Πρώτη πράξη της χρονιάς στα 4,20 ευρώ το κιλό για τα αγουρέλαια των Αγίων Αποστόλων στη Λακωνία, όσο η συγκομιδή ξεκινά και στην Αργολίδα, με τις ισορροπίες στο εμπόριο να μην ανταποκρίνονται προς το παρόν στις αξιώσεις των παραγωγών για τη φετινή ελαιοκομική περίοδο. Επικυρώνονται ωστόσο στην αγορά θεμελιώδη που στηρίζουν την περαιτέρω άνοδο, έναντι διαχρονικών παραγόντων πίεσης των τιμών.

Ο στόχος των τιμών για την πρώτη ποιότητα έξτρα παρθένων ελαιολάδων κατά τη φετινή χρονιά παραμένει σε ένα εύρος τιμών από 4,50 ευρώ έως και 5 ευρώ το κιλό, με παράγοντες της αγοράς να εκτιμούν ότι βραχυπρόθεσμα ζητούμενο είναι να κρατήσει η αγορά αυτά τα 4,20 ευρώ το κιλό που συμφωνήθηκαν στους Αγίους Αποστόλους για 10 βυτία. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, το εμπόριο και οι μεγάλες βιομηχανίες της Ευρώπης προσπαθούν να συγκρατήσουν με νύχια και με δόντια την ανοδική τάση στην αγορά. Μάλιστα, παρά το γεγονός ότι η παραγωγή στον ελληνικό ελαιώνα είναι μειωμένη σε ποσοστά που υπερβαίνουν το 50%, με την αναλογία καρπού – λάδι υψηλή (από 6 ξεκίνησε στους Αγίους Αποστόλους για να πέσει τα τελευταία 24ωρα στο 5,2), λόγω έλλειψης βροχοπτώσεων.

Υπό αυτήν την έννοια, αρκετοί αναμένουν πως ένα νέο κύμα ανόδου στην αγορά ελαιολάδου που πέρυσι ξεκίνησε εμπορικά με 3,80 ευρώ το κιλό, θα μπορούσε να εκδηλωθεί τους επόμενους μήνες, όσο θα συνειδητοποιούν οι συντελεστές πως τα φετινά αποθέματα δύσκολα θα μπορέσουν να εξυπηρετήσουν τις ανάγκες τους.

Να σημειωθεί ότι ακόμα δεν έχουν ελαιοποιηθεί οι ποσότητες για τις οποίες έκλεισε η συμφωνία των 4,20 ευρώ το κιλό, με την πρώτη προσφορά μάλιστα των αγοραστών να ξεκινά από τα 3,90 ευρώ το κιλό. Με άλλα λόγια, έχουν κλειστεί ποσότητες που δεν υπάρχουν ακόμα στις δεξαμενές, ενώ οι διαπραγματεύσεις έδωσαν ένα επιπλέον 30λεπτο στην τιμή παραγωγού.

Αντίστοιχα είναι και τα δεδομένα από τον ιταλικό ελαιώνα, με την Απουλία να μην καταφέρνει να πιάσει τον μέσο όρο της των 200.000 τόνων, λόγω προβλημάτων ξηρασίας τους προηγούμενους μήνες. Γενικά η γειτονική χώρα αναμένει μια μετριοπαθή αύξηση της παραγωγής της κοντά στο 15%, δηλαδή ένα συνολικό τονάζ κοντά στους 315.000 τόνους, έναντι των 275.000 τόνων πέρυσι. Από την άλλη, μικρότερη του αναμενομένου παραγωγή αναμένεται στην Ισπανία. Oι ισπανικοί συνεταιρισμοί ελαιολάδου υπολογίζουν τη νέα παραγωγή της χώρας για την περίοδο 2021/22 μειωμένη κατά 3%, κάτι που σημαίνει πως 1.345.000 τόνοι φρέσκου ελαιολάδου θα μπουν στις μισοάδειες δεξαμενές. Η μέση τιμή αυτές της ημέρες διαμορφώνεται στα 3,20 ευρώ το κιλό.

Σε αυτό στο οποίο συμφωνούν πάντως αρκετοί, είναι ότι η αγορά δύσκολα θα χάσει το πάτημα των 4,20 ευρώ το κιλό για τα φετινά ελαιόλαδα, κάτι που έρχεται σε συμφωνία και με πληροφορίες που κυκλοφορούν στην «πιάτσα», οι οποίες θέλουν τις προπωλήσεις πορτογαλικού ελαιολάδου σε Ιταλούς μεσίτες να κλείνονται με συμβόλαια των 4 ευρώ το κιλό.

 

Πηγή: www.agronews.gr

Αφήστε μια απάντηση