Φύτευση:

  • Εποχή: Χειμώνα – Άνοιξη
  • Αποστάσεις: 5 x 5 m μεταξύ των φυτών

Θερμοκρασίες:        

  • Ελάχιστη: –29oC
  • Μέγιστη: 30 – 35oC

Έδαφος:

  • Αμμοπηλώδες
  • Αποστραγγιζόμενο

pH:

  • Ιδανικό pH: Μικρότερο από 7,5

Άρδευση:

  • Αρδευτικό

Κλάδεμα καρποφορίας:

  • Εποχή: Ιανουάριο – Φεβρουάριο

Συγκομιδή:

  • Εποχή: Καλοκαίρι – Φθινόπωρο (ανάλογα την ποικιλία)
  • Μέθοδος συγκομιδής: Χειρωνακτικά

Ασθένειες:

  • Ιολογικές
  • Λιθίαση αχλαδιάς
  • Μη μεταδοτικές
    • Πικρή κηλίδωση
    • Τροφοπενίες
  • Μυκητολογικές
    • Φουζικλάδιο
    • Ωίδιο
    • Μονίλιες
    • Παρασιτική μολύβδωση
    • Εξέλκωση βραχιόνων
    • Σκωριάσεις
    • Μαύρη κηλίδωση
    • Σεπτωρίαση αχλαδιάς
    • Σηψιρριζίες
    • Φυτοφθόρα
  • Προκαρυωτικές
    • Καρκίνος
    • Βακτηριακό κάψιμο
    • Βακτηρίωση λόγω Pseudomonas Syringae
    • Σκούπα της μάγισσας
    • Καχεξία της αχλαδιάς

Εχθροί:

  • Καρπόκαψα της μηλιάς
  • Αφίδες
  • Ανθονόμος
  • Σκολύτης
  • Ζευζέρα
  • Φυλλοδέτες
  • Φυλλορίχτες
  • Κόσσος
  • Κόκκινος Τετράνυχος
  • Βαμβακάδα της μηλιάς
  • Ψώρα του San Jose
  • Τίγρης της μηλιάς

 

 

Πηγές: https://el.wikipedia.org,www.gaiapedia.gr, Βασιλακάκης Μ., 2004. Γενική και Ειδική Δενδροκομία. Εκδόσεις Γαρταγάνης. Θεσσαλονίκη