Στα 15 ευρώ το στρέμμα διαμορφώνεται ο μέσος όρος της πριμοδότησης από το καθεστώς της αναδιανεμητικής ενίσχυσης στο ελληνικό στρατηγικό σχέδιο.

 

Σύμφωνα µε ασφαλείς πληροφορίες της Agrenda στο υπό επεξεργασία σχέδιο, η έκταση που θα πριµοδοτείται ανέρχεται ανά αγρονομική περιφέρεια ενίσχυσης σε:

Αυτό σημαίνει ότι η μέγιστη ενίσχυση ορίζεται στα 1.350 ευρώ για τα βοσκοτόπια, 900 ευρώ για τις αρόσιμες εκτάσεις και στα 150 ευρώ για τις δενδρώδεις εκτάσεις. Εκτάσεις κάτω από τα παραπάνω όρια (π.χ. κάτω από 10 στρέμματα δενδρώνας) δεν θα επιδοτείται από την αναδιανεμητική, για να αποκλειστούν εκμεταλλεύσεις που είναι οριακά βιώσιμες. Επιπλέον, αν για παράδειγμα κάποιος έχει έκταση 150 στρεμμάτων βοσκοτόπων, δεν σημαίνει ότι χάνει την αναδιανεμητική. Απλά, λαμβάνει το πριμµ για έκταση 90 στρεμμάτων (120-30) και το μέγιστο ποσό των 1.350 ευρώ.

Να σημειωθεί εδώ, ότι τα 15 ευρώ το στρέμμα είναι ο μέσος όρος της ενίσχυσης και για τις τρεις αγρονομικές περιφέρειες, και θα διαφοροποιηθεί ανάλογα (ενδεχομένως πιο υψηλά για δέντρα, πιο χαμηλά για βοσκότοπο κ.ο.), όσο προχωρά ο σχεδιασμός του στρατηγικού σχεδίου. Συνολικά αναμένεται να στηριχθούν 12 εκατ. στρέμματα από την αναδιανεμητική πληρωμή. Οι εκτάσεις πρέπει οπωσδήποτε να συνοδεύονται από δικαιώματα. Σημειώνεται ότι ο «κουμπαράς» της αναδιανεμητικής έχει οριστεί στα 185 εκατ. ευρώ ετησίως (το 10% του φακέλου των άμεσων ενισχύσεων) και θα δημιουργηθεί από την περικοπή της βασικής ενίσχυσης στις εκμεταλλεύσεις που βρίσκονται πάνω από τα παραπάνω όρια στρεμμάτων. Η περικοπή θα είναι ανάλογη, µε το πόσο μεγαλύτερη είναι µία εκμετάλλευση από τα ανώτατα όρια στρεμμάτων που έχουν τεθεί (120 στρµ. βοσκότοπος, 80 στρµ. αροτραίες, 20 στρµ. δενδρώδεις). Δηλαδή, ένας αγρότης µε 1.000 στρέμματα επιλέξιμα αροτραίες εκτάσεις θα υποστεί μεγαλύτερη περικοπή από έναν µε 200 κ.ο.κ..

Τα πέντε παραδείγματα ενισχύσεων σε εκμεταλλεύσεις που παρουσίασε ο Λιβανός

Την περασμένη εβδομάδα από την Κομοτηνή, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Σπήλιος Λιβανός, παρουσίασε ορισμένα παραδείγματα για το πώς θα επηρεαστούν πέντε κατηγορίες εκμεταλλεύσεων από τη σύγκλιση και την αναδιανεμητική ενίσχυση (βλ. πίνακα κάτω). Όπως φαίνεται σε κάθε εκμετάλλευση θα σημειωθεί αύξηση των ενισχύσεων, ωστόσο, η επιλογή των παραδειγμάτων φαίνεται να έχει γίνει µε περιπτώσεις όπου ήδη οι αγρότες λάμβαναν πολύ λίγα χρήματα (μικρή μοναδιαία αξία δικαιώματος). Οπότε, είναι φυσιολογικό να φαίνεται παντού αύξηση, έστω και μικρή.

 

Πηγή: www.agronews.gr

Αφήστε μια απάντηση