Να εκκινήσει ο νέος κύκλος αύξησης των χαμηλών δικαιωμάτων προς τον περιφερειακό μέσο όρο μέσα στο 2022 έχει αποφασίσει το ΥΠΑΑΤ και σύμφωνα µε το ρεπορτάζ, οι ιθύνοντες καταλήγουν σε ποσοστό σύγκλισης 60%.

Συγκεκριμένα η εισήγηση που έχει στα χέρια του ο Σπήλιος Λιβανός και αναμένεται να ακολουθήσει, αναφέρει για το μοντέλο των ενισχύσεων του 2022 τα εξής:

  1. Όσα δικαιώματα έχουν Μοναδιαία Αξία (AMA∆) μικρότερη του 90% της μέσης περιφερειακής αξίας, θα έχουν αύξηση της αξίας τους τουλάχιστον κατά το 1/3 της διαφοράς µεταξύ της ΑΜΑ∆ και του 90% της μέσης περιφερειακής αξίας, το 2022.
  2. Αν μετά την παραπάνω αύξηση τα δικαιώματα παραμένουν υπερβολικά χαμηλά, θα φτάσουν τουλάχιστον στο 60% της μέσης αξίας της περιφέρειας το 2022.
  3. Όσοι είχαν υπερβολικά υψηλά δικαιώματα, θα χάσουν το μέγιστο 30% το 2022, σε σχέση µε την Μοναδιαία Αξία του 2021.

Επί του πρακτέου αυτό σημαίνει:

Βοσκοτόπια: Σήμερα η μέση περιφερειακή αξία δικαιωμάτων ανά στρέμμα είναι στα 20,2 ευρώ σύμφωνα µε τον ΟΠΕΚΕΠΕ. Ως εκ τούτου, όλοι οι κτηνοτρόφοι το 2022 θα πρέπει να έχουν στην κατοχή τους δικαιώματα µε ελάχιστη αξία 12 ευρώ και άνω το 2022.

Αροτραίες καλλιέργειες: Η μέση περιφερειακή αξία δικαιωμάτων ανά στρέμμα είναι στα 27,6 ευρώ. Όλοι οι αγρότες θα πρέπει να έχουν στην κατοχή τους δικαιώματα αροτραίων καλλιεργειών µε ελάχιστη αξία 16,50 ευρώ και άνω το 2022.

Δενδρώδεις καλλιέργειες: Η μέση περιφερειακή αξία δικαιωμάτων ανά στρέμμα είναι στα 34,1 ευρώ. Όλοι οι αγρότες θα πρέπει να έχουν στην κατοχή τους δικαιώματα σε δενδρώδεις καλλιέργειες µε ελάχιστη αξία 20,50 ευρώ και άνω το 2022.

Για να χρηματοδοτηθεί η αύξηση των δικαιωμάτων θα γίνει οριζόντια περικοπή ανά περιφέρεια ενίσχυσης στις επιδοτήσεις που βρίσκονται πάνω από το μέσο όρο ενισχύσεων (ιστορικά δικαιώματα). Αξίζει να σημειωθεί εδώ ότι στην πραγματικότητα το παραπάνω μοντέλο δεν αναμένεται να φέρει μεγάλες ανακατατάξεις στα ποσά ενισχύσεων το 2022. Ο λόγος είναι πως, ήδη την περίοδο 2015-2019, προβλέφθηκε πάνω-κάτω το ίδιο καθεστώς σύγκλισης. Ωστόσο τα χαμηλά δικαιώματα ποτέ δεν έφτασαν στο ποσό που έπρεπε λόγω της προστασίας των ιστορικών δικαιωμάτων (κανόνας μέγιστης μείωσης έως 30%).

Να σημειωθεί εδώ πως, μέχρι και τη στιγμή που θα φύγει ο σχετικός φάκελος για Βρυξέλλες (διορία έως την 1η Αυγούστου), τίποτε δεν έχει «κλειδώσει», ενώ μένει να φανεί και η ετοιμότητα των υπηρεσιών (κυρίως του ΟΠΕΚΕΠΕ) για να µπει σε τροχιά η σύγκλιση από του χρόνου.

