«Ο νέος υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Σίμος Κεδίκογλου θα αναλάβει να διαμορφώσει ένα τμήμα αντιμετώπισης, συνολικά, των φυσικών καταστροφών και της επήρειας που έχουν στην αγροτική παραγωγή. Επίσης, διαμορφώνουμε και μια πρόταση για την αναδιαμόρφωση του ΕΛΓΑ» ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σπήλιος Λιβανός, από την Βουλή.

Η εν λόγω αναφορά έγινε την Δευτέρα 6 Σεπτεμβρίου, κατά την διάρκεια συζήτησης επίκαιρης ερώτησης του βουλευτή του ΚΙΝΑΛ, Βασίλη Κεγκέρογλου σχετικά με την «Καταγραφή των ζημιών που προκλήθηκαν από τις υψηλές θερμοκρασίες στις αγροτικές καλλιέργειες και άμεσα μέτρα στήριξης των παραγωγών».

Ο υπουργός για τις συγκεκριμένες ζημιές από τις υψηλές θερμοκρασίες, τόνισε πως έχουν «ήδη έχουν κινητοποιηθεί οι εργαζόμενοι στον ΕΛΓΑ, έχουμε προσλάβει επιπλέον δεκαέξι γεωτεχνικούς στο Ηράκλειο. Για την περίοδο των καυσώνων, έχουν γίνει 501 αναγγελίες για ζημιές και έχουν υποβληθεί γύρω στις 6.000 δηλώσεις. Από αυτές, οι 5.400 χιλιάδες αφορούν σε αμπελοειδή» και σημείωσε πως «το έργο των εξατομικευμένων εκτιμήσεων ξεκίνησε πριν τη λήξη των δηλώσεων για να τρέξουμε, ιδιαίτερα για τις ευαίσθητες καλλιέργειες όπως είναι τα κηπευτικά και στα μποστάνια και για τον πρώτο καύσωνα έχουν ήδη ολοκληρωθεί. Για τον δεύτερο, αυτόν του Αυγούστου, στα αμπελοειδή, το έργο αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί μέσα στον τρέχοντα μήνα και το συντομότερο δυνατό θα πάμε και στο επόμενο στάδιο».

Ο κ. Λιβανός επισήμανε πως οι υπηρεσίες επιδιώκουν να συμπτύξουν τους χρόνους αποτίμησης του προβλήματος για να προβούν στις αποζημιώσεις που όντως καλύπτονται από τον κανονισμό του ΕΛΓΑ, θυμίζοντας πως αντίστοιχες περιπτώσεις στο παρελθόν ολοκληρώνονταν σε 15 με 20 μήνες Γι αυτό «εμείς προσπαθούμε να κάνουμε όσο πιο γρήγορα μπορούμε τη δουλειά για να αποζημιώσουμε τους παραγωγούς, καθώς αντιλαμβανόμαστε ότι τα προβλήματα αθροίζονται στις πλάτες τους και προσπαθούμε να τους δίνουμε την στήριξη που αξίζουν».

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, σχετικά με την αναμόρφωση του ΕΛΓΑ δήλωσε πως στο υπουργείο «είμαστε σαφώς ανοικτοί σε προτάσεις για να συνδιαμορφωθούν αυτές οι αλλαγές». Ενημέρωσε πως στο υπουργείο «είμαστε σε αναμονή της μελέτης που έχουμε παραγγείλει από τους συνεργάτες μας στην Παγκόσμια Τράπεζα. Έχουμε συλλέξει τα στοιχεία από τη δική μας τη μεριά και βεβαίως θα ανοίξουμε το διάλογο για να ακούσουμε όλους τους φορείς» και εξήγησε πως ο λόγος για τον οποίο θέλουμε να διαμορφώσουμε ένα καινούργιο τμήμα μέσα στο υπουργείο, για την αντιμετώπιση ζημιών, έχει να κάνει κυρίως με την πρόληψη και με την ολιστική αντιμετώπιση και του προβλήματος της κλιματικής κρίσης που σωστά το τοποθετήσατε, πρόκειται περί κρίσης στην συνολική διαχείριση της αγροτικής παραγωγής και έχουμε τη δυνατότητα και τα όπλα αν κάνουμε τη σωστή προετοιμασία να αποτρέψουμε σε επίπεδο πρόληψης, επαναλαμβάνω, και πολλές από αυτές τις καταστροφές που έρχονται ως αποτέλεσμα αυτής της κλιματικής κρίσης». «Είμαστε στη σωστή κατεύθυνση και κινούμαστε τόσο για τη διαμόρφωση των συνθηκών για καλύτερη πρόληψη όσο και στην άμεση αντιμετώπιση και ενίσχυση των πληγέντων από τις μέχρι τώρα καταστροφές» ανέφερε καταλήγοντας .

Ο βουλευτής του ΚΙΝΑΛ, Βασίλης Κεγκέρογλου σχετικά με την ανάγκη αναμόρφωσης ανέφερε πως «μετά την μεταρρύθμιση του ’10 – ’11 εξορθολογίστηκε και αυτό το οποίο χρειάζεται είναι ανθρώπινο δυναμικό, προσωπικό, εκτιμητές. Μάλιστα, δυστυχώς, σε ορισμένες περιόδους θέλει πολλαπλάσιο αριθμό. Ειδικά εάν κινηθείτε στην κατεύθυνση αναμόρφωσης του Κανονισμού για να εντάξουμε και τα άλλα ζημιογόνα αίτια χρειάζεται ακόμα μεγαλύτερη ενίσχυση σε ανθρώπινο δυναμικό και βεβαίως να υπάρχει ανάλογη». Σε ότι αφορά το νέο τμήμα του υπουργείου, ο βουλευτής ανέφερε πως υποθέτει ότι δεν θα είναι κάτι ξεχωριστό με την έννοια ότι και το υπουργείο και ο ΕΛΓΑ στο γενικότερο πλαίσιο της αντιμετώπισης των προβλημάτων που προκύπτουν από καταστροφές σε σχέση με τη φυτική ή ζωική παραγωγή έχουν ένα κοινό στόχο. Απλώς υπάρχουν ζητήματα που εκφεύγουν και από τον ΕΛΓΑ. Σε κάθε περίπτωση αυτό που πρέπει να γίνει είναι μια συζήτηση ουσιαστική για το κομμάτι αυτό. «Και να μην προχωρήσουμε σε επιλογές και νομοθέτηση, απευθύνομαι προς την κυβέρνηση συνολικά για το θέμα, χωρίς να έχει γίνει ένας διάλογος με αυτούς που έχουν εμπειρία, που είναι οι ίδιοι οι άνθρωποι των ΠΣΕΑ, του ΕΛΓΑ, των αρμόδιων υπηρεσιών και αυτοί που τα έχουν αντιμετωπίσει τα προβλήματα τα προηγούμενα χρόνια» κατέληξε.

 

 

Πηγή: www.agro24.gr

Αφήστε μια απάντηση