Μύκητες της οικογένειας Peronosporaceae.

Ιδανικές συνθήκες ανάπτυξης:

  • Θερμοκρασίες 5-28 0C (άριστη 16-22 0C)
  • Υψηλή σχετική υγρασία

Συμπτώματα:

  • Υποκίτρινες ή υδατώδεις, ακανόνιστου σχήματος κηλίδες στην πάνω επιφάνεια των φύλλων, όπου εξελίσσονται σε καστανόμαυρες.
  • Υπόλευκες εξανθήσεις του παθογόνου στην κάτω επιφάνεια των φύλλων
  • Μαύρες νεκρωτικές επιμήκεις κηλίδες στους μίσχους των φύλλων και στους βλαστούς
  • Μαρασμός και ξήρανση των προσβεβλημένων οργάνων

Προσβάλει:

  • Αμπέλι
  • Πατάτα
  • Ντομάτα
  • Μελιτζάνα
  • Μαρούλι
  • Αγγούρι
  • Πιπεριά
  • κ.α.

Αντιμετώπιση:

  • Υγιής σπόρος
  • Ανθεκτικές ποικιλίες
  • Αποφυγή πυκνής φύτευσης και κατάλληλο κλάδεμα για καλό αερισμό
  • Απομάκρυνση και καταστροφή προσβεβλημένων φυτών

Χημική καταπολέμηση:

  • Ψεκασμοί (χαλκούχα, maneb, mancozeb, κ.α.)

Βιολογική καταπολέμηση:

  • Ανταγωνιστικός μύκητας Penicillium aurantiogriseum

 

 

Πηγές:www.gaiapedia.gr, http://nefeli.lib.teicrete.gr