Μετά τα μέσα Σεπτεμβρίου υπόλοιπα από αποζημιώσεις παγετού, επιστροφή δημοσιονομικής πειθαρχίας, η τακτική καταβολή του ΕΛΓΑ, ενώ ακόμα αναμένονται οι ενισχύσεις λόγω κορωνοϊού .

Από τα μέσα του μήνα και μετά κάτι θα αρχίσει να κινείται ξανά στο μέτωπο των πληρωμών του αγροτικού κόσμου, µε μια πρώτη πίστωση να αφορά τον παγετό της άνοιξης, μετά την επιστροφή της δημοσιονομικής πειθαρχίας για το 2020, για να ακολουθήσει μια τακτική πληρωμή αποζημιώσεων από τον ΕΛΓΑ προς τα τέλη Σεπτεμβρίου. Άγνωστο ακόμα τι θα γίνει µε τις ενισχύσεις λόγω της πανδημίας, ενώ χρήματα σε πυρόπληκτους κτηνοτρόφους δεν φαίνεται να πιστώνονται πριν τις αρχές Οκτωβρίου. Το μεγάλο βάρος εν τω μεταξύ πέφτει κατά τα γνωστά, το επόμενο διάστημα στην προκαταβολή της ενιαίας ενίσχυσης, που αφορά όλο τον αγροτικό κόσμο.

Μάλιστα, μετά και την ανακοίνωση της Κομισιόν για δυνατότητα καταβολής αυξημένων άμεσων ενισχύσεων έως 70% από 50% που ισχύει κανονικά, από τις 16 Οκτωβρίου 2021, καθώς και κονδυλίων προγραμμάτων αγροτικής ανάπτυξης έως 85%, από 75% που προβλέπεται συνήθως, οι αρμόδιοι σε πλατεία Βάθη και Δομοκού θα μπορούσαν να «δουλεύουν» µε ορόσημο την Παρασκευή 15 Οκτωβρίου. Βέβαια, η παραπάνω διευκόλυνση δεν είναι βέβαιο ότι θα πιάσει τόπο στην Ελλάδα, καθώς, για μια ακόμη φορά η επεξεργασία των δηλώσεων ΟΣ∆Ε γίνεται µε αργό ρυθμό, τουλάχιστον αυτό το διάστημα, το μηχανογραφικό σύστημα συνεχώς «μπλοκάρει» και οι εκκρεμότητες που έχουν αναδειχθεί, ειδικά σχετικά µε το Εθνικό Απόθεμα είναι πολλές και δυσεπίλυτες.

Έτσι, αν και κανείς δεν μπορεί να μιλήσει ακόμα για το πότε χρόνο θα καταστεί δυνατή στην Ελλάδα η πληρωμή της πρώτης δόσης των άμεσων ενισχύσεων, αρκετές πιθανότητες φαίνεται να συγκεντρώνει μια πίστωση την εβδομάδα 18 µε 22 Οκτωβρίου. Βέβαια, σε κάθε περίπτωση, βασική προϋπόθεση είναι να έχουν ολοκληρωθεί οι απαραίτητοι έλεγχοι από τους αρμόδιους οργανισμούς πληρωμών κοινοτικών ενισχύσεων, όπως ο ΟΠΕΚΕΠΕ. Αν, παρ’ ελπίδα,  κάτι δεν βγει στους χρόνους, τότε η πληρωμή του τσεκ θα μετατεθεί για την επόμενη εβδομάδα και πιθανότατα μέχρι την Πέμπτη 28 Οκτωβρίου.

Όσα πορίσματα παγετού μαζεύονται, στην επόμενη πληρωμή

Περί τα μέσα Σεπτεμβρίου τοποθετούν από τον ΕΛΓΑ το επόμενο πακέτο για τις αποζημιώσεις παγετού, µε τα υπόλοιπα από το  εγκεκριμένο κονδύλι των 60 εκατ. ευρώ (που δόθηκε λειψό στην πρώτη πίστωση). Οι νεότερες πληροφορίες μιλούν για μια πληρωμή σε δενδρώδεις καλλιέργειες, μεταξύ των οποίων μήλα, αχλάδια και αμύγδαλα, και ίσως και αμπέλια,  χωρίς όμως να ορίζονται συγκεκριμένες περιοχές. Η πληρωμή θα κινηθεί ανάλογα µε το ρυθμό που θα φτάνουν τα πορίσματα στα κεντρικά του φορέα και όχι ανά ποσοστό ζημιάς ανά Περιφέρεια ή ανά καλλιέργεια, όπως στην πρώτη δόση. Σε κάθε περίπτωση υπενθυμίζεται ότι σε εκκρεμότητα παραμένουν οι όψιμες ποικιλίες κερασιών στις ορεινές περιοχές, για τις οποίες θα πρέπει να κατατεθεί φάκελος για πληρωμή αποζημιώσεων στην Κομισιόν.

Περί τα 17 εκατ. ευρώ η επιστροφή της δημοσιονομικής πειθαρχίας

Από τις 20 Σεπτεμβρίου και μετά δρομολογεί ο Οργανισμός Πληρωμών την πίστωση της επιστροφής της δημοσιονομικής πειθαρχίας για τις αιτήσεις του έτους 2020, ενός ποσού περί τα 17 εκατ. ευρώ σε συνολικά πάνω από 230.000 δικαιούχους παραγωγούς. Υπενθυμίζεται ότι πρόκειται για χρήματα που «δεσμεύονται « κάθε χρόνο από τον προϋπολογισμό του έτους για τη στήριξη του εισοδήματος των γεωργών στο πλαίσιο της ΚΑΠ, για τη δημιουργία του Αποθεματικού Γεωργικής Κρίσης, τα οποία και επιστρέφονται στους παραγωγούς μέσα στον Σεπτέμβριο.

Ακόμα «κολλημένες», ούτε κουβέντα για τις ενισχύσεις κορωνοϊού

Καμία επίσημη ανακοίνωση ακόμα σχετικά µε τις περιβόητες ενισχύσεις λόγω κορωνοϊού, οι οποίες διαρρέεται το τελευταίο διάστημα ότι «κόλλησαν» στην επιστρεπτέα προκαταβολή, που μπορεί να έχουν λάβει ορισμένοι από τους αιτηθέντες παραγωγούς. Και να σημειωθεί ότι πρόκειται για ένα κονδύλι μόλις 24,2 περίπου εκατ. ευρώ το οποίο αφορά παραγωγούς υπαίθριου καρπουζιού, mini και obla, καλοκαιρινής και φθινοπωρινής πατάτας, θερµοκηπιακών καλλιεργειών σε ντομάτες – αγγούρια όλης της χώρας πλην Κρήτης και βουβαλοτροφίας, το οποίο και έχει ήδη εγκριθεί, αλλά δεν έχει ακόμα λάβει την υπογραφή του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Θεόδωρου Σκυλακάκη.

 

 

Πηγή: www.agronews.gr

Αφήστε μια απάντηση