Πολλά τα ζητήματα που µμεταφέρουν στον αγροτικό κόσμο τεράστιες ανησυχίες. Μειώνονται ενισχύσεις και μένουν πίσω οι πληρωμές.

Οι εκτεταμένες καταστροφές στις δενδρώδεις καλλιέργειες λόγω παγετού, ο άστατος καιρός που χαμηλώνει τις αποδόσεις στα σιτηρά, η αύξηση στις τιμές των ζωοτροφών και οι επιπτώσεις της στο κόστος παραγωγής των κτηνοτροφικών μονάδων, οι καθυστερήσεις και τα ψαλιδίσματα στις πληρωμές των κοινοτικών επιδοτήσεων και των ειδικών ενισχύσεων, τα μεγάλα εμπόδια στην ανεύρεση και τα υψηλά κόστη των αγρεργατών, οι μεγάλες αβεβαιότητες της νέας ΚΑΠ, τα «κουρεμένα» δικαιώματα και οι παθογένειες των προγραμμάτων και η πλήρης αποδιοργάνωση της διαδικασίας υποβολής των δηλώσεων ΟΣ∆Ε, δείχνουν να είναι ορισμένα µόνο από τα ζητήματα που μεταφέρουν στον αγροτικό κόσμο τεράστιες ανησυχίες.

Κι αυτό,  χωρίς να υπάρχει τρόπος θεσμικής έκφρασης  αυτών των ζητημάτων, επομένως και καμία συζήτηση για την επίλυσή τους.

Ειδικά αυτό τον καιρό, δείχνει να έχει χαθεί ολοκληρωτικά η επαφή του υπουργείου και της κεντρικής διοίκησης µε τους αγρότες και οι όποιες συζητήσεις να είναι αποσπασματικές, να προσεγγίζουν περιστασιακά τα θέματα. Να κρύβουν δηλαδή κάτω από το χαλί τα σοβαρά προβλήματα και να διαιωνίζουν μια αδιέξοδη πελατειακή σχέση η οποία µόνο το στόχο της αγροτικής ανάπτυξης δεν εξυπηρετεί.

Μέσα σ’ αυτό το κλίμα, είναι φυσικό να «ξυπνούν» και πάλι οι φωνές της στείρας διαμαρτυρίας, να βρίσκουν ρόλο οι ξεπερασμένοι από το χρόνο ηγήτορες του κάμπου και να επανέρχεται έστω και σαν «φάρσα» η λογική των μπλόκων.

Ένα τέτοιο συλλαλητήριο µε τρακτέρ προγραμματίζεται για την προσεχή Τετάρτη 16 Ιουνίου στη Λάρισα. Διοργανωτής του η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων νομού Λάρισας και αφορμή η παρελκυστική διαδικασία αποζημιώσεων των αγροτών από τον πρόσφατο παγετό.

 

Εκκρεμότητες:

 

Βαμβάκι: Ειδική ενίσχυση 25 ευρώ το στρέμμα µε κόστος 65 εκατ. ευρώ. Είναι το προϊόν µε τη µμεγαλύτερη απώλεια λόγω Covid στη διάρκεια του 2020.

Αιγοπροβατοτροφία: Κρατική ενίσχυση 30 ευρώ το ζώο λόγω ανόδου στις τιμές  των ζωοτροφών περίπου 30-40%.

Πτηνοτροφία: Για ενισχύσεις περί τα 12 εκατ. ευρώ στον κλάδο της πτηνοτροφίας κάνει λόγο η Διεπαγγελµατική.

Λεβάντα: Ένταξη σε μέτρο ενίσχυσης λόγω σημαντικών απωλειών εισοδήματος διεκδικούν οι αγροτικοί σύλλογοι στον χώρο της λεβάντας. Όπως υποστηρίζουν το 70% της παραχθείσας ποσότητας ελαίου του 2019 μαζί µε το σύνολο της παραγωγής του 2020 παραμένει αδιάθετη στις αποθήκες των συνεταιρισμών, καθώς η τιμή εμφανίζει μείωση πάνω από 50%. Tο ελάχιστο ποσό επιδότησης που απαιτείται για να εξισορροπηθεί η απώλεια εισοδήματος ανέρχεται στα 300 ευρώ το στρέμμα.

 

Ακόμα και τα σίγουρα πάνε για τον Ιούλιο

Παράλληλα, ακόμη και ενισχύσεις που έχουν εγκριθεί αρμοδίως, παραμένουν σε εκκρεμότητα για το καλοκαίρι.

 

Πηγή: www.agronews.gr

Αφήστε μια απάντηση