Επανέρχεται στο καλεντάρι των προκηρύξεων το Μέτρο 8.1 Δάσωση Γεωργικών Γαιών ενώ ήδη προχωρά ο επαναϋπολογισµός των τιμών ενίσχυσης παραγωγών για την εγκατάσταση, τη συντήρηση της φυτείας, την περίφραξη και την αναφύτευση, σύμφωνα µε απόφαση του γ.γ Ενωσιακών Πόρων και Υποδομών, Δημήτριου Παπαγιαννίδη.

Το συγκεκριμένο Μέτρο, είχε ακυρωθεί ώστε να μεταφερθούν πόροι 50 εκατ. ευρώ για την κάλυψη των αναγκών της εξισωτικής αποζημίωσης και του μέτρου στήριξης των ελαιοπαραγωγών (Μέτρο 21).

Ωστόσο, τα κονδύλια της μεταβατικής ΚΑΠ (2021-2022) επιτρέπουν πλέον να βγει μια πρόσκληση ακόμα κι μέσα στο έτος. Χαρακτηριστικό είναι πως η απόφαση Παπαγιαννίδη δίνει χρονικό ορίζοντα έως τις 30 Σεπτεμβρίου 2021, για να επαναϋπολογιστούν οι ενισχύσεις.

Η απόφαση αναλυτικά:

Στα τεχνικά σημεία του προγράμματος, το Μέτρο 8.1 αφορά όλους τους κατόχους γης που σκοπό έχουν να φυτεύσουν δέντρα σε αγροτεμάχια επιλέγοντας μέσα από έναν κατάλογο 108 ειδών (ευγενή πλατύφυλλα, λοιπά δέντρα). Ανάμεσα στα είδη βρίσκονται: Αγριελιά, καρυδιά, καστανιά, μουριά, μαστιχόδεντρο, δρυς κ.α. Οι ενισχύσεις που παρέχονται είναι τριών μορφών:

Η πρώτη μορφή ενίσχυσης αφορά την επιδότηση της εγκατάστασης φυτείας στο 100% του κόστους. Το μέγιστο ποσό εδώ είχε υπολογιστεί στα 9.090 ευρώ ανά εκμετάλλευση, ωστόσο θα επαναϋπολογιστεί. Στις δαπάνες εγκατάστασης περιλαμβάνονται:

Ο νέος υπολογισμός των τιμών ενίσχυσης θα βασιστεί στις τιμές των εγκεκριμένων από το ελληνικό κράτος (Υπουργείο Υποδομών & Μεταφορών) ενιαίων τιμολογίων εργασιών – Πρασίνου (εγκατάσταση, συντήρηση φυτείας), Οικοδομικών (περίφραξη) κ.λπ. – και όχι σε μέσο όρο τιμών εμπορίου.

Η δεύτερη μορφή ενίσχυσης δίνεται ετησίως και για 8 έτη για την κάλυψη 100% του κόστους για τις εργασίες συντήρησης µε μέγιστο ποσό τα 538 ευρώ (θα επαναϋπολογιστεί).

Η τρίτη μορφή ενίσχυσης είναι ένα 12ετές πριμ που αφορά µόνο αγρότες, ανάλογα το είδος καλλιέργειας που θα «θυσιάσουν» για να βάλουν τα δέντρα: Για παράδειγμα, σε αρδευόμενες εκτάσεις µε σκληρό σιτάρι η αποζημίωση θα είναι 37,5 ευρώ ανά στρέμμα ετησίως.

 

 

Πηγή: www.agronews.gr

Αφήστε μια απάντηση