατότητα που μας έδωσε το Συμβούλιο Υπουργών να πάρουμε ποσοστό από τα κονδύλια του Β’ Πυλώνα της ΚΑΠ για τη στήριξη του πρωτογενή τομέα. Θα ανακοινωθούν εντός του Ιουνίου οι πρόσθετες παρεμβάσεις».

Εν τω μεταξύ, την ίδια μέρα, η κρίση στον αγροδιατροφικό κλάδο λόγω της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία και η αύξηση των τιμών αγροτικών εφοδίων, του κόστους παραγωγής και τα ζητήματα επισιτιστικής επάρκειας βρέθηκαν στον πυρήνα συνάντησης του υπουργού Γιώργου Γεωργαντά με τον πρεσβευτή της Γερμανίας Ερνστ Ράιχελ. Στο πλαίσιο της συνάντησης, υπήρξε αμοιβαία ενημέρωση για τα μέτρα που λαμβάνονται σε εθνικό επίπεδο, αντίστοιχα από τις δύο  χώρες για την υποστήριξη των αγροτών, λόγω της εξωγενούς ενεργειακής κρίσης.

Αιτήσεις για εξισωτική με 12,5 ευρώ τα ορεινά

Τις αιτήσεις τους για την εξισωτική αποζηµίωση έτους 2022 καλούνται να κάνουν αγρότες και κτηνοτρόφοι, µε τις ενισχύσεις να διαµορφώνονται στα 12,5 ευρώ το στρέµµα για τις ορεινές περιοχές και στα 8,10 ευρώ για τις µειονεκτικές. Μετά τη δηµοσίευση της πρόσκλησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος, µε συνολικό προϋπολογισµό µειωµένο κατά 10 εκατ. ευρώ από πέρυσι, στα 250 εκατ. ευρώ, οι δυνητικοί δικαιούχοι υποβάλλουν αιτήσεις στήριξης ταυτόχρονα µε τη δήλωση ΟΣ∆Ε.

Εφόσον η αίτηση υποβληθεί επιτυχώς (οριστικοποίηση) στο Ολοκληρωµένο Σύστηµα, λαµβάνει µοναδικό κωδικό και ηµεροµηνία οριστικοποίησης, από την οποία τεκµαίρεται το εµπρόθεσµο της υποβολής. Η ορθή καταχώρηση και υποβολή της ενιαίας αίτησης στη διαδικτυακή εφαρµογή, η πληρότητα του ηλεκτρονικού φακέλου και η εµπρόθεσµη οριστικοποίηση της είναι της αποκλειστικής ευθύνης του αιτούντα.

 

 

Πηγή: www.agronews.gr

Αφήστε μια απάντηση