Στην εκπνοή το έφεραν πάλι οι αρμόδιοι των πληρωμών για την εξόφληση των εκκρεμοτήτων της ενιαίας και των προγραμμάτων της περσινής χρονιάς.

Το θετικό είναι ότι έρχεται εβδομάδα πιστώσεων, σταδιακά -κατά τα γνωστά- αρχής γενομένης µε υπόλοιπα ενιαίας, συνδεδεμένων και Εθνικό Απόθεμά, για να ακολουθήσουν Νιτρικά και Βιολογικά. Οι πληροφορίες κάνουν λόγο για έναρξη της διαδικασίας από την ερχόμενη Τρίτη, µε επικρατέστερη ημέρα για το μεγαλύτερο μέρος των πιστώσεων της ενιαίας την Τετάρτη, και μέχρι το τέλος της εβδομάδας να έχει κλείσει και η οφειλή που αφορά τα προγράμματα, η πληρωμή για τα οποία θα «γραφτεί» στις 30 Ιουνίου, όπως ορίζει ο κοινοτικός κανονισμός, µε τους δικαιούχους ωστόσο να βλέπουν χρήματα µία ή δύο ημέρες μετά.

Οι αγρότες έχουν λαµβάνειν περί τα 100 εκατ. ευρώ που αφορούν το 3% της βασικής, το 5% του πρασινίσματος και το 10% για τους αγρότες νεαρής ηλικίας, που ξέμειναν από την πληρωμή του περασμένου Δεκέμβρη, λόγω του «μπλεξίματος» µε το Εθνικό Απόθεμά. Μια «καυτή πατάτα» που αφορά περί τα 30 εκατ. ευρώ και βρίσκεται αυτές τις μέρες στα χέρια του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, ο οποίος δείχνει «πρόθεση» να συναινέσει στην πληρωμή των αιτούντων, αν και πρόκειται για κατ’ επίφαση δικαιούχους όπως διαπιστώθηκε (ρεπορτάζ σελ. 10-11 της Σαββατιάτικης Agrenda).

Σε εκκρεμότητα προς πληρωμή παραμένουν ακόμα και κάποιοι δικαιούχοι συνδεδεμένων, που έμειναν εκτός στην πρώτη πίστωση, µε τις πιο «μαζικές» περιπτώσεις να αφορούν τους 5.500 αιγοπροβατοτρόφους και κάποιους βαµβακοπαραγωγούς -κυρίως της Καρδίτσας- που δεν κατάφεραν να πιάσουν το πλαφόν στις αποδόσεις. Όσον αφορά τους κτηνοτρόφους, οι πληροφορίες λένε ότι γίνεται προσπάθεια να τακτοποιηθούν μέσα στην ερχόμενη εβδομάδα, δεδομένου ότι οριστικοποιήθηκαν οι διοικητικές πράξεις που υπέβαλλαν και απομένει ο τελικός έλεγχος για να βγει η παρτίδα πληρωμής.

Σχετικά µε την ειδική ενίσχυση βάμβακος, πρέπει να θεωρείται σίγουρο ότι όσων παραγωγών οι καλλιέργειες επλήγησαν από τον Ιανό το περασμένο φθινόπωρο και λόγω των χαμηλών ή και μηδενικών αποδόσεων δεν πληρώθηκαν, μετά τη ρύθμιση που κατεβάζει από το 20% στο 30% το όριο των αποδόσεων (όπως προκύπτει από τον μέσο όρο πενταετίας ανά περιφερειακή ενότητα) θα δουν χρήματα στους λογαριασμούς τους μέσα στην επόμενη εβδομάδα.

