Μύκητας Sclerotinia sclerotiorum. Γνωστή και ως σκληρωτινίαση.

Ιδανικές συνθήκες ανάπτυξης:

  • Ελαφρά εδάφη με οργανική ουσία
  • Υπερβολική αζωτούχος λίπανση και περίσσια καλίου

Συμπτώματα:

  • Υδατώδης μεταχρωματισμός ιστών στην περιοχή του λαιμού των φυτών και εξαπλώνεται στο στέλεχος πάνω από το έδαφος και στη ρίζα
  • Εκτεταμένο , μαλακό, υπόλευκο έλκος
  • Χλώρωση, μάρανση και ξήρανση του φυλλώματος
  • Υδατώδεις εκτεταμένες κηλίδες στους καρπούς, όπου εξελίσσονται σε ανοιχτό καστανό χρώμα και εμφανίζουν μαλακή υγρή σήψη

Προσβάλει κηπευτικά είδη όπως:

  • Καρότο
  • Ντομάτα
  • Μελιτζάνα
  • Πιπεριά
  • Λάχανο
  • Μαρούλι
  • Αγγούρι
  • Κολοκυθιά
  • Φασολιά
  • Ζαχαρότευτλα
  • κ.α.

Αντιμετώπιση:

  • Βαθύ όργωμα εδάφους
  • Ηλιοαπολύμανση
  • Καλή αποστράγγιση εδάφους
  • Αμειψισπορά 3-4 ετών με σιτηρά
  • Απομάκρυνση και καταστροφή των προσβεβλημένων φυτών

Χημική καταπολέμηση:

  • Προληπτικοί ψεκασμοί (maneb, mancozeb κ.α.)

Βιολογική καταπολέμηση:

  • Ανταγωνιστικοί μύκητες (Trichoderma harzianum, T. Coningii, Penicillium vermiculatum κ.α.)

 

 

Πηγές: http://nefeli.lib.teicrete.gr, www.gaiapedia.gr