Προβληματισμός υπάρχει στη βιομηχανία κονσέρβας από την αναμενόμενη μείωση στην παραγωγή συμπύρηνου ροδάκινου λόγω των ζημιών από τους παγετούς.
Αξίζει να αναφέρουμε ότι κύκλοι της αγοράς υποστηρίζουν ότι υπάρχει το ενδεχόμενων ποσότητες ροδάκινων που πάνε για μεταποίηση να κατευθυνθούν στη νωπή χρήση και να γίνουν εξαγωγές. Οι τιμές παραγωγού τα τελευταία χρόνια στα συμπύρηνα κυμαίνονται στα 20 – 23 λεπτά. Με την αυξημένη ζήτηση που θα υπάρξει φέτος στην αγορά μπορεί να μην συμφέρει τον παραγωγό να πουλήσει στις βιομηχανίες αλλά να το δώσει για νωπή χρήση σε αυξημένη τιμή.
Ο κ. Κώστας Αποστόλου, πρόεδρος της Ένωσης Κονσερβοποιών Ελλάδος (ΕΚΕ), λέει στον ΑγροΤύπο ότι «η ζημιά είναι μεγάλη στα συμπύρηνα ροδάκινα λόγω των καιρικών συνθηκών. Τα εργοστάσια κομπόστας θα ανοίξουν αλλά δεν θα είναι εύκολο να βρουν πρώτη ύλη. Κανένα εργοστάσιο δεν θα μπορέσει να δουλέψει πάνω από το 40% της δυναμικότητάς του. Έχουν γίνει επαφές με κυβερνητικά στελέχη και γνωρίζουν το μέγεθος του προβλήματος που αντιμετωπίζει ο κλάδος. Μέσα στο Μάιο θα έχουμε μια πιο καθαρή εικόνα της φετινής παραγωγής. Θα πρέπει οικονομικά να στηριχθεί όλος ο κλάδος (παραγωγοί, μεταποίηση, τυποποίηση). Η συγκομιδή αναμένεται να ξεκινήσει από τις αρχές Ιουλίου.
Φέτος αναμένουμε πολύ μειωμένη παραγωγή συμπύρηνου ροδάκινου και η ποσότητα της κομπόστας θα είναι μικρή. Τα αποθέματα που υπάρχουν δεν μπορούν να καλύψουν τις αυξημένες ανάγκες. Το 2020 οι εξαγωγές κομπόστας ανήλθαν σε περίπου 304.000 τόνους. Η αύξηση τιμής για την αγορά της πρώτης ύλης θα φέρει και αύξηση στην τιμή της κομπόστας. Είναι σίγουρο ότι θα χαθούν κάποιες αγορές».
Προβλήματα όμως υπάρχουν και στην παραγωγή βιομηχανικού βερίκοκου (κυρίως ποικιλίας Μπεμπέκου). Η συγκομιδή του θα ξεκινήσει από 10 έως 15 Μαΐου. Υπάρχουν μεγάλες ζημιές στην παραγωγή της Βόρειας Ελλάδας. Ευτυχώς στην Πελοπόννησο οι ζημιές είναι μικρότερες».
Όπως ανέφερε στον ΑγροΤύπο ο κ. Τάσος Χαλκίδης, παραγωγός και πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Γεωργών Βέροιας, «οι ζημιές είναι μεγάλες στην παραγωγή συμπύρηνου ροδάκινου. Θα πρέπει να στηριχθούν οι βιομηχανίες έστω και με την μικρή παραγωγή που θα υπάρξει για να μπορέσουν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους. Αυτό που θα πρέπει να κοιτάξει ο ΕΛΓΑ είναι να καταβληθούν προκαταβολές των αποζημιώσεων στους παραγωγούς στις αρχές Ιουλίου».
Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο παραγωγός και Γραμματέας του Αγροτικού Συνεταιρισμού Διαβατών κ. Γιάννης Βράνας. Όπως τόνισε στον ΑγροΤύπο «με τις υψηλές θεμοκρασίες των επομένων ημερών θα έχουμε μια πιο ξεκάθαρη εικόνα των ζημιών. Σε συναντήσεις που είχαμε με τον πρόεδρο του ΕΛΓΑ του ζητήσαμε στις περιοχές που υπάρχει ολική ζημιά (100%) στην παραγωγή να μην γίνουν εκτιμήσεις για να προχωρήσουν πιο γρήγορα οι διαδικασίες των αποζημιώσεων».
Ο παραγωγός από την Κουλούρα, Γιώργος Γκάλαβος, δηλώνει στον ΑγροΤύπο ότι «όσο περνούν οι ημέρες αρχίζει και φαίνεται το μέγεθος της ζημιάς. Τα συμπύρηνα φέτος θα είναι λίγα. Η μόνη ποικιλία που φαίνεται να έχει τα λιγότερα προβλήματα είναι η πρώιμη «Κατερίνα». Η μεταποίηση θα έχει μια πολύ δύσκολη χρονιά και όλοι ξέρουν ότι αν χαθεί ένας πελάτης δύσκολα θα τον κερδίσεις ξανά. Κάτι αντίστοιχο είχε γίνει και το 2003, που ήταν μια χρονιά με μεγάλες ζημιές λόγω παγετού. Οι καλλιεργητές από την πλευρά τους είναι πολύ δύσκολο να κάνουν ψεκασμούς και αραιώματα για μια τόσο μικρή παραγωγή. Θα πρέπει άμεσα να χορηγηθούν προκαταβολές για να μπορέσουν να συνεχίσουν την καλλιέργεια. Το ίδιο όμως θα πρέπει να στηριχθεί και ο υπόλοιπος κλάδος (μεταποίηση κ.α.)».
Πηγή: www.agrotypos.gr