Οι βροχές το πρώτο δεκαήμερο του Ιουνίου διέκοψαν τον αλωνισμού και ξέπλυναν τα ασυγκόμιστα σιτάρια, µε αποτέλεσμα μεγάλο ποσοστό της φετινής παραγωγής να έχει μειωμένο ειδικό βάρος και υαλώδη.

Σε πολλά παραγωγικά κέντρα οι αποδόσεις μετά βίας υπερβαίνουν τα 350 κιλά το στρέμμα, ενώ στη Βόρεια Ελλάδα υπάρχουν αναφορές και για 200 µε 220 κιλά απόδοση. Να σημειωθεί ότι και πριν τις βροχές αυτές, αρκετά ήταν τα «τζούφια» όπως περιγράφουν στην Agrenda παραγωγοί, λόγω των ελάχιστων βροχοπτώσεων του χειμώνα αλλά και του ανοιξιάτικου παγετού που «χάλασε» τα στάχια, τα οποία είχαν αναπτυχθεί λόγω των υψηλών θερμοκρασιών που είχαν προηγηθεί. Σ’ αυτό το πλαίσιο, ειδικές ποικιλίες σκληρού σίτου που «σώθηκαν» από την κακοκαιρία και διατήρησαν τα ποιοτικά τους χαρακτηριστικά, προορίζονται για τιμές γύρω από τα 28 λεπτά το κιλό μαζί µε το πριμ ποιότητας.

Αίσθηση πάντως προκαλεί η επιμονή του εμπορίου να παίζει το χαρτί των ανοιχτών τιμών, κάτι που προς το παρόν οι παραγωγοί το παρακάμπτουν «βάζοντας στην αποθήκη» τη φετινή σοδειά, όπως μεταφέρει ο παραγωγός Βασίλης Καράογλου από τον Άγιο Κωνσταντίνο. Εκεί η ζημιά από τις καλοκαιρινές μπόρες είναι μεγάλη, µε τον αλωνισμό να βρίσκεται στο 20%.

Παραγωγοί εξηγούν ότι τα 25 λεπτά το κιλό για τη φετινή σοδειά είναι «ακατέβατα», µε το εμπόριο από την πλευρά του να προσπαθεί να μαζέψει «ό,τι βρει». «∆εν υπάρχει φέτος διάκριση στις ποιότητες έπειτα από αυτή την αναποδιά» μεταφέρει συνομιλητής της Agrenda, που κινείται στην εγχώρια αγορά σκληρού σίτου. Αυτό σημαίνει ότι για όσους πρόλαβαν να αλωνίσουν πριν η βροχή σημαδέψει διπλά τα σιτάρια, είτε µε την απουσία της κατά τη σπορά και την ανάπτυξη, είτε µε την υπερβολή του προηγούμενου διαστήματος, πάνε να διεκδικήσουν τιμές που έχουν να ακουστούν χρόνια στην ελληνική αγορά.

Μικρή πάντως φαίνεται ότι είναι η παραγωγή και στην ευρύτερη περιοχή της Μακεδονίας. «Στα 75 µου χρόνια, πρώτη φορά βλέπω τόσο µικρή σοδειά» περιγράφει ο αγρότης Γρηγόρης Ποιµενίδης, αναφερόμενος στα σιταροχώραφα γύρω από το Παλαιό Γυναικόκαστρο Κιλκίς, όπου καλλιεργούνται περίπου 25.000 στρέμματα µε σκληρό. «Πλέον όλοι διαπιστώνουν ότι φέτος δεν υπάρχει αρκετή ποσότητα» συμπληρώνει ο ίδιος.

 

Εκπτώσεις στην πρωτεΐνη 31 λεπτά στην Ιταλία

Μικρές αποδόσεις και στην ιταλική παραγωγή, στην οποία αναμένεται μείωση 10% από πέρυσι, σύμφωνα µε εκτιμήσεις της Coldiretti, η οποία κάνει λόγο για μια δύσκολη καλλιεργητικά χρονιά λόγω ξηρασίας και παγετού σε κρίσιμα στάδια. Με την κατανάλωση ζυμαρικών στο +8,9% και τις εξαγωγές της ιταλικής βιομηχανίας ενισχυμένες κατά 15%, η πρώτη λίστα για τη νέα σοδειά είναι αυξημένη κατά 10 ευρώ από την τελευταία για τα περσινά. Έγιναν και αναπροσαρμογές στις ποιοτικές προδιαγραφές µε την πρώτη ποιότητα για σιτάρια µε ειδικό βάρος 79 kg/hl, υαλώδη 80% και πρωτεΐνη 12%, όταν μέχρι πρότινος η κατηγορία αυτή προϋπέθετε ειδικό βάρος 78 kg/hl, υαλώδη 80% και πρωτεΐνη 13% και τιμή στα 300 µε 310 ευρώ ο τόνος,  ενώ η δεύτερη ποιότητα µε υαλώδη 65% και πρωτεΐνη 11,5% στα 295-300 ευρώ.

Η πρόσφατη τροπική καταιγίδα στις ΗΠΑ φυσικά και ωθεί το βαμβάκι υψηλότερα, παρά τη γενικευμένη πτώση στα δημητριακά. Οι αναλυτές περιμένουν να δουν πόσο έχουν επηρεαστεί τα βαµβακοχώραφα, ενώ παράλληλα αναμένεται η επίσημη ανακοίνωση για τις συνολικές καλλιεργούμενες µε βαμβάκι εκτάσεις στην Αμερική. Η αγορά θεωρεί πως ίσως και τα στρέμματα να είναι τελικά λίγο χαμηλότερα από τις προηγούμενες εκτιμήσεις, αλλά δεν είναι λίγες οι φορές που οι εκτιμήσεις αυτές δεν αποτυπώνουν την πραγματικότητα.

Οι προπωλήσεις υπολογίζονται πως έχουν ξεπεράσει του 70.000 τόνους και οι πρόσφατες τιμές που πληρώθηκαν κυμαίνονται στα 4 σεντς ανά λίμπρα πριμ επί του χρηματιστηρίου για τον Δεκέμβριο ‘21. Οι εκκοκκιστές έχοντας ήδη πουλήσει αρκετά, έχουν κάπως αποτραβηχτεί από την αγορά ή για να πειστούν να πουλήσουν περισσότερα χρειάζονται ένα πολύ δελεαστικό πριμ, το οποίο οι αγοραστές δεν πληρώνουν για την ώρα. Παράλληλα ακούστηκαν πάνω στη χρηματιστηριακή άνοδο και κάποια ακόμα κλεισίματα τιμών από πλευράς παραγωγών.

 

 

Πηγή: www.agronews.gr

Αφήστε μια απάντηση