Την επιστροφή των Μικρών Σχεδίων Βελτίωσης, του επιτυχημένου «πειράματος» του 2011 που επιδοτούσε έργα προϋπολογισμού έως 50.000 ευρώ, διερευνούν οι διαχειριστικές αρχές.

Πρόκειται για ένα Μέτρο που αφορούσε τότε µόνο τους αιγοπροβατοτρόφους, ωστόσο εδώ προορίζεται για όλους τους επαγγελματίες αγρότες. Το ζήτημα είναι η χρήση της φόρμουλας πάνω στην οποία βασίστηκε η συγκεκριμένη πρόσκληση: Γρήγορη, ευέλικτη, απόλυτα στοχευµένη και για μαζεμένα επιχειρηματικά σχέδια.

Η συνταγή αυτή θα βοηθούσε αρκετά στο να βγει η μεταβατική πρόσκληση που έχει προγραμματιστεί για τον Οκτώβριο του 2021. Καθώς, το ζήτημα είναι να µην «ξεχειλώσει» όπως γίνεται διαχρονικά µε τα μεγάλα Σχέδια Βελτίωσης, όπου από την πρόσκληση έως την υλοποίηση χρειάζεται µία 5ετία.

Μάλιστα, στα μικρά Σχέδια Βελτίωσης του παρελθόντος είχε µπει και ρήτρα για 9µηνη υλοποίηση της επένδυσης ή 15 μήνες αν η επένδυση προέβλεπε κτηριακές επενδύσεις. Αξίζει να σημειωθεί εδώ πως πρόκειται για ένα Μέτρο που σχεδιάστηκε για την περίοδο 2007-2013, υπό την ευθύνη του νυν γενικού γραμματέα, Δημήτρη Παπαγιαννίδη, µε ό,τι και να σημαίνει αυτό για τον προγραμματισμού του ΠΑΑ της τρέχουσας περιόδου.

 

Για τη νέα περίοδο κατηγοριοποιημένες προσκλήσεις

Πάντως ο σχεδιασμός μικρών Σχεδίων Βελτίωσης µε κυλιόμενες προκηρύξεις που θα είναι κατηγοριοποιημένες (π.χ. µόνο για συλλεκτικές μηχανές, ή, µόνο για μηχανήματα γεωργίας ακριβείας και τρακτέρ κ.ο.κ) βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο όσον αφορά τη νέα προγραμματική περίοδο, δηλαδή την πενταετία 2023-2027.

Αυτό είναι κάτι που έχουν προτείνει οι σύμβουλοι του ΥΠΑΑΤ για τη νέα ΚΑΠ, καθώς στην ανάλυση αναγκών αναφέρουν ότι τα Σχέδια Βελτίωσης όπως υλοποιήθηκαν δεν ήταν στοχευµένα, και επίσης αν και βοήθησαν στις νέες φυτεύσεις, δεν κάλυψαν µέρος τουλάχιστον του χρηματοοικονομικού ελλείμματος που έχουν οι πολυετείς φυτείες, μέχρι να φτάσουν στην οικονομική αυτοδυναμία. Όπως και να έχει τουλάχιστον το 35% των πόρων για τα Σχέδια Βελτίωσης της νέας περιόδου θα αφορούν επενδύσεις µε θετικό περιβαλλοντικό αποτύπωμα, σύμφωνα µε τους κοινοτικούς κανονισμούς.

Ως εκ τούτου, η προώθηση επενδυτικών σχεδίων αξιοποίησης βιομάζας γεωργοκτηνοτροφικών αποβλήτων, παραγωγής βιοαέριου και επαναχρησιμοποίησης νερού και η προώθηση/ενίσχυση στοχευµένων και ώριμων επενδύσεων βιοδιυλιστηρίων σε περιφερειακό επίπεδο, έχουν τεθεί ως προτεραιότητες από την ομάδα που καταρτίζει το στρατηγικό σχέδιο της νέας ΚΑΠ.

 

 

Πηγή:www.agronews.gr

Αφήστε μια απάντηση