Μετά από αυτές τις πιστώσεις θα πάρουν σειρά τα υπόλοιπα από προγράμματα της περσινής χρονιάς, µε το μεγαλύτερο κοµµάτι να αφορά τη Βιολογική Γεωργία και Κτηνοτροφία, µε ένα ποσό ύψους 52 εκατ. ευρώ. Όσον αφορά το ποιοι πληρώνονται, να σημειωθεί ότι χρήματα δεν αναμένουν οι δικαιούχοι της 1ης προκήρυξης του 2016 για την τριετία, ενώ υπόλοιπα έχουν οι παραγωγοί της 1ης προκήρυξης για την πενταετία, αυτοί της τριετίας της 2ης προκήρυξης του 2017, όλοι (τριετία και πενταετία) της 3ης προκήρυξης του 2019 και αυτοί της πενταετίας της 4ης προκήρυξης του 2019. Εν τω μεταξύ, παρά την κοινοτική υποχρέωση για πίστωση μέχρι 30 Ιουνίου, χωρίς πρόστιμα, το «τράτο» που δίνεται μηχανογραφικά από την εγγραφή της επίσημής ημερομηνίας πληρωμής μέχρι να δουν χρήματα στους λογαριασμούς τους οι δικαιούχοι, δίνει την «ευκαιρία» στους αρμόδιους να «κλέψουν» κάποια 24ωρα από τους παραγωγούς. Σε κάθε περίπτωση όλες οι πληρωμές για τις εκκρεμότητες της περσινής χρονιάς θα έχουν ολοκληρωθεί έως την Παρασκευή.

Για τα μέσα Ιουλίου τοποθετείται η πληρωμή των ειδικών ενισχύσεων στους παραγωγούς υπαίθριου καρπουζιού, mini και obla, καλοκαιρινής και φθινοπωρινής πατάτας, θερµοκηπιακών καλλιεργειών σε ντομάτες και αγγούρια όλης της χώρας πλην Κρήτης και βουβαλοτροφίας, δεδομένου ότι το σύστημα για αιτήσεις είναι ανοιχτό μέχρι τις 2 Ιουλίου. Πιο πίσω και η ενίσχυση 253 ευρώ ανά θηλυκό ζώο αναπαραγωγής για 61.000 χοιροµητέρες, αφού πρώτα υποβληθούν οι αιτήσεις των κτηνοτρόφων.

 

Ως 19 Ιουλίου αιτήσεις για την εξισωτική

Στην προκήρυξη του Μέτρου 13 για την εξισωτική αποζημίωση προχώρησε το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης με τα ποσά ενίσχυσης να καθορίζονται στα 12,5 ευρώ το στρέμμα για τους κατόχους εκμεταλλεύσεων σε ορεινές περιοχές, 8,1 ευρώ το στρέμμα για τις μειονεκτικές περιοχές και στα 2,5 ευρώ το στρέμμα για τις πρώην μειονεκτικές.

Η υποβολή αιτήσεων γίνεται μέχρι τη Δευτέρα 19 Ιουλίου, προσμετρώντας στην καταληκτική ημερομηνία υποβολής της Ενιαίας Αίτησης Ενίσχυσης 2021, η οποία λήγει την 22 Ιουνίου (ή όπως αυτή ισχύει για το εν λόγω έτος), και το διάστημα μετά τη λήξη του οποίου η αίτηση θεωρείται απαράδεκτη. Συνολικά 260 εκατ. ευρώ έχουν δεσμευθεί για το Μέτρο.

Τα απαιτούμενα δικαιολογητικά είναι:

1) Αντίγραφο και των δύο όψεων της αστυνομικής ταυτότητας ή των κρίσιμων σελίδων του διαβατηρίου (μόνο για φυσικά πρόσωπα)

2) Αντίγραφο της πρώτης σελίδας βιβλιαρίου Τράπεζας

3) Για την περίπτωση παράτασης του χρόνου ασφάλισης (άνω των 67 ετών), έγγραφο – βεβαίωση του ασφαλιστικού φορέα του δικαιούχου που πιστοποιεί και επιβεβαιώνει την εν λόγω παράταση. Η υποβολή τους δεν είναι απαραίτητη σε περίπτωση που έχουν ήδη υποβληθεί και καταχωριστεί ηλεκτρονικά  στο πλαίσιο της Ενιαίας Αίτησης Ενίσχυσης προγενέστερου έτους και δεν υπάρχουν μεταβολές.

 

 

Πηγή:www.agronews.gr

Αφήστε μια απάντηση