Με προσέγγιση δύο ταχυτήτων προχωράει η διαδικασία προκαταβολής αποζημιώσεων στις πληγείσες από τον παγετό του Απριλίου καλλιέργειες, χωρίς, τουλάχιστον μέχρι αυτή τη στιγμή, να είναι βέβαιο ότι η πρώτη φάση των πιστώσεων στους λογαριασμούς των παραγωγών θα γίνει πριν από το τέλος της εβδομάδας, δηλαδή μέχρι την Παρασκευή 6 Αυγούστου.

Παίζεται ακόμα και ο  15Αύγουστος για τις  αποζημιώσεις 40%  από τον παγετό, αργότερα η αμυγδαλοκαλλιέργεια

Οι τελευταίες πληροφορίες θέλουν τον ΕΛΓΑ να έχει προετοιμασθεί για την πρώτη φάση των πληρωμών, οι οποίες ως γνωστόν θα αφορούν μόνο στα πυρηνόκαρπα και μόνο τις περιοχές στις οποίες η ζημιά από τον τελευταίο παγετό (9 και 10 Απριλίου) ήταν γενικευμένη, επομένως δεν υπήρξαν εξαιρέσεις, δηλαδή φάρμες που δεν είχαν ζημιά, τουλάχιστον σε ποσοστό που να καλύπτει την προκαταβολή.

Αυτό αφήνει αυτόματα εκτός της πρώτης δόσης των προκαταβολών, ένα μεγάλο φάσμα καλλιεργειών όπως είναι τα ακρόδρυα και κυρίως τα αμύγδαλα, τα αμπελοειδή, τα αχλάδια κ.α. τα οποία ενδεχομένως να μην εμπίπτουν στον ίδιο κανόνα γενίκευσης, ωστόσο, σε κάποιες περιοχές τουλάχιστον, οδηγούνται σε μηδενική παραγωγή. Εξ ίσου σοβαρές είναι και οι περιπτώσεις καλλιεργειών πυρηνόκαρπων που δεν είναι ενταγμένες σε μεγάλα γεωγραφικά «συμπλέγματα», ωστόσο για τους αγρότες που τις διαχειρίζονται η ζημιά είναι στο 100%.

Με άλλα λόγια, η κυβέρνηση και οι διοικούντες του ΕΛΓΑ στην προσπάθειά τους να εξασφαλίζουν ότι με το 40% προκαταβολή και χωρίς την απαραίτητη προηγούμενη εξατομίκευση, κανένας αγρότης δεν θα εισπράξει αποζημίωση (έστω και με το 40%) που δεν τη δικαιούται, αδικούν τελικά, ένα πολύ μεγάλο φάσμα καλλιεργητών οι οποίοι και τεράστια ζημιά έχουν υποστεί και την καλλιεργητική φροντίδα θα πρέπει να συνεχίσουν, προκειμένου να υπάρξει παραγωγή την επόμενη χρονιά.

Σε ότι αφορά στο χρονοδιάγραμμα πάντως, οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι η υπόθεση της πρώτης δέσμης πιστώσεων προκαταβολής, αφορούν σε ένα ποσό της τάξεως των 60 εκατ. ευρώ, για το οποίο έχει υπάρξει προφορική δέσμευση (από τους επιτελείς του υπουργείου Οικονομικών, χωρίς ωστόσο να έχει υπογράψει μέχρι την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Θόδωρος Σκυλακάκης. Μάλιστα οι πληροφορίες λένε ότι ακόμα κι αν ο κ. Σκυλακάκης υπογράψει μέχρι το τέλος της εβδομάδος, χρειάζονται τουλάχιστον 4-5 μέρες μέχρι την εκταμίευση του ποσού και την έναρξη των διαδικασιών πίστωσης των λογαριασμών των αγροτών από τον ΕΛΓΑ. Αυτό σημαίνει ότι τίθεται επ’ αμφιβόλω η καταβολή της πρώτης δόσεων των προκαταβολών αποζημιώσεων (40%), ακόμα και επόμενη εβδομάδα, δηλαδή πριν τον 15Αύγουστο.

 

Πηγή: www.agronews.gr

Αφήστε μια απάντηση