Οι Νέοι Αγρότες θα είναι από τις πρώτες προκηρύξεις που θα εκδοθούν στα πλαίσια της νέας ΚΑΠ, και µε το πριµ να παραµένει σε υψηλά επίπεδα (30.000-42.500 ευρώ) το ενδιαφέρον αναµένεται µεγάλο.
Σύµφωνα µε το στρατηγικό σχέδιο, αίτηση στο πρόγραµµα θα µπορούν να κάνουν όσοι εγκαταστάθηκαν για πρώτη φορά στη γεωργία έως και 24 µήνες (2 έτη) πριν υποβάλουν αίτηση στήριξης. Τι σηµαίνει αυτό πρακτικά: Εφόσον βγει για παράδειγµα η πρόσκληση Οκτώβριο του 2023, θα µπορούν να µπουν στο Μέτρο εκείνοι που πήραν βεβαίωση από το ΜΑΑΕ ως «νεοεισερχόµενοι στον αγροτικό τοµέα» από τον Οκτώβριο του 2021 και µέχρι και την ηµεροµηνία αίτησης δεν τηρούν τις προϋποθέσεις για να οριστούν ως κατ’ επάγγελµα αγρότες.
Σκέψεις ακόµη και για 36µηνο
Σύµφωνα µε το ρεπορτάζ, ήδη υπάρχουν κάποιες σκέψεις από τις διαχειριστικές αρχές για διεύρυνση του 24µηνου σε 36µηνο ώστε να µπορέσουν να µπουν στο πρόγραµµα και κάποιοι υποψήφιοι Νέοι Αγρότες που δεν κατάφεραν να µπουν στην πρόσκληση του 2021. Αυτό είναι κάτι που θα ξεκαθαριστεί µε την προδηµοσιεύση της καινούργιας πρόσκλησης, η οποία θα γίνει το πιθανότερο πριν ανοίξουν οι αιτήσεις ΟΣ∆Ε την ερχόµενη Άνοιξη.
Φυσικά, δεν είναι µόνο ο χρόνος εγκατάστασης που µπορεί να αποκλείσει έναν υποψήφιο από το Μέτρο. Είναι η ηλικία (έως 41 ετών κατά την ηµεροµηνία προκήρυξης), το ιστορικό των αιτήσεων ΟΣ∆Ε µε βάση την Τυπική Απόδοση, οι αιτήσεις ΟΣ∆Ε του/της συζύγου κ.λπ. Είναι µία σύνθετη εξίσωση η οποία θα λυθεί µόνο µετά την προδηµοσίευση του προγράµµατος.
Με νέο πίνακα Τυπικής Απόδοσης
Από εκεί και πέρα, το βέβαιο είναι ότι θα πρέπει να ξεχάσουν µελετητές και ενδιαφερόµενοι νέοι τον πίνακα τυπικών αποδόσεων που ίσχυε σε όλη την τρέχουσα προγραµµατική περίοδο. Οι διαχειριστικές αρχές ετοιµάζουν έναν νέο πίνακα µε διαφορετικές αποδόσεις τζίρου για την κάθε καλλιέργεια και ίσως υπάρχει και σχετικός διαχωρισµός ανά περιοχή (π.χ ορεινή, νησιωτική) ή Περιφέρεια. Αυτό είναι πολύ σηµαντικό και θα επηρεάσει άµεσα τα αγροτεµάχια/εκτροφές που απαιτούνται για την ένταξη στο πρόγραµµα και προφανώς και την µοριοδότηση.
Από εκεί και πέρα, όσον αφορά το πριµ εγκατάστασης, υπενθυµίζεται πως για τη φυτική παραγωγή ορίζεται στα 30.000 ευρώ και για τη ζωική στα 40.000 ευρώ. Συν 2.500 ευρώ λαµβάνουν οι νέοι αγρότες που εγκαθίστανται σε περιοχές ορεινές ή µειονεκτικές ή σε µικρά νησιά (νησιά µε πληθυσµό έως και3.100 κατοίκους).
Πηγή: www.agronews.gr