Με κοινοτικούς πόρους που έχουν προβλεφθεί για διαρθρωτικά προγράμματα της ενδιάμεσης διετίας 2021-2022, δηλαδή μέχρι να τεθεί σε εφαρμογή η νέα ΚΑΠ, πρόκειται να χρηματοδοτηθούν δύο νέες δράσεις που έχει ήδη δρομολογήσει το υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και αναμένεται να δοθούν στη δημοσιότητα το επόμενο διάστημα.

Τις προτάσεις για την ενεργοποίηση των ολοκαίνουργιων αυτών επενδυτικών δράσεων από το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης για την περίοδο 2021-2022, έχει στα χέρια του ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Σπήλιος Λιβανός. Όπως δήλωσε στην Agrenda υψηλόβαθμο στέλεχος των διαχειριστικών αρχών του ΠΑΑ, ακόμα και μέσα στο μήνα αναμένεται να υπάρξουν οι σχετικές ανακοινώσεις από τον Υπουργό. Το σχέδιο βέβαια δεν έχει περάσει τον ευρωπαϊκό σκόπελο (απαιτείται η σχετική έγκριση) εξού και ο λόγος της καθυστέρησης στις ανακοινώσεις, ωστόσο μετά τα Βιολογικά, τους Νέους Αγρότες και τα Σχέδια Βελτίωσης, τα νέα Μέτρα αναμένεται να ενεργοποιηθούν μέσα στη διετία.

Μία από αυτές τις δράσεις που εξετάζεται να ενεργοποιηθεί είναι ένα ειδικό Μέτρο για την επιδότηση ασφαλίστρου αγροτών όσον αφορά ασφαλιστικούς κινδύνους που δεν καλύπτει ο ΕΛΓΑ. Το συγκεκριμένο Μέτρο (κωδική ονομασία Μέτρο 17) είχε ενταχθεί στο ΠΑΑ της τρέχουσας περιόδου αλλά τελικά διαγράφηκε και δεν ενεργοποιήθηκε ποτέ.

Από την άλλη, έχει «κλειδώσει» η ενεργοποίηση του Μέτρου των μικροπιστώσεων έως 25.000 ευρώ για τους αγρότες.  Σκοπός των αρχών είναι να ενεργοποιηθεί το συγκεκριμένο εργαλείο μέχρι το τέλος του έτους, και, να βγουν στην αγορά τραπεζικά προϊόντα που θα έχουν αρκετά μειωµένο επιτόκιο, και, να προσφέρονται τα δάνεια µε μηδενικές εξασφαλίσεις, καθώς το ποσό των δανείων είναι αρκετά μικρό. Στις σκέψεις των διαχειριστικών αρχών βρίσκεται επίσης η παράλληλη ενεργοποίηση της Τεχνικής Βοήθειας, δηλαδή το κάθε δάνειο να συνοδεύεται και από συμβουλευτικές υπηρεσίες προς τον δικαιούχο. Αυτό είναι ένα μοντέλο που ακολουθείται από διεθνείς τραπεζικούς οργανισμούς και ειδικότερα την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD) στα προϊόντα που προσφέρει προς τους δανειολήπτες.

 

Πηγή: www.agronews.gr

Αφήστε μια απάντηση