Τα κριθάρια φέτος στον θεσσαλικό κάμπο αποδεικνύονται χρυσάφι για όσους τα καλλιέργησαν αφού απολαμβάνουν τιμές από 22 λεπτά και πάνω, ενώ έχει σχεδόν ολοκληρωθεί ο αλωνισμός τους και δεν επηρεάστηκαν ούτε από τους παγετούς, όπως τα στάρια, ούτε από τις βροχοπτώσεις της τελευταίας εβδομάδας.

Αντίθετα στο σκληρό σιτάρι που τώρα ξεκινά ο αλωνισμός τους έχουμε τις πρώτες απώλειες και σε βάρος και κυρίως σε ποιότητα από τις άστατες καιρικές συνθήκες που επικράτησαν τη φετινή άνοιξη και τις βροχές αυτής της εβδομάδας.

Κριθάρι

Αιτία για την άνοδο στις τιμές του κριθαριού είναι το γεγονός ότι οι ζυθοποιίες ξέμειναν από αποθέματα και πλέον η ζήτηση υπερισχύει της προσφοράς, ενώ αυξημένη είναι η ζήτηση και για το κτηνοτροφικό κριθάρι με τους κτηνοτρόφους ωστόσο να εκφράζουν την απογοήτευσή τους γιατί σε αυτά τα επίπεδα τιμών δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν. Αξίζει να τονιστεί πως σε σύγκριση με πέρυσι η μείωση στην καλλιέργεια του κριθαριού στο θεσσαλικό κάμπο ήταν της τάξης του 20%, εξαιτίας της απογοήτευσης των παραγωγών για τις χαμηλές τιμές στα 12 με 13 λεπτά το κιλό, που είχαν αρχικά προσφερθεί στα αλώνια ακόμη και από τις ζυθοποιίες που λόγω του lockdown, είχαν μειώσει την παραγωγή τους.

Σκληρό σιτάρι

Για μια, δύο το πολύ ημέρες δούλεψαν οι θεριζοαλωνιστικές μηχανές στα χωράφια, προτού οι βροχές σταματήσουν τη διαδικασία του αλωνισμού στο σκληρό σιτάρι. Οι ποιότητες που συλλέχθηκαν δείχνουν πως η παραγωγή από άποψη ποιότητας είναι καλή, ενώ οι ανησυχίες που προκαλούν οι βροχοπτώσεις περιορίζονται προς το παρόν στην καθυστέρηση της διαδικασίας και όχι σε τυχόν επιπτώσεις στα επίπεδα υγρασίας. Πάντως σε ορισμένες περιοχές της Λάρισας όπου έβρεχε συνεχόμενα δύο ημέρες τα στάρια άρχισαν να ασπρίζουν, ενώ αντίθετα λίγες ήταν οι βροχές στα χωράφια της οδού Βόλου.

Αν δεν υπήρχαν οι βροχές αυτές τις μέρες οι θεριζοαλωνιστικές θα δούλευαν στο φουλ, μας ανέφερε ο γεωπόνος Γιάννης Ράγκος, ο οποίος είναι προβληματισμένος πέρα από την ποιότητα σε όσα στάρια επλήγησαν από τις βροχές και για τις στρεμματικές αποδόσεις, καθώς παγετοί και λίβες στη συνέχεια την άνοιξη, άδειασαν από βάρος τα στάχυα…

Σε ότι αφορά τις τιμές οι έμποροι δίνουν 22 με 23 λεπτά το κιλό στα αλώνια, ωστόσο οι παραγωγοί εκφράζουν την αισιοδοξία ότι και εδώ η έλλειψη αποθεμάτων στους μύλους θα οδηγήσει σε επίπεδα πάνω από τα 25 λεπτά.

 

 

Πηγή: thessaliatv.gr

Αφήστε μια απάντηση