Με 28,5 λεπτά το κιλό, η συμφωνία που πέτυχε το βράδυ της Πέμπτης 8 Ιουλίου ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Πλατυκάµπου υπό τον επικεφαλής αυτού, Γιάννη Κουκούτση, έρχεται να αλλάξει όλο το κλίμα στην εγχώρια αγορά σκληρού σίτου, δίνοντας νέα δυναμική στις τιμές παραγωγού για το υπόλοιπο της εμπορικής περιόδου.

Η συμφωνία αφορά 3.000 τόνους σκληρού σίτου, µε τα 115 µέλη της οργάνωσης να λαμβάνουν 27 λεπτά το κιλό στο χέρι, χωρίς διαχωρισμό ποιότητας, τόσο για τα προβροχικά, όσο και για τα μεταβροχικά σιτάρια, των περίπου 600 τόνων που θα απορριφθούν από την εταιρεία Αφοί Μπαλούκα.

Να σημειωθεί ότι είναι η τέταρτη συνεχόμενη χρονιά που ο πρόεδρος του συνεταιρισμού Πλατυκάµπου Γιάννης Κουκούτσης, σπάει τα στεγανά του εγχώριου εμπορίου, δίνοντας την υψηλότερη τιμή της αγοράς πάνω στ’ αλώνια και δείχνοντας το δρόμο στα υπόλοιπα συνεργατικά σχήματα. Τέτοιες συμφωνίες που προκύπτουν και από πολυετείς συνεργασίες μεταξύ συνεταιριστών και εμπορίου, δεν μπορούν παρά να δώσουν κατεύθυνση και στην υπόλοιπη αγορά, η οποία ετοιμάζεται πλέον να ξεκουνήσει από τη βάση των 25 λεπτών που διαμορφώθηκε στα αλώνια.

«Είμαστε στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσουμε την καλύτερη δυνατή τιμή παραγωγού για τη φετινή χρονιά και τη διαπραγματευτική µας επιτυχία η οποία δίνει την ίδια τιμή για όλα τα σιτάρια (προβροχικά και µεταβροκικά) που συγκέντρωσε ο συνεταιρισμός δείχνοντας έτσι το συνεταιριστικό µας πνεύμα και την αλληλεγγύη που πρέπει να υπάρχει σε ένα συνεταιρισµό» δήλωσε στην Agrenda ο έμπειρος συνεταιριστής Γιάννης Κουκούτσης.

Η συμφωνία αυτή έρχεται φυσικά να επιβεβαιώσει και τις εκτιμήσεις της Agrenda που από νωρίς φέτος ζύγισε τις ισορροπίες και τις ελλείψεις στην αγορά, προδιαγράφοντας σε προηγούμενα δημοσιεύματά της την πορεία της εγχώριας τιμής προς τα 28 λεπτά το κιλό, µε ορίζοντα ακόμα και τα 30 λεπτά ως το τέλος της χρονιάς.

Οι περισσότεροι παραγωγοί πλέον εκτιμούν πως η αγορά «έχει ακόμα να δώσει» και υπό αυτή τη λογική, λίγες είναι οι ποσότητες που φεύγουν από τα χωράφια, ενώ ακόμα λιγότερες είναι αυτές που φεύγουν µε ανοιχτή τιμή. Σε αυτή την περίοδο, µε τις μηχανές να θερίζουν ακόμα στα χωράφια της Μακεδονίας, είναι κοινό μυστικό ότι η αγορά θα τραβήξει προς υψηλότερα επίπεδα, όσο οι παραγωγές σε Ελλάδα και Ιταλία επιβεβαιώνουν τις ανησυχίες περί μικρών αποδόσεων και χαμηλών ποιοτήτων.

 

 

Πηγή: www.agronews.gr

Αφήστε μια απάντηση