Εξαντλήθηκε κάθε χρονικό περιθώριο προτού εκκινήσει ο Οργανισμός Πληρωμών την τελική διαδικασία πίστωσης των υπολοίπων ενιαίας στους λογαριασμούς των αγροτών, με τις παρτίδες να «βγαίνουν» το πρωί της Τετάρτης 30 Ιουνίου και τα ποσά να αναμένεται ότι θα εμφανιστούν στους λογαριασμούς των αγροτών μέχρι το απόγευμα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι παρτίδες πληρωμών που είναι υπό έκδοση, θα αφορούν στο σύνολο των ενισχύσεων που μένουν να πληρωθούν, δηλαδή υπόλοιπα ενιαίας, βιολογικά και νιτρικά, ενώ πρώτα θα γίνει η εξόφληση του τσεκ και του Εθνικού Αποθέματος, με τα προγράμματα να πιστώνονται ως το τέλος της εβδομάδας. Επ’ αυτού οι τελευταίες πληροφορίες θέλουν τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Σπήλιο Λιβανό, να ανακρούει πρύμναν, καθώς μόνο μετά τα τελευταία δημοσιεύματα της Agrenda και τις αναρτήσεις του Agronews, δείχνει να αντιλαμβάνεται το μέγεθος της απάτης που έχει στηθεί και μεταφέρει στην κυριολεξία πόρους από τους πραγματικούς αγρότες και κτηνοτρόφους σε επιτήδειους «εξωσχολικούς» που καπηλεύονται τα αδιάθετα δημόσια βοσκοτόπια και τους πόρους που τεχνηέντως σωρεύονται στο Εθνικό Απόθεμα.

Μετά από θορυβώδη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Τρίτης στο υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης υπό τον κ. Λιβανό, με παρουσία του  προεδρείου του ΟΠΕΚΕΠΕ αλλά και υπεύθυνων υπηρεσιακών στελεχών του Οργανισμού, φαίνεται πως ο υπουργός έχει δώσει γραμμή να μην πληρωθούν  σήμερα (Τετάρτη 30 Ιουνίου) παρά μόνο 2,5 – 3 εκατ. ευρώ από το Εθνικό Εθνικό Απόθεμα, δηλαδή ότι αντιστοιχεί σε πραγματικούς αγρότες. Σημειωτέο ότι οι υπηρεσίες του ΟΠΕΚΕΠΕ «έκλειναν το μάτι» για την πληρωμή 44-48 εκατ. ευρώ, όσο είναι το ποσό που διεκδικούν οι απατεώνες.

Υπενθυμίζεται ότι οι αγρότες οι αγρότες έχουν λαμβάνειν περί τα 100 εκατ. ευρώ που αφορούν το 3% της βασικής, το 5% του πρασινίσματος και το 10% για τους αγρότες νεαρής ηλικίας, που ξέμειναν από την πληρωμή του περασμένου Δεκέμβρη λόγω του «μπλεξίματος» µε το Εθνικό Απόθεμα, ζήτημα το οποίο παρεμπιπτόντως λαμβάνει εκτάσεις έπειτα από τα δημοσιεύματα της Agrenda και του Agronews, με προοπτική να φτάσει τις αίθουσες των δικαστηρίων αλλά και το Κοινοβούλιο.

Μαζί στην πληρωμή και υπόλοιπα συνδεδεμένων ενισχύσεων που είχαν μείνει εκτός από προηγούμενες πληρωμές, όπως:

  • η συνδεδεμένη για την εκτροφή μεταξοσκωλήκων, ύψους 410.000 ευρώ περίπου,
  • η ενίσχυση για την καλλιέργεια της μαστίχας Χίου ύψους 1 εκατ. ευρώ περίπου,
  • η πρόσθετη ενίσχυση στη Διεπαγγελματική Οργάνωση Βάμβακος, ύψους 500.000 ευρώ περίπου και
  • οι ενισχύσεις για το έτος 2020 ανά επιλέξιμο τόνο αγελαδινού, πρόβειου και αίγειου γάλακτος, παραγόμενου στα μικρά νησιά του Αιγαίου Πελάγους, που προορίζεται για την παραγωγή παραδοσιακών τυριών και γιαούρτης, συνολικού ποσού 4.337.000 ευρώ

 

Μέχρι την Παρασκευή 2 Ιουλίου πιστώνονται τα προγράμματα

Μετά από αυτές τις πιστώσεις θα πάρουν σειρά τα υπόλοιπα από προγράμματα της περσινής χρονιάς, µε το μεγαλύτερο κομμάτι να αφορά τη Βιολογική Γεωργία και Κτηνοτροφία, µε ένα ποσό ύψους 52 εκατ. ευρώ. Όσον αφορά το ποιοι πληρώνονται, να σημειωθεί ότι χρήματα δεν αναμένουν οι δικαιούχοι της 1ης προκήρυξης του 2016 για την τριετία.

Υπόλοιπα έχουν οι παραγωγοί:

  • της 1ης προκήρυξης για την πενταετία,
  • αυτοί της τριετίας της 2ης προκήρυξης του 2017,
  • όλοι (τριετία και πενταετία) της 3ης προκήρυξης του 2019 και
  • αυτοί της πενταετίας της 4ης προκήρυξης του 2019.

Εν τω μεταξύ, παρά την κοινοτική υποχρέωση για πίστωση μέχρι 30 Ιουνίου, χωρίς πρόστιμα, το «τράτο» που δίνεται μηχανογραφικά από την εγγραφή της επίσημης ημερομηνίας πληρωμής μέχρι να δουν χρήματα στους λογαριασμούς τους οι δικαιούχοι, δίνει την «ευκαιρία» στους αρμόδιους να «κλέψουν» κάποια 24ωρα από τους παραγωγούς. Σε κάθε περίπτωση όλες οι πληρωμές για τις εκκρεμότητες της περσινής χρονιάς θα έχουν ολοκληρωθεί έως την προσεχή Παρασκευή 2 Ιουλίου. 

 

 

Πηγή:www.agronews.gr