Εκβιαστικά κλειστό κρατά ακόμα το σύστημα του Οργανισμού Πληρωμών για τις διοικητικές πράξεις ο μηχανογράφος, μέχρι να «λυθεί» το θέμα µε το νέο διαγωνισμό για το ΟΣ∆Ε της επόμενης χρονιάς.

Μάλιστα, µε τη «δικαιολογία» ότι δεν είναι στις συμβατικές της υποχρεώσεις, η «συντεχνία» δεν ξεμπλοκάρει το σύστημα που υπό κανονικές συνθήκες θα έπρεπε ήδη να λειτουργεί, πιέζοντας προς πάσα κατεύθυνση, καθώς δυσκολεύουν φανερά τους παραγωγούς εκείνους που θέλουν να προχωρήσουν σε διορθώσεις ή μεταβολές στα στοιχεία της δήλωσης ενιαίας ενίσχυσης του τρέχοντος έτους, και καθυστερούν τη διαδικασία (πρέπει να ακολουθήσουν και οι διασταυρωτικοί έλεγχοι) της πίστωσης της προκαταβολής του τσεκ. Την ίδια ώρα από τον ΟΠΕΚΕΠΕ να διαμηνύουν ότι όλα είναι υπό έλεγχο, ενώ και ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Σπήλιος Λιβανός, στο πλαίσιο συνάντησής του µε βουλευτές της επαρχίας, αρκέστηκε να δηλώσει αορίστως ότι «η πρώτη δόση της ενιαίας ενίσχυσης θα πληρωθεί στα μέσα Οκτωβρίου και η δεύτερη (εξόφληση), πριν από τα Χριστούγεννα». Κάπως έτσι, δείχνει να χάνεται η ευκαιρία που δίνει φέτος η Κομισιόν για δυνατότητα καταβολής αυξημένων άμεσων ενισχύσεων έως 70% από 50% που ισχύει κανονικά, από τις 16 Οκτωβρίου 2021, ενώ απίθανο προς ώρας μοιάζει και το ενδεχόμενο για πληρωμή στις 21 του μήνα, όπως έγινε πέρυσι (ξεκίνησε Τετάρτη 21 Οκτωβρίου και αφορούσε συνολικό ποσό 696.596.038,36 ευρώ). Σε κάθε περίπτωση, τελική ημερομηνία θα πρέπει να θεωρείται η Τετάρτη, παραμονή της 28ης Οκτωβρίου.

Κατά τα λοιπά, όσον αφορά τις πληρωμές των αγροτών, άγνωστο παραμένει τι θα γίνει µε την επιστροφή της δημοσιονομικής πειθαρχίας, ενώ καθυστερήσεις εντοπίζονται και στις ενισχύσεις λόγω πανδημίας που έχουν ανακοινωθεί και ακόμα ούτε καν έχει ανοίξει η πλατφόρμα για δηλώσεις από τους πληγέντες παραγωγούς.

Αυτό που δείχνει να «τσουλάει» είναι η πίστωση της β’ δόσης των Νέων Αγροτών, µε τις Περιφέρειες τη µία μετά την άλλη να δηλώνουν έτοιμες για την πίστωση των χρημάτων, που συνολικά για όλη τη χώρα ανέρχονται στα 90 εκατ. ευρώ σε περίπου 15.000 δικαιούχους. Οι εκταμιεύσεις, τονίζεται, αφορούν του Νέους Αγρότες εκείνους για τους οποίους, μετά από επιτόπιο και διοικητικό έλεγχο των αρμόδιων υπηρεσιών, προκύπτει ότι ολοκληρώθηκε το σχέδιο ανάπτυξης της αγροτικής τους εκμετάλλευσης.

Νοέμβριο προκαταβολές ΕΛΓΑ για τους  πυρόπληκτους αγρότες Λακωνίας

Τον Νοέμβριο δρομολογείται να δοθεί µία προκαταβολή αποζημιώσεων στους πυρόπληκτους αγρότες Λακωνίας, ενώ οι καταγραφές ζημιών από τους γεωπόνους του ΕΛΓΑ αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι τις αρχές της άνοιξης, οπότε και θα γίνει η εκκαθάριση των δικαιούχων. Τα παραπάνω αναφέρθηκαν, μεταξύ άλλων, κατά τη διάρκεια συνάντησης του βουλευτή Λακωνίας της Ν∆ Νεοκλή Κρητικού, µε τον πρόεδρο του ΕΛΓΑ Ανδρέα Λυκουρέντζο.

Αποζημιώσεις ως τα Χριστούγεννα στους σταφυλοπαραγωγούς της Κορινθίας

Προκαταβολές αποζημιώσεων έως τα Χριστούγεννα υποσχέθηκε ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ στους σταφυλοπαραγωγούς της Κορινθίας, οι καλλιέργειες των οποίων υπέστησαν μεγάλες ζημιές, καταρχήν από τον παγετό και στη συνέχεια από τον καύσωνα, κατά τη διάρκεια περιοδείας του στις 23 Σεπτεμβρίου στο νομό.

Ο κ. Λυκουρέντζος υποσχέθηκε πως «και το τελευταίο ευρώ που δικαιούνται θα το πάρουν», χωρίς όμως ορισμένο πλάνο πληρωμών δήλωσε ότι «μέχρι τα Χριστούγεννα οι παραγωγοί θα πάρουν τις αποζημιώσεις τους, αλλά αν οι εκτιμήσεις έχουν καθυστερήσει, θα πάρουν οπωσδήποτε ένα μέρος των χρημάτων».

Πρώτα ασφάλιση ΕΛΓΑ, μετά αποζημίωση στα μελίσσια

Τη διαδικασία αποζημιώσεων των μελισσοκόμων που επλήγησαν από τις πυρκαγιές δρομολογεί αυτό το διάστημα ο ΕΛΓΑ, με τις κυψέλες που χάθηκαν να φτάνουν, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, στις 5.000. Μάλιστα, μέσα στις επόμενες εβδομάδες αναμένεται να χορηγηθεί η αποζημίωση των 84 ευρώ για κάθε κυψέλη, που περιλαμβάνει και τα μελισσοσμήνη της, και η οποία θα αντιστοιχεί
στο 100% της προβλεπόμενης κάλυψης. Τα παραπάνω αναφέρει σε δηλώσεις του ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Σίμος Κεδίκογλου, προσθέτοντας επίσης ότι θα αποζημιωθούν και οι παραγωγοί οι οποίοι αναγκάστηκαν λόγω της φωτιάς να μεταφέρουν τα μελισσοσμήνη τους, κατά τη διάρκεια της ημέρας, κάτι που υπό κανονικές συνθήκες γίνεται νύχτα, δεδομένου ότι αυτό είχε ως αποτέλεσμα να σωθούν οι κυψέλες, αλλά όχι τα μελισσοσμήνη τα οποία παρέμειναν έξω από αυτές.

Ωστόσο, χρηματική αποζημίωση θα λάβουν και όσοι δεν είχαν ασφαλίσει τα μελίσσια τους, σύμφωνα με τον υφυπουργό, ο οποίος υπογραμμίζει ότι «θα αποζημιωθούν με ένα σημαντικό ποσό, όχι βέβαια στο βαθμό που αποζημιώνονται οι ασφαλισμένοι». Σε κάθε περίπτωση, τονίζει ο κ. Κεδίκογλου, «υποχρέωση των μελισσοκόμων είναι να εγγραφούν στο μελισσοκομικό μητρώο και να ασφαλίσουν τα μελίσσια τους στον ΕΛΓΑ».

 

Πηγή:www.agronews.gr

Αφήστε μια απάντηση