Το αφιέρωμα βρίσκεται διαθέσιμο στην Agrenda που κυκλοφορεί το Σάββατο 10 Ιουλίου.

Αναθεώρηση συνδεδεμένων

Για το τελευταίο έτος της μεταβατικής ΚΑΠ 2022, το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης έχει ανακοινώσει επίσης ότι προτίθεται να επανεξετάσει και τα προϊόντα που λαμβάνουν συνδεδεμένη ενίσχυση . Στο «στόχαστρο» έχουν µπει κυρίως οι συνδεδεμένες ενισχύσεις που δεν προσφέρουν κάποιο ισχυρό κίνητρο σε σχέση µε την αξία της καλλιέργειας. Όπως για παράδειγμα είναι τα ακρόδρυα, που οι παραγωγοί πήραν φέτος 9,6 ευρώ το στρέμμα. Το θέμα των συνδεδεμένων το έχει αναλάβει ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Γιάννης Οικονόµου. Οι έχοντες γνώση των πραγμάτων πάντως, λένε στην Agrenda, πως «δύσκολα θα αλλάξει κάτι το 2022», όσον αφορά τις συνδεδεμένες επιδοτήσεις.

Χωρίς σαφή εικόνα για τα επιλέξιμα στρέμματα στη νέα ΚΑΠ

Η δυνατότητα για κατάργηση των ατομικών δικαιωμάτων που παρέχει το νέο πλαίσιο της ΚΑΠ, δύσκολα μπορεί να αξιοποιηθεί τελικά από την Ελλάδα, καθώς δεν υπάρχουν επαρκείς και αξιόπιστες πληροφορίες για το ποιες είναι οι επιλέξιμες εκτάσεις της χώρας. Αυτό οφείλεται κυρίως στο καθεστώς με τα βοσκοτόπια στη χώρα μας, ενώ εκφράζονται πλέον βάσιμες αμφιβολίες για το αν θα προλάβουν ΥΠΑΑΤ και Περιφέρειες να ολοκληρώσουν τα διαχειριστικά σχέδια βόσκησης έως το τέλος του 2022. Ως εκ τούτου, για την περίοδο 2023-2027 τα κύρια καθεστώτα επιδότησης των άμεσων ενισχύσεων (βασική ενίσχυση, αναδιανεμητική κ.λπ.) θα πορευθούν με βάση τα δικαιώματα, ανεξαρτήτως αν αποφασιστεί από το ΥΠΑΑΤ να επέλθει έως το 2026 το λεγόμενο «flat rate», δηλαδή όλα τα δικαιώματα να έχουν την ίδια αξία (100% σύγκλιση). Υπενθυμίζεται εδώ ότι κοινοτικά η χώρα μας είναι υποχρεωμένη να φέρει τα χαμηλά δικαιώματα τουλάχιστον έως το 85% της μέσης περιφερειακής αξίας έως το 2026.

 

Στις 21 Ιουλίου οι ανακοινώσεις από Λιβανό για τις επιδοτήσεις του 2022

Πηγές κοντά στον σχεδιασμό του Εθνικού Φακέλου, αναφέρουν πως οι επίσημες ανακοινώσεις για το σχεδιασμό των επιδοτήσεων του 2022 αναμένεται να γίνουν στις 21 Ιουνίου, όταν και είναι προγραμματισμένη περιοδεία του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης για τη διαπραγμάτευση της νέας ΚΑΠ στην Αλεξανδρούπολη. Την περασμένη εβδομάδα ο κ. Λιβανός βρέθηκε στην Κρήτη στα πλαίσια της διαπραγμάτευσης για τη νέα ΚΑΠ, όπου και του τέθηκαν αιτήματα όσον αφορά κυρίως την προστασία του εισοδήματος των ελαιοπαραγωγών µε ειδικά κίνητρα µέσω των άμεσων ενισχύσεων.

 

 

Πηγή: www.agronews.gr

Αφήστε μια απάντηση