Δύο μήνες πριν βγει στον αέρα η προκήρυξη, οι μελετητές παρατηρούν συγκράτηση του ενδιαφέροντος σε επίπεδα που θα καλύψουν άνετα τα 420 εκατ. ευρώ του προϋπολογισμού.

Σε επίπεδα κοντά στις 10.000 εκτιμάται πως θα διαμορφωθεί ο αριθμός των αιτήσεων Νέων Αγροτών, σύμφωνα µε εκτιμήσεις μελετητών,  καθώς απομένουν περίπου δύο μήνες πριν ξεκινήσουν οι αιτήσεις ένταξης στο Μέτρο. Το αρχικό ενδιαφέρον φυσικά ήταν αρκετά υψηλό λόγω του πριμ των 35.000-40.000 ευρώ, κάτι που αποτυπώθηκε και στις φετινές μεταβιβάσεις. Ωστόσο η δέσμευση για υποχρεωτική παραμονή στο αγροτικό επάγγελμα έως το 2030 σε συνδυασμό µε τα υψηλότερα κριτήρια τζίρου ένταξης και τις φορολογικές υποχρεώσεις που απορρέουν από το ίδιο το πρόγραμμα, φαίνεται να ισορροπούν την κατάσταση.

Με τον προϋπολογισμό του Μέτρου στα 420 εκατ. ευρώ, αναμένεται να «χωρέσουν» στο πρόγραμμα γύρω στους 11.000 δικαιούχους. Αξίζει να σημειωθεί εδώ βέβαια ότι το 2009 και το 2014 όπου οι δεσμεύσεις ήταν 10ετίας και το πριμ χαμηλότερο σε σχέση µε την επικείμενη πρόσκληση, οι δικαιούχοι ήταν 8.142 και 11.116 αντίστοιχα. Ωστόσο, τότε, δεν υπήρχε ούτε η απαίτηση για 10.000-12.000 Τυπική Απόδοση (Τ.Α) για την ένταξη στο πρόγραμμα, ούτε η ετήσια υποχρέωση για απόδειξη τζίρου βάσει φορολογικών στοιχείων στο 50% της αρχικής Τ.Α, ούτε ο στόχος κατά το έτος ολοκλήρωσης του επιχειρηματικού σχεδίου να επιτύχουν οι δικαιούχοι τυπική απόδοση αυξημένη κατά τουλάχιστον 20%.

Είναι γεγονός πάντως πως οι ενδιαφερόμενοι για πριμ πρώτης εγκατάστασης θα πρέπει να περιμένουν τουλάχιστον έως τα τέλη του 2023 για ένα ακόμα πρόγραμμα, οπότε μένει να φανεί αν είναι διατεθειμένοι οι νεαροί να περιμένουν τη νέα ΚΑΠ για να µπουν στο αγροτικό επάγγελμα.

Με την προκήρυξη λοιπόν να αναμένεται τον ερχόμενο Σεπτέμβριο, οι δικαιούχοι θα δεσμευθούν μεταξύ άλλων:

 

Πηγή: www.agronews.gr

Αφήστε μια απάντηση