Σπορά:

  • Εποχή: Ξεκινά από το Δεκέμβριο για πρώιμες καλλιέργειες και συνεχίζεται μέχρι το Μάρτιο ή και αργότερα για τις όψιμες καλλιέργειες
  • Βάθος: 1 cm

Θερμοκρασίες:

  • Ελάχιστη: 10 – 12oC
  • Βέλτιστη: 20 – 27oC
  • Μέγιστη: 30 – 38oC

Έδαφος:

  • Αμμοπηλώδες
  • Αμμώδη

pH:

  • pH: Μεγαλύτερο του 5,5
  • Ιδανικό pH: 6,0 – 7,0

Άρδευση:

  • Αρδευτικό

Συγκομιδή:

  • Η συγκομιδή των καρπών ξεκινάει από το στάδιο μετά την αλλαγή του χρώματος του καρπού από πράσινο σε κόκκινο
  • Εποχή: Καλοκαίρι
  • Μέθοδος συγκομιδής: Χέρι ή με μηχανήματα (αν η σοδειά προορίζεται για επεξεργασία του προϊόντος)

Ασθένειες:

  • Περονόσπορος
  • Pythiumspp
  • Φυτοφθόρα
  • Ριζοκτόνια
  • Φελλώδης σηψιρριζία
  • Σκληροτινίαση
  • Σκληροτίαση
  • Αδρομυκώσεις
  • Αλτερναρίωση
  • Βοτρύτης
  • Ωΐδιο
  • Κλαδοσπορίωση
  • Βακτηριακό έλκος
  • Βακτηριακή στιγμάτωση
  • Βακτηριακή κηλίδωση
  • Βακτηριακή μάρανση
  • Νέκρωση εντεριώνης
  • Ιός του κίτρινου καρουλίασματος των φύλλων της τομάτας
  • Ιός του κηλιδωτού μαρασμού της ντομάτας
  • Ιός του θαμνώδους νανισμού της ντομάτας
  • Ιός του μωσαϊκού του καπνού
  • Ιός του μωσαϊκού της αγγουριάς
  • Ιός του μωσαϊκού της ντομάτας
  • Ιός του ίκτερου των νεύρων της ντομάτας
  • Ιός Υ της πατάτας

Εχθροί:

  • Tutaabsoluta
  • Λιριόμυζα
  • Κάμπιες
  • Αφίδες
  • Τετράνυχος
  • Ακάριαργύρωσης
  • Βρωμούσες
  • Αλευρώδης
  • Θρίπες
  • Έντομα εδάφους
  • Νηματώδεις

 

Πηγές: www.gaiapedia.gr, https://el.wikipedia